Αυξήθηκαν τραπεζικές καταθέσεις και δάνεια προς επιχειρήσεις

ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΟΙ "ΣΤΡΟΦΙΓΓΕΣ" ΓΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2019 15:04

Νέα αύξηση παρουσίασαν οι τραπεζικές καταθέσεις τον Μάιο, ενώ οι τράπεζες άνοιξαν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις. Oι τελευταίες παραμένουν ωστόσο κλειστές για ελεύθερους επαγγελματίες και νοικοκυριά.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο δημοσιότητα χθες  η ΤτΕ, τον Μάιο οι συνολικές καταθέσεις αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι κατά 5,2% ύστερα από αύξηση 5,7% τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή ήταν επίσης θετική, της τάξης των 844 εκατ. ευρώ.
Αύξηση κατά 282 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Μάιο του 2019, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι μείωσης κατά 2.431 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 0,8% από 2,5% τον προηγούμενο μήνα.
Αύξηση κατά 562 εκατ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα. Εκείνες από επιχειρήσεις ήταν αυξημένες κατά 217 εκατ. ευρώ, ενώ των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 345 εκατ. ευρώ.
ΟΙ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ
Το Μάιο του 2019, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας διαμορφώθηκε σε 0,1% από μηδενικός που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε σε 1,6% από 0,6% τον προηγούμενο μήνα.
Αν και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα παρέμεινε αρνητικός (-0,1%), η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,3%, ύστερα από αύξηση 2,1% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε 2,7% από 2,6% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 98 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 61 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε -2,6% από -3,9% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 49 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 143 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Πιστωτική συρρίκνωση είχαμε από την άλλη για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε στο -1,7%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Πτώση είχαμε και στις χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά της τάξης του 2,5%.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass