Εκτίναξη των ενοικίων στη Λάρισα

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΕΒΑΣΕ 11% ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ - ΔΥΣΧΕΡΗΣ Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ - ΕΠΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ ΚΑΙ Η ΑΓΟΡΑ - ΤΙ ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ KWO

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2019 22:09

Αισθητή αύξηση των ζητούμενων τιμών ενοικίασης διαμερισμάτων προκειμένου να συμβαδίσουν με το γενικότερο κλίμα ανατιμήσεων που έχει διαμορφωθεί στην αγορά ακινήτων παρατηρείται κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου στην περιοχή της Λάρισας. Η αύξηση μάλιστα εκτινάχθηκε σε διψήφια ποσοστά σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, εικόνα που επιβεβαιώθηκε κατά την αναζήτηση φοιτητικής στέγης στην πόλη.


Βάσει των στατιστικών στοιχείων της Keller Williams One, που θεωρείται από τις πλέον αξιόπιστες κτηματομεσιτικές εταιρίες στη Θεσσαλία, η αύξηση στις τιμές των ενοικίων οφείλεται στην αντιστροφή της αρνητικής ψυχολογίας που είχε καταγραφεί στην αγορά ακινήτων επί σειρά ετών και της έλλειψης επαρκών διαθέσιμων κατοικιών προς μίσθωση.  Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2011 έως το 2015 οι τιμές ενοικίασης τόσο στη Λάρισα όσο και στο σύνολο της χώρας υποχώρησαν τουλάχιστον 30% κατά μέσο όρο, ενώ την τελευταία τριετία οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης κατέγραφαν σταθεροποιητικές τάσεις.
Να σημειωθεί επίσης, ότι μεγάλες αυξήσεις παρατηρήθηκαν και στις τιμές των ενοικίων σε παλαιά ακίνητα, γεγονός που οφείλεται στην έλλειψη νεόδμητων διαμερισμάτων λόγω της μειωμένης κατασκευαστικής δραστηριότητας των προηγούμενων ετών. Αξιοσημείωτο επίσης είναι πως οι ιδιοκτήτες των ακινήτων εμφανίστηκαν φέτος περισσότερο προετοιμασμένοι, διαθέτοντας τα ακίνητά τους  είτε πλήρως ανακαινισμένα, είτε εξολοκλήρου επιπλωμένα.
Εστιάζοντας στη φοιτητική στέγη, η ΚWO διαπίστωσε πως μεταξύ των περιοχών με τη μεγαλύτερη ζήτηση από τους σπουδαστές ήταν κυρίως το κέντρο και μετά η Φιλιππούπολη και ο Άγιος Θωμάς, ενώ αναφορικά προς τον τύπο του ακινήτου σαφέστερο προβάδισμα είχαν οι δίχωρες γκαρσονιέρες και τα δυάρια. Γενικά πάντως τα χαρακτηριστικά εκείνα που κυριαρχούν στις προτιμήσεις των υποψήφιων ενοικιαστών και προσδίδουν αξία σε ένα ακίνητο προς ενοικίαση, σχετίζονται αφενός με την οικονομία και τη συντήρησή του και αφετέρου με παροχές που προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Συγκεκριμένα τα πλέον επιθυμητά χαρακτηριστικά τα οποία σχετίζονται με την οικονομία (θέρμανση και συντήρηση) και την ασφάλεια είναι: Η αυτόνομη θέρμανση (προτιμάται το φυσικό αέριο), τα κουφώματα αλουμινίου, τα χαμηλά κοινόχρηστα και η θέση σε υψηλό όροφο. Ακολούθως, αυτά τα οποία σχετίζονται με το «ευ ζην» και την άνεση στην καθημερινότητα των ενοικιαστών είναι: Η  ηλικία του ακινήτου ή η ανακαίνιση που έχει γίνει, η ύπαρξη ασανσέρ, η θέση στάθμευσης, τα άνετα δωμάτια και η εγγύτητα σε μέσα μεταφοράς.
Σημαντικό ήταν ακόμα το γεγονός ότι οι φοιτητές αυτή τη χρονιά κινήθηκαν ταχύτερα και πιο προγραμματισμένα προς την εξεύρεση φοιτητικής στέγης. Μάλιστα το γραφείο της Keller Williams One εξυπηρέτησε επιτυχώς 10% περισσότερους φοιτητές το 2019 σε σχέση με την περασμένη χρονιά.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ
Στο μεταξύ, η αυξημένη ζήτηση για ενοικίαση στη Λάρισα καθιστά την αναζήτηση κατοικίας δυσχερή, ενδεικτικό της εικόνας είναι πως τα τριάρια έχουν καταστεί δυσεύρετα, ενώ την ίδια στιγμή άρχισε να εκδηλώνεται μεγαλύτερο ενδιαφέρον και για αγορά διαμερισμάτων. Όπως επισημαίνουν έμπειροι μεσίτες μπορεί η προτίμηση στην ενοικίαση να ξεκίνησε αρχικά λόγω οικονομικής αδυναμίας και απουσίας τραπεζικής χρηματοδότησης, ωστόσο, σταδιακά το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων επανακάμπτει, συμπαρασύροντας και την αγορά μισθώσεων. Ιδιώτες αλλά και επαγγελματίες έχουν πλέον βασική επενδυτική επιλογή το προϊόν που λέγεται ακίνητο, ενώ όσο απομακρύνεται η χώρα από τα απόνερα της κρίσης ολοένα και περισσότεροι θα είναι εκείνοι που θα αγοράζουν ή θα ενοικιάζουν ακίνητα με στόχο μελλοντικά επενδυτικά οφέλη, υπενθυμίζοντας ότι το ακίνητο αποτελεί το ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο για όλες τις κατηγορίες των νοικοκυριών αλλά και εκείνων που επιθυμούν να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους επιλέγοντας ένα ακίνητο που να καλύπτει τις ανάγκες τους.
ΩΘΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σε κάθε περίπτωση αν και τράπεζες μετά την άρση των capital controls και με δεδομένη την ανάκαμψη της κτηματαγοράς, έχουν λανσάρει νέα ελκυστικά προγράμματα στη στεγαστική πίστη, για όσους θέλουν να αποκτήσουν νέο ακίνητο ωστόσο είναι μάλλον ουτοπικό να θεωρεί κανείς ότι η αγορά στεγαστικής πίστης θα επιστρέψει στο επίπεδο που είχε βρεθεί το διάστημα που προηγήθηκε της οικονομικής κρίσης. Και αυτό γιατί οι συνέπειες της κρίσης άλλαξαν και τη στρατηγική που υιοθετούν οι τράπεζες στις χορηγήσεις, καθώς από τον «ασύστολο» δανεισμό της δεκαετίας του 2000, επανατοποθετούνται στην αγορά με αυστηρά κριτήρια, εγκαινιάζοντας επί της ουσίας την επανεκκίνηση της αγοράς στεγαστικών δανείων, με όρους προσαρμοσμένους απολύτως στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες.
Αναμφίβολα, ωστόσο καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση του θετικού κλίματος και στη μεγαλύτερη αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος αναμένεται να «παίξει» η διαμόρφωση σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος αλλά και ένα ευρύτερα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς...
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass