«Τσίμπησαν» οι τιμές ακινήτων στη Λάρισα

ΑΠΟ 1.000 ΕΥΡΩ/Τ.Μ. ΤΑ ΝΕΟΚΤΙΣΤΑ - ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΑΝ ΤΗ ΖΗΤΗΣΗ - ΤΟ «ΣΤΟΙΧΗΜΑ» ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΦΠΑ

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2020 22:04

Σημαντική αύξηση κατά μέσο όρο κατά 7,2%, έναντι αύξησης 1,8% το 2018 σημείωσαν στο σύνολον του 2019 οι τιμές των διαμερισμάτων στην Ελλάδα.

Η αύξηση των τιμών που είναι αντιληπτή και στη Λάρισα, απόρροια των προσδοκιών αναθέρμανσης της κτηματαγοράς λόγω των παρεμβάσεων που είχαν δρομολογηθεί στην οικοδομική δραστηριότητα και στις επενδύσεις επί των ακινήτων, αντανακλά κυρίως στα νεόδμητα ακίνητα, χωρίς ωστόσο τα παλαιά να υπολείπονται του ενδιαφέροντος. Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με εκτιμήσεις των κτηματομεσιτικών γραφείων του νομού, τα ακίνητα του νομού που διατίθενται προς πώληση, του τελευταίους μήνες πρόσθεσαν στην τιμή τους 100 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι τα ακίνητα διατίθενται πλέον κατά ελάχιστον τα 1.000 ευρώ το τ.μ.
Σύμφωνα μάλιστα με την Τράπεζα της Ελλάδος και με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα εκτιμάται ότι το δ’ τρίμηνο του 2019 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν, κατά μέσο όρο, κατά 7,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, ενώ για το σύνολο του 2019 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 7,2%, έναντι αύξησης 1,8% το 2018. Η αύξηση των τιμών το δ’ τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 ήταν 8,9% για τα «νέα» διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 6,6% για τα «παλαιά», δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών. Για το 2019, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα «νέα» διαμερίσματα ήταν 7,7%, έναντι αύξησης 2% το 2018, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τα «παλαιά» διαμερίσματα ήταν 6,9% το 2019, έναντι αύξησης 1,7% το 2018.
Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων το δ’ τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 ήταν αυξημένες κατά 11,0% στην Αθήνα, 5,5% στη Θεσσαλονίκη, 4,2% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 4,9% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Για το 2019, η μέση αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2018 ήταν 10,4%, 6,8%, 4,1% και 4,6% αντίστοιχα. Τέλος, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το δ’ τρίμηνο του 2019 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 7,9% σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2018, ενώ για το 2019 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε σε 7,5%.

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΦΠΑ
Στο μεταξύ, τα βλέμματα της αγοράς στη Λάρισα είναι στραµµένα στο αν θα αποδώσει καρπούς η αναστολή του ΦΠΑ. Από μια άποψη η αναστολή του ΦΠΑ 24% για τρία χρόνια σε όλες τις οικοδοµικές άδειες που εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2006 αναµένεται να αναθερµάνει την αγορά ακινήτων, αλλά οι επαγγελματίες του κλάδου δεν θεωρούν πως η επίδραση στην κατασκευή νέων κατοικιών θα είναι καθοριστική. Στη Λάρισα η οικοδομική δραστηριότητα έχει αφυπνιστεί, σε σχέση με την περίοδο της κρίσης πάντα, αλλά το χαµένο έδαφος θα αργήσει να κερδηθεί. Οι πολυκατοικίες που «στήνονται» τελευταία, αφορούν κυρίως σε άδειες παρελθόντων ετών και έρχονται να καλύψουν ένα μέρος της ζήτησης αλλά για να ξεκολλήσει η αγορά ακινήτων, απαιτείται, συνδυαστικά, να αυξηθεί το διαθέσιµο εισόδηµα, να απορροφηθεί σταδιακά το υφιστάµενο απόθεµα, τα στεγαστικά δάνεια να αυξηθούν σηµαντικά και να µειωθούν περαιτέρω οι φόροι ακίνητης περιουσίας. Μόνο έτσι θα αυξηθούν οι συναλλαγές και οι τιµές των ακινήτων και θα ενισχυθούν οι νέες κατασκευές. Πάντως για το 2020 η κυβέρνηση σχεδιάζει νέες ελαφρύνσεις για τα ακίνητα. Συγκεκριμένα, τον Μάιο θα είναι έτοιμες οι νέες αντικειμενικές αξίες ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά. Δεν αποκλείεται το τρέχον έτος να γίνουν περαιτέρω αλλαγές στη φορολογία ακινήτων που σχετίζονται με τους συντελεστές στον φόρο κληρονομιών και γονικών παροχών.
Σχετικά με την αναστολή να σημειώσουμε πως ισχύει έως το τέλος του 2022 και έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή από τις αρχές του 2006 και συγκεκριμένα από τα αδιάθετα ακίνητα με οικοδομική άδεια που εκδόθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά. Η πρώτη υπουργική απόφαση που εκδόθηκε καθορίζει τη διαδικασία για τη χορήγηση αναστολής εφαρμογής ΦΠΑ, ενώ η δεύτερη απόφαση αφορά στη διαδικασία διακανονισμού του ΦΠΑ που έχουν ήδη εκπέσει οικοδομικές επιχειρήσεις για ακίνητα που υπάγονται σε καθεστώς αναστολής εφαρμογής ΦΠΑ. Αντί για ΦΠΑ 24%, οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα βαρύνονται για μια τριετία με φόρο μεταβίβασης, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής αξίας ή της αναγραφόμενης τιμής στο συμβόλαιο εφόσον αυτή είναι υψηλότερη από την αντικειμενική.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass