Δεν βρίσκουν ελκυστικό το "φορολογικό διαζύγιο" οι Λαρισαίοι

ΛΙΓΟΣΤΕΣ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΧΩΡΙΣΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ - ΤΙΣ "ΠΑΓΙΔΕΣ" ΚΑΙ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΝΙΚ. ΝΑΤΣΙΟΣ

Δημοσίευση: 22 Φεβ 2020 22:00

Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει το Taxisnet για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και την υποβολή των εισοδημάτων του 2019.

Ωστόσο τα ζευγάρια που επιθυμούν να υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση θα πρέπει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου να υποβάλουν την σχετική δήλωση στο Τaxisnet. Ήδη η σχετική εφαρμογή για τη γνωστοποίηση της επιλογής έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και μέρες αλλά για την ώρα ελάχιστοι συγκριτικά με το πλήθος του αριθμού των φορολογουμένων έχουν κάνει χρήση της.  Ειδικότερα σε σύνολο 9 εκατ. φορολογούμενων, κάτι παραπάνω από 8000 αιτήσεις για υποβολή ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής στην ειδική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
"Το μέτρο των ξεχωριστών δηλώσεων, όπως σχολιάζει στην "Ε" ο πρόεδρος των Λαρισίων Φοροτεχνικών Νικ. Νάτσιος ξεκίνησε πέρυσι ωστόσο αποδυναμώθηκε καθώς με νομοθετική ρύθμιση το Taxis υποχρεώθηκε να εκδίδει ξεχωριστά εκκαθαριστικά για τους συζύγους. Οπότε είτε με χωριστή δήλωση είτε με κοινή, οι έγγαμοι φορολογούμενοι δεν κερδίζουν κάτι περισσότερο, καθώς τα εκκαθαριστικά εκδίδονται ξεχωριστά για όλους τους έγγαμους. Πέρυσι ενδεικτικά είχαν υποβληθεί σε όλη τη χώρα 30.000 χωριστές δηλώσεις εκ των οποίων μερικές εκατοντάδες από τη Λάρισα. Και αυτό γιατί, πέραν από κάποιες ειδικές περιπτώσεις, έχει γίνει κατανοητό πως δεν υπάρχουν ουσιαστικά κέρδη από την επιλογή παρά μόνο παγίδες για έξτρα φόρο, μιας και στη κοινή δήλωση ο ένας σύζυγος μπορεί να καλύψει τον άλλο στα τεκμήρια αλλά και στις αποδείξεις που θα λείπουν.
Εκείνο που πρέπει να προσεχθεί μεταξύ άλλων σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς είναι τα εξής:
* Δεν επηρεάζεται η χορήγηση των επιδομάτων από την υποβολή χωριστών δηλώσεων  
* Δεν είναι απαραίτητο να υποβάλλονται χωριστές δηλώσεις συζύγων που έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία.
* Την επιλογή για χωριστή δήλωση μπορεί να τη γνωστοποιήσει οποιοσδήποτε από τους δύο συζύγους ή και οι δύο.
* Πρέπει και οι δύο σύζυγοι να διαθέτουν δικούς τους κωδικούς πρόσβασης προκειμένου να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις.  
* Τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο στις χωριστές δηλώσεις δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους.
* Το εισόδημα του ανηλίκου τέκνου που δεν φορολογείται στο όνομα του τέκνου, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.
* Σε περίπτωση υποβολής χωριστών δηλώσεων, αν τα τεκμήρια διαβίωσης που βαρύνουν τον έναν εκ των δύο συζύγων προσδιορίζουν το τεκμαρτό εισόδημά του σε επίπεδο υψηλότερο του δηλωθέντος, η επιπλέον διαφορά εισοδήματος δεν θα είναι δυνατό να καλυφθεί από το δηλωθέν εισόδημα του άλλου συζύγου, διότι αυτό θα αναγράφεται σε ξεχωριστή δήλωση. Έτσι, ο σύζυγος του οποίου το τεκμαρτό εισόδημα θα είναι μεγαλύτερο του δηλωθέντος θα κληθεί να καταβάλει αδίκως σημαντικού ύψους φόρο εισοδήματος. Μια τέτοια εξέλιξη είναι βέβαιο ότι θα πλήξει κυρίως τις γυναίκες συζύγους που δεν εργάζονται, αλλά είναι νοικοκυρές. Ειδικά στις περιπτώσεις αυτές, επειδή το δηλωθέν εισόδημα θα είναι μηδενικό, το φορολογητέο εισόδημα θα προσδιορίζεται εξ ολοκλήρου από τα τεκμήρια διαβίωσης σε επίπεδο σημαντικά υψηλότερο των 3.000 ευρώ (3.000 ευρώ το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης, συν τα τεκμήρια για τις κατοικίες και το Ι.Χ. που χρησιμοποιεί η σύζυγος). Το τεκμαρτό αυτό εισόδημα θα θεωρείται ως «εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες», το οποίο θα είναι αφορολόγητο μέχρι το επίπεδο των 8.636-9.545 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι στο όνομα της συζύγου έχουν εξοφληθεί με «πλαστικό χρήμα» ή με άλλο μέσο ηλεκτρονικής πληρωμής δαπάνες για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών συνολικού ετήσιου ύψους 10%-18,75% του εισοδήματος αυτού. Αν δεν έχουν εξοφληθεί με τον τρόπο αυτό από τη σύζυγο οι συγκεκριμένες δαπάνες, τότε για ποσοστό μέχρι 10%-18,75% του τεκμαρτού της εισοδήματος θα κληθεί να πληρώσει «πέναλτι» φόρου 22%.
* Επιπλέον, οι χωριστές δηλώσεις θα δημιουργήσουν γενικότερο πρόβλημα στην κάλυψη του απαιτούμενου ποσοστού επί του εισοδήματος κάθε συζύγου με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω «πλαστικού χρήματος» ή άλλου ηλεκτρονικού τρόπου πληρωμής, ώστε να μη χρεωθεί με το «πέναλτι» του επιπλέον φόρου 22%. Κι αυτό διότι αν ο ένας σύζυγος υπερκαλύπτει με τις δικές του δαπάνες το απαιτούμενο ποσοστό και ο άλλος δεν το καλύπτει, δεν θα μπορεί να γίνει μεταφορά του επιπλέον ποσού από τον έναν σύζυγο στον άλλον. Έτσι ο σύζυγος που δεν θα καλύπτει το απαιτούμενο ποσοστό θα χρεώνεται με τον επιπλέον φόρο 22%.
Τέλος επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά πως η γνωστοποίηση γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr  με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης είτε από ειδικά για το σκοπό αυτό εξουσιοδοτημένο λογιστή - φοροτεχνικό, με τους δικούς του κωδικούς. Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί αυστηρά έως τις 28 Φεβρουαρίου ενώ μετά την προθεσμία αυτή δεν είναι δυνατή η ανάκληση της επιλογής .
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass