Στη φόρα κρυμμένα... τετραγωνικά

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΤΟ΄Ν ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΠΟΘΗΚΕΣ, ΥΠΟΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΕΛΗ - ΑΝΟΙΓΕΙ ΚΑΙ Η e- ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ - ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Δημοσίευση: 02 Φεβ 2020 22:25
Τεράστιο το ενδιαφέρον των Λαρισαίων ιδιοκτητών για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Πάνω από 1.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στον Δήμο Λάρισας Τεράστιο το ενδιαφέρον των Λαρισαίων ιδιοκτητών για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Πάνω από 1.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στον Δήμο Λάρισας

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, στην οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων της Λάρισας θα μπορούν να υποβάλλουν σε όλους τους δήμους του νομού, τις δηλώσεις για τη διόρθωση των στοιχείων των επιφανειών των ακινήτων τους, ώστε να επωφεληθούν από την ευνοϊκή ρύθμιση του ν. 4647/2019, που θα τους απαλλάξει από πρόστιμα και αναδρομικές επιβαρύνσεις σε δημοτικούς φόρους και τέλη για τα τετραγωνικά που είχαν αφήσει αδήλωτα την πενταετία 2015-2019.

 Η πλατφόρμα πιθανότατα θα ανέβει σε ιστοσελίδα του Δημοσίου, όπου οι πολίτες θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet και μέσω του Ε9, το οποίο θα εμφανίζεται στην οθόνη τους, θα μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους. Στη συνέχεια οι σχετικές δηλώσεις θα στέλνονται στους αρμόδιους δήμους, όπου και θα γίνονται οι σχετικές διορθώσεις.

 Ο λόγος για τον οποίο προκρίθηκε η λύση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι το γεγονός ότι πολλοί δήμοι της χώρας δεν είναι σε θέση να υποδεχθούν τις απαιτούμενες διορθωτικές δηλώσεις και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους δημότες τους που ενδιαφέρονται να υπαχθούν στη ρύθμιση, με σοβαρό κίνδυνο το όλο εγχείρημα να τιναχθεί στον αέρα. Ο Δήμος Λαρισαίων ήταν από τους πρώτους δήμους της χώρας που οργάνωσε και στελέχωσε ειδική υπηρεσία για τη συλλογή των δηλώσεων και των σχετικών δικαιολογητικών, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά ήδη τις 1.000, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορά σε... εμφάνιση κρυμμένων τετραγωνικών, από αδήλωτα υπόγεια, πάρκινγκ και αποθήκες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι καθημερινά στην υπηρεσία του Δήμου, που στεγάζεται στο ισόγειο, σχηματίζονται ουρές από ιδιοκτήτες ακινήτων που είτε καταθέτουν δηλώσεις είτε ζητούν πληροφορίες για την όλη διαδικασία, για την οποία ο Δήμος προχωρά στην εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης. Πάντως να έχουν υπόψη τους οι ιδιοκτήτες πως η διόρθωση των τετραγωνικών θα τους απαλλάξει από πρόστιμα, αλλά στο εξής θα πληρώνουν μεγαλύτερα ποσά σε τέλη, τα οποία θα πιθανόν θα αυξηθούν και με την επικείμενη αναπροσαρμογή. Ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για να αποφύγει τη νομιμότητα, γιατί κάποια στιγμή θα το βρει μπροστά του...

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων µε τα ορθά στοιχεία λήγει στις 31 Μαρτίου ( με ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης) ενώ για τους ιδιοκτήτες που θα υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση η χρέωση με τα επιπλέον ποσά δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών θα αρχίσει να υπολογίζεται από την 1η-1-2020. Το Υπουργείο Εσωτερικών στο μεταξύ έχει προαναγγείλει ότι θα δοθεί παράταση έως τις 30 Ιουνίου και στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα αλλά για την ώρα δεν υπάρχει κάτι επίσημο, οπότε όλα κινούνται στο επίπεδο προθέσεων. Αυτονόητο πάντως θεωρείται πως χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα μπορούν να κάνουν όσοι δεν έχουν σπεύσει ήδη να καταθέσουν δηλώσεις. Μετά τη λήξη της προθεσμίας οικειοθελούς δήλωσης, θα ισχύσουν ξανά οι προηγούμενες διατάξεις που προέβλεπαν αναδρομικές οφειλές με πρόστιμα, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν είτε όταν αρχίσουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με τα στοιχεία του Ε9, στα οποία έχουν πλέον πρόσβαση οι ΟΤΑ της χώρας, είτε όταν ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ή οι κληρονόμοι του ζητήσουν πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ για μεταβίβαση, γονική παροχή ή αποδοχή κληρονομιάς του ακινήτου.

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ

Στις επόμενες ημέρες όταν πλέον θα έχουν ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα και θα έχει εκδοθεί η σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος με τις οδηγίες για την εφαρμογή της ρύθμισης, ο Δήμος Λαρισαίων σκοπεύει να προβεί σε ενημέρωση των πολιτών μέσω σχετικών δελτίων για τη διευκόλυνση και την εξυπηρέτηση των δημοτών του. Επίσης από την ΚΕΔΕ μελετάται η ιδέα να ζητηθεί από την ΑΑΔΕ να στείλει στους φορολογούμενους e-mails που θα τους ενημερώνει και θα τους προτρέπει, εφόσον διαπιστώνουν ότι μπορούν να υπαχθούν, να σπεύσουν και να επωφεληθούν.

Για την ώρα ξαναθυμίζουμε πως τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση αυτή έχουν, μεταξύ άλλων, όσοι έχουν δηλώσει ανακριβώς εδώ και πολλά χρόνια τα τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτησιών τους στους δήμους, όσοι τακτοποίησαν πρόσφατα αυθαίρετα κτίσματα, καθώς και όσοι έχουν αφήσει αδήλωτα στους δήμους ολόκληρα ακίνητα. Η ρύθμιση αφορά σε κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους δήμους της χώρας, δηλαδή τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ΤΑΠ και δημοτικό φόρο, και αφορά κάθε είδους ακίνητα (κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα).

ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Για τη διαδικασία οι ιδιοκτήτες των ακινήτων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λαρισαίων, συμπληρώνουν τη σχετική «Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση για τον Καθορισμό Επιφάνειας Ακινήτων» (αρ. 51 παρ. 2 Ν. 4647/2019), που διατίθεται στο Δημαρχείο Λάρισας και στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Λαρισαίων. Επίσης καταθέσουν αντίγραφο του τελευταίου λογαριασμού ρεύματος, το Ε9 και φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας. Για τις διορθώσεις σε μη ηλεκτροδοτημένα ακίνητα, απαιτείται επίσης «Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση για τον Καθορισμό Επιφάνειας Ακινήτων» (αρ. 51 παρ. 2 Ν. 4647/2019), που διατίθεται στο Δημαρχείο Λάρισας και στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Λαρισαίων. Επίσης καταθέτουν το Ε9, φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας και βεβαίωση διακοπής ρεύματος ή υπεύθυνη δήλωση ότι το ακίνητο δεν έχει ηλεκτροδοτηθεί.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

 

--------------

Συστάσεις στους πολίτες από τον Δήμο Αγιάς

 

Ανακοίνωση για τη διόρθωση των τετραγωνικών εξέδωσε ο Δήμος Αγιάς. σύμφωνα με την οποία «Οι πολίτες που έχουν ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο στα όρια του Δήμου μπορούν να αιτηθούν τη διόρθωση των στοιχείων. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέλθουν στο γραφείο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου στο Δημαρχείο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά: Αίτηση, υπεύθυνη δήλωση, αντίγραφο λογαριασμού ρεύματος, αντίγραφο Ε9. Επίσης, όσοι δεν έχουν προχωρήσει στη διόρθωση του Ε9, θα πρέπει να προσκομίσουν και την οικοδομική άδεια ή την τακτοποίηση. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2494-350.124. Τα έντυπα προς συμπλήρωση διατίθενται στην ιστοσελίδα του Δήμου (dimosagias.gr). O Δήμος εφιστά την προσοχή των πολιτών, ώστε να ελέγξουν την επιφάνεια που αναγράφεται στον λογαριασμό ρεύματος αν συμφωνεί με την επιφάνεια που δηλώνεται στο Ε9 κι όσοι διαπιστώσουν διαφορές να προσέλθουν στην ανωτέρω προθεσμία για να απαλλαχτούν από επιπλέον χρεώσεις.

 

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass