Η οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης...

ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ "ΕΙΔΙΚΟ ΒΑΡΟΣ" ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ "ΣΗΜΑΔΕΨΑΝ" ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Δημοσίευση: 01 Ιαν 2020 22:12

Πλούσια σε σπουδαιότητα και "ειδικό βάρος" ήταν τα γεγονότα που σημάδεψαν την τοπική οικονομία τη χρονιά που πέρασε.

Με την αποστασιοποίηση που εξασφαλίζει ο χρόνος θα έλεγε κανείς ότι το 2019, σε σύγκριση με τα προηγούμενα ταραχώδη χρόνια, κύλησε σχετικά ομαλά τόσο για την τοπική όσο και συνολικά για την εγχώρια οικονομία με κρίσιμους οικονομικούς δείκτες να καταγράφουν βελτίωση, οι επιχειρηματικές προσδοκίες να ανακάμπτουν και να ισχυροποιούνται οι φωνές που μιλούν για αργή αλλά σταθερή βελτίωση της κατάστασης. Το 2019 εκ των εξελίξεων θεωρείται κομβική χρονιά, καθώς οι αναπτυξιακές επιδόσεις της οικονομίας και κάποια γεγονότα σε επιχειρηματικό επίπεδο ανοίγουν ένα παράθυρο αισιοδοξίας. Το ότι για πρώτη φορά, τα «λουκέτα» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μειώθηκαν αισθητά, η ανοδική πορεία της σύστασης νέων εταιριών, η καθοδική πορεία των δεικτών ανεργίας, αφήνουν την αίσθηση πως τα δομικά προβλήματα στην επιχειρηματικότητα της περιοχής αρχίζουν να αμβλύνονται και το παράθυρο αισιοδοξίας να ανοίγει. Το «πράσινο» για τη λειτουργία του ΟpenMall της Λάρισας και της Ελασσόνας, το αναπτυξιακό συνέδριο της «Ε» και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας του ΣΘΕΒ και του ΣΕΒ, η σύσταση επιτροπής για τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας από το Επιμελητήριο Λάρισας ήταν μερικές μόνο από τις κυριότερες "ψηφίδες" του μωσαϊκού της χρονιάς που μας αποχαιρέτησε στο οικονομικό πεδίο. Ας θυμηθούμε μερικές…

* OpenMall:Τον περασμένο Μάιο το Υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε το βαθμολογικό πίνακα κατάταξης των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της σχετικής δράσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία 2014 -2020» ανοίγοντας τον δρόμο για τη λειτουργία των έξι πρώτων Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου (Οpenmall) στη Θεσσαλία, μεταξύ των οποίων στη Λάρισα και την Ελασσόνα. Οι εγκεκριμένες προτάσεις θα υλοποιηθούν σταδιακά από φέτος με στόχο να δοθεί μια ξεχωριστή ταυτότητα στα εμπορικά κέντρα των δύο πόλεων. Οι Δήμοι και οι εμπορικού σύλλογοι πρόκειται να υλοποιήσουν ένα σύνολο συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων προκειμένου να ενισχύσουν και να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα που αναπτύσσεται ιδιαίτερα σε εμπορικές «πιάτσες» που διαθέτουν σημαντική πολιτιστική και τουριστική δυναμική.

* Αναπτυξιακό συνέδριο: Από τα κορυφαία οικονομικά γεγονότα της χρονιάς αναμφίβολα ήταν και το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας που διοργάνωσε στα μέσα Μαρτίου στη Λάρισα, η εφημερίδα "Ελευθερία" με την Περιφέρεια Θεσσαλίας Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης. Παρουσία κυβερνητικών στελεχών, εκπροσώπων όλων των βαθμών αυτοδιοίκησης, υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας, οικονομικών και κοινωνικών φορέων, παραγωγών και στελεχών του επιχειρηματικού κόσμου το συνέδριο διερεύνησε και ανέδειξε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας στον αγροδιατροφικό τομέα, την υγεία, τη βιομηχανία, την καινοτομία και όλους εκείνους τους παραγωγικούς τομείς που δύνανται να συμβάλλουν στη βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξή της. Επί δύο ημέρες την Παρασκευή 15 και Σάββατο 16 Μαρτίου, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου «Διβάνη» οι ομιλητές προσέγγισαν μείζονος σημασίας ζητήματα, κατέθεσαν προτάσεις, πρότειναν λύσεις και επαναπροσδιόρισαν τον αναπτυξιακό ρόλο της Θεσσαλίας με γνώμονα τη σύγχρονη πραγματικότητα και τις αυριανές απαιτήσεις. Μεταξύ των ομιλητών ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Σεβασμιότατος κ. Ιερώνυμος, οι τότε υφυπουργοί Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου, Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος, γενικοί γραμματείς των υπουργείων Οικονομίας Ηλίας Ξανθάκος, Υποδομών Αθανάσιος Βούρδας, Στρατηγικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αθανάσιος Γιαννούκας, Κωνσταντίνος Μαλίζος, Δημήτρης Κουρέτας, στελέχη του ΟΣΕ Γεώργιος Κακουλάκης και Παναγιώτης Θεοχάρης, ο πρόεδρος της ΔΕΘ - HELEXPO κ. Τάσος Τζήκας, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και τάξεων όπως ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχιλλέας Νταβέλης, της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδας Μπακούρας κ.α.

* Σύσταση Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας: Για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, το Επιμελητήριο Λάρισας, προκειμένου να σταθεί αρωγός στη γυναικεία επιχειρηματικότητα σύστησε τον περασμένο Δεκέμβριο 10μελή "Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας" με πρόεδρο τη γ.γ. του Επιμελητηρίου και α’ αντιπρόεδρο του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών Καλλιόπη Τζήκα. Μέλη της είναι οι Βασιλείου-Μακρή Αφροδίτη, Βαφειαδάκη Μαρία, Δανιλούλη Ειρήνη, Καραγιώργου Ελένη, Παπαϊωάννου Ειρήνη, Πάτσα Χρύσα και Σαΐτη Ιωάννα και τα στελέχη του επιχειρηματικού φορέα η διευθύντρια Κατερίνα Τσολάκη και η προϊσταμένη ΓΕΜΗ Αναστασία Καρλιγκιώτου. Στόχος της επιτροπής είναι η ενδυνάμωση και υποστήριξη των γυναικών επιχειρηματιών μέσα από δράσεις ενημέρωσης, εκπαίδευσης και δικτύωσης με επιχειρηματίες της χώρας και του εξωτερικού.

* Φωτοβολταϊκό πάρκο της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Σημαντικό επιχειρηματικό γεγονός της περασμένης χρονιάς, συναφές με την πράσινη ενέργεια, αποτελεί και νέα άδεια φωτοβολταϊκού σταθμού που απέκτησε τον τελευταίο μήνα του χρόνου η ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ. Πρόκειται για άδεια ισχύος 1ΜW που απέκτησε στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό της 12ης Δεκεμβρίου για ένα έργο που θα υλοποιηθεί στο 1ο τρίμηνο του 2020. Με την ολοκλήρωση του νέου έργου, ο Όμιλος ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ θα έχει σε ισχύ φωτοβολταϊκά πάρκα 9MW. Σε εκκρεμότητα παραμένουν στη ΡΑΕ άδειες παραγωγής 11MW, για τις οποίες η υλοποίησή τους έχει προβλεφθεί για τα έτη 2020-2021. Στόχος του Ομίλου ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ είναι να αποκτήσει φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος 20MW.

* Ενεργειακή Κοινότητα: Τις βάσεις για να συστήσει και να λειτουργήσει ενεργειακή Κοινότητα για την παραγωγή ρεύματος μέσω ΑΠΕ έβαλε την περασμένη χρονιά το Επιμελητήριο Λάρισας. Το φιλόδοξο εγχείρημα του επιχειρηματικού φορέα του νομού, που στις αρχές του τρέχοντος έτους θα ξεκινήσει τις διαδικασίες υλοποίησης, έχει προκαλέσει ζωηρό ενδιαφέρον στον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής, καθώς ήδη 25 μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν εκδηλώσει την πρόθεση συμμετοχής, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στην πορεία. Η Ενεργειακή Κοινότητα του Επιμελητηρίου δεν θα έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, καθώς αποκλειστικός στόχος θα είναι η μείωση των ενεργειακών δαπανών και η προώθηση καθαρής ενέργειας, με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου να αναγάγει σε πρώτιστο μέλημα την προστασία του περιβάλλοντος.

* Μνημόνιο συνεργασίας ΣΘΕΒ – ΣΕΒ: Με την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη και η σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές επιδόσεις περνάει μέσα από την ενίσχυση των συνεργασιών και την περιφερειακή ανάπτυξη ΣΕΒ και ΣΘΕΒ επικύρωσαν τον περασμένο Μάιο μνημόνιο συνεργασίας. Στα μέσα Μαΐου αντιπροσωπεία της διοίκησης και στελεχών του ΣΕΒ, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του ΣΕΒ και διευθύνοντα σύμβουλο της CHIPITA Σπύρο Θεοδωρόπουλο και τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου, κ. Κωνσταντίνο Μπίτσιο, βρέθηκε στη Λάρισα, επισκέφθηκαν παραγωγικές μονάδες της Θεσσαλίας και έθεσαν τις βάσεις σύσφιξης των σχέσεων ανάμεσα στους βασικούς φορείς της βιομηχανίας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχ. Νταβέλης το «Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στον ΣΘΕΒ ως Περιφερειακό Σύνδεσμο και τον ΣΕΒ θα έχει μόνο θετικά οφέλη και αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις-μέλη τους. Είμαστε βέβαιοι πως η συνεργασία με τον ΣΕΒ θα ενισχύσει την ικανότητά μας να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μέλλον προς όφελος της επιχειρηματικότητας, των εργαζομένων μας και της κοινωνίας.

* Επίσκεψη Υπ. Ανάπτυξης: Στα σημαντικά οικονομικά γεγονότα της χρονιάς ήταν τόσο το επιχειρηματικό δείπνο του ΣΘΕΒ με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον περασμένο Νοέμβριο, ο οποίος μίλησε για τις εξελίξεις στον τομέα των επενδύσεων και στις προοπτικές της περιφερειακής ανάπτυξης όσο και η εκδήλωση του Συνδέσμου, ένα μήνα νωρίτερα, για τις "Αναπτυξιακές Προοπτικές της Περιφέρειας Θεσσαλίας με αναφορά στην περιφερειακή ανασυγκρότηση και στον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας ενόψει της 4ης βιομηχανικής επανάστασης», παρουσία του γ.γ. Στρατηγικών Επενδύσεων Δημ. Σκάλκου, του αντιπροέδρου του ΣΕΒ Κων. Μπίτσιου, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και εκπροσώπων φορέων.

* Επίσκεψη της πρέσβειρας του Ισραήλ: Αξιομνημόνευτο οικονομικό γεγονός και όχι μόνο ήταν επίσης η συνάντηση εργασίας διοίκησης και επιχειρηματιών του ΣΘΕΒ, τον περασμένο Ιανουάριο με την πρέσβη του Ισραήλ κα Ιρίτ Μπεν-Άμπα. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας των επιχειρήσεων μελών του ΣΘΕΒ καθώς και ευκαιρίες εξαγωγών των θεσσαλικών προϊόντων και υπηρεσιών στο Ισραήλ.

* Νέα σελίδα στο Οικονομικό Επιμελητήριο Θεσσαλίας: Στα μέσα του Δεκεμβρίου 2.500 περίπου οικονομολόγοι προσέτρεξαν στις κάλπες για να εκλέξουν τα νέα τους διοικητικά όργανα στο Οικονομικό Επιμελητήριο Θεσσαλίας. Ο επιστημονικός φορέα των οικονομολόγων έχει πλέον νέα 7μελή διοίκηση και νέους αντιπροσώπους στη Συνέλευση του ΟΕΕ για την επόμενη τετραετία. Κερδισμένη των εκλογών για μια ακόμη φορά η ΔΗΚΙΟ, ενώ εντυπωσιακή ήταν η πορεία της νεοσύστατης παράταξης των Προοδευτικών Οικονομολόγων Ελλάδος. Αξιόλογη επίσης η παρουσία της ΠΟΦΕΕ και αρνητική έκπληξη η παράταξη της ΠΔΣΟ. Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στη συγκρότηση του προεδρείου, που αποτελείται από έξι Λαρισαίους και έναν Τρικαλινό και η οποία αναμένεται εντός του Ιανουαρίου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass