Στα «χνάρια» της αμερικανικής IRS η ΑΑΔΕ

ΤΑ ΔΥΟ ΝΕΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2020 22:34

Ενισχύεται το «οπλοστάσιο» της ΑΑΔΕ, με νέες μεθόδους ελέγχου αμερικανικού τύπου κι όλα δείχνουν ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες βαδίζουν στα χνάρια του περιβόητου IRS, με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας χωρίς να απαιτείται ελεγκτής πάνω από κάθε

ταμειακή μηχανή. Με Απόφασή του, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, ενεργοποιεί δύο ακόμα έμμεσες τεχνικές ελέγχου, δηλαδή ελεγκτικές διαδικασίες από τις οποίες προκύπτει αν υπάρχει αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη. Πρόκειται για δύο μάλλον σύνθετες μορφές ελέγχου: τη Unit and Volume (έλεγχος της σχέσης της τιμής πώλησης προς το συνολικό όγκο κύκλου εργασιών) και τη Mark-up (τεχνική των αναλογιών). Κοινό στοιχείο των δύο νέων έμμεσων τεχνικών ελέγχου, είναι ότι στοχεύουν στην «καρδιά», δηλαδή στα πραγματικά ακαθάριστα έσοδα που έχει κάνει η επιχείρηση. Η Mark-up μέθοδος, όπως αναφέρει και το εγχειρίδιο του IRS, μπορεί να αξιοποιηθεί για έλεγχο σε κάβες, σε εστιατόρια- ταβέρνες, σε πρατήρια καυσίμων, σε κοσμηματοπωλεία. Η βάση του ελέγχου είναι το κόστος αγοράς των αγαθών προς πώληση π.χ. οι πρώτες ύλες για την ταβέρνα ή τα ποτά. Το «κλειδί» είναι το περιθώριο κέρδους που ο ελεγκτής θα χρησιμοποιήσει, έτσι ώστε να καταλήξει στα ακαθάριστα έσοδα του ελεγχόμενου. Πώς υπολογίζεται αυτό το περιθώριο κέρδους; Για παράδειγμα από ομοειδείς επιχειρήσεις, αν και όπως επισημαίνει το IRS, το εγχείρημα δεν είναι απλό. Η Unit and Volume μέθοδος στοχεύει ακριβώς στον ίδιο στόχο, δηλαδή στον υπολογισμό των ακαθάριστων εσόδων, αλλά από άλλο δρόμο. Εδώ η βάση είναι ο αριθμός των αγαθών που πουλήθηκαν ή παράχθηκαν π.χ. πόσες φρατζόλες ψωμί μπορούν να παρασκευασθούν από μια ποσότητα αλεύρων, πόσα ποτά μπορούν να βγουν από ένα μπουκάλι, πόσα σεντόνια πλύθηκαν σε σχέση με τον αριθμό των κατειλημμένων δωματίων ενός ξενοδοχείου ανά νύχτα κ.λ.π. και η σύγκριση γίνεται με τον αριθμό των δηλωμένων. Φυσικά χωρίς μετάβαση στην e-εφορία, όλα τα σχέδια για ποιοτικότερους κι αποτελεσματικότερους ελέγχους, δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Γι’ αυτό ήδη δρομολογούνται αλλαγές ή μάλλον ανατροπές. Μιλώντας στο συνέδριο e- Θέμις, ο Γ. Πιτσιλής προανήγγειλε: -Διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το κέντρο πληροφορικής της ΑΑΔΕ. Η απόφαση για απόσυρση των ταμειακών μηχανών που δεν μπορούν να διασυνδεθούν με το TAXIS υπογράφηκε και αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Θα ακολουθήσει ενημέρωση μέσω του TAXISnet στις επιχειρήσεις που έχουν τέτοιες ταμειακές, ώστε να τις αποσύρουν. Ετοιμάζονται επίσης οι αποφάσεις για τον τρόπο διαβίβασης των αποδείξεων λιανικής online, δηλαδή για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS. -Εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης: η απόφαση για μορφότυπο ηλεκτρονικού τιμολογίου και τους παρόχους ηλεκτρονικής τιμολόγησης βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών. -Εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων: σε τελικό στάδιο βρίσκονται και η απόφαση για διαβίβαση των παραστατικών στα ηλεκτρονικά βιβλία. -Ηλεκτρονικοποίηση όλων των δηλώσεων που υποβάλλονται σε έγγραφο και ήδη προχωρά η ηλεκτρονικοποίηση των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου. -Αντικατάσταση όλου του παρωχημένου εξοπλισμού στις υπηρεσίες. Αγοράστηκαν ήδη 1800 Η/Υ στην Αττική, ενώ πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια 10.500 Η/Υ από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass