Μείωση ασφαλιστικών εισφορών από το 2020 μόνο για την πλήρη απασχόληση

ΣΕΝΑΡΙΑ ΜΕΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2019 15:00

Aντικίνητρο για τον περιορισμό των ευέλικτων μορφών εργασίας θα αποτελέσει η υλοποίηση της πρωθυπουργικής εξαγγελίας για μείωση των εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες (από το 20% στο 15%) καθώς θα αφορά μόνο τους μισθωτούς με πλήρη απασχόληση (περίπου 1,5 εκ. εργαζόμενους). Οι μειώσεις που θα εφαρμοστούν από τον Ιούλιο του 2020 έως το 2023, δεν θα είναι ισόποσες και δεν θα αφορούν την εισφορά υπέρ της κύριας σύνταξης.


Θα αφορούν τις κρατήσεις υπέρ ανεργίας (5,61%), εργατικής κατοικίας (1%), εργατικής εστίας (0,35%), υγείας (7,1%) και επικουρικής ασφάλισης (6,5%). Ετσι επιτυγχάνεται ο στόχος που είναι η ελάφρυνση των επιχειρήσεων από το βάρος του μη μισθολογικού κόστους και η ώθηση προς την ανάπτυξη, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο το ύψος των συντάξεων εξαιτίας του κουρέματος των εισφορών. Η ελάφρυνση στο μη μισθολογικό κόστος θα είναι 12.32% ενώ το συνολικό μεικτό κόστος της μείωσης των εισφορών υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 2.6 δισ. ευρώ.
Αρχής γενομένης από το 2020, οι εισφορές θα μειωθούν έως μια ποσοστιαία μονάδα. Δεν αποκλείεται μέρος της μείωσης να αφορά μείωση των εισφορών για επικουρική ασφάλιση από 6,5% σε 6% που ήταν έτσι κι αλλιώς προγραμματισμένη για το 2022. Η ελάφρυνση του κόστους για τους εργοδότες και η αντίστοιχη αύξηση για τους εργαζόμενους έχει εκτιμηθεί σε 200 εκατ. ευρώ.
Για 2021 αλλά και τα επόμενα χρόνια η μείωση ενδεχομένως να φτάσει το 1,3% ετησίως ανάλογα με την πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ.
Στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωσης των εισφορών και στους ελεύθερους επαγγελματίες. «Το συζητάμε», όπως είπε. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι:
-Η επιστροφή στις παλιές κλάσεις αλλά με δικαιότερο τρόπο. Το θέμα θα ανοίξει αν η πολυαναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματική τη σύνδεση της εισφοράς με το εισόδημα.
-Η θεσμοθέτηση ενός χαμηλότερου ανώτατου ορίου εισοδήματος για το οποίο θα καταβάλει κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας εισφορές (από τις 78.000 ευρώ που ισχύει σήμερα) αλλά και η κατάργηση του συνυπολογισμού των καταβλητέων εισφορών του προηγούμενου έτους στο φορολογητέο εισόδημα.
- η κατάργηση του συνυπολογισμού των καταβλητέων εισφορών του προηγούμενου έτους στο φορολογητέο εισόδημα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

SYNETAIRISTIKH TRAPEZA
ΕΔΑ ΘΕΣΣ
ELEFTHERIA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1