Υποχρεωτική η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας

ΟΔΗΓΟΣ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΚΑ - ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2020 15:00

Έναν χρήσιμο οδηγό με 8 ερωτήσεις και απαντήσεις για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαποσχολουμένων και των αγροτών εξέδωσε ο ΕΦΚΑ μαζί με την εγκύκλιο για τις νέες εισφορές.

Αναλυτικά:
* Τι αλλάζει από 1/1/2020 ως προς την ασφάλιση μου;
- Αποσυνδέεται ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών από το δηλωθέν εισόδημα και δημιουργούνται ασφαλιστικές κατηγορίες, ανά κλάδο, με συγκεκριμένα ποσά, ως εξής: 7 ασφαλιστικές κατηγορίες για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, εκ των οποίων μία θεωρείται ειδική ασφαλιστική κατηγορία και απευθύνεται σε νέους επαγγελματίες (πρώτα πέντε έτη ασφάλισης) και 6 κατηγορίες για αγρότες.
* Μπορώ να επιλέξω οποιαδήποτε από τις διαθέσιμες ασφαλιστικές κατηγορίες;
- Φυσικά. Υπάρχουν 7 διαθέσιμες κατηγορίες για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, εκ των οποίων μία θεωρείται ειδική ασφαλιστική κατηγορία και απευθύνεται σε νέους επαγγελματίες, έως 5 έτη ασφάλισης και έξι (6) κατηγορίες για αγρότες.
* Είναι υποχρεωτική η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας
- Ναι είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση που δεν επιλέξετε ασφαλιστική κατηγορία θα καταταχθείτε υποχρεωτικά στην πρώτη (1η) ασφαλιστική κατηγορία. Φυσικά με το νέο σύστημα έχετε την δυνατότητα να επιλέγετε κατηγορία για κάθε χρόνο ασφάλισής σας.
* Τι πρέπει να κάνω και έως πότε για να επιλέξω ασφαλιστική κατηγορία;
-  Διαβάστε προσεκτικά το κείμενο που αφορά στην ιδιότητά σας (Αγρότης, Ελεύθερος επαγγελματίας-Αυτοαπασχολούμενος, Νέος ασφαλισμένος, με παράλληλη ασφάλιση) και ενημερωθείτε για τις επιλογές που έχετε, ανάλογα με τις τωρινές δυνατότητές σας, αλλά και με την σύνταξη που επιθυμείτε να λάβετε. Αφού αποφασίσετε σε ποια ασφαλιστική κατηγορία θα ενταχθείτε πατήστε εδώ για την Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας. Η προθεσμία υποβολής λήγει το βράδυ της Παρασκευής 13/3/2020.
* Τι ισχύει για τους νέους επαγγελματίες;
- Οι νέοι επαγγελματίες (ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι) μπορείτε να επιλέξετε την ειδική ασφαλιστική κατηγορία για νέους ασφαλισμένους και να παραμείνετε σε αυτήν για τα πέντε πρώτα έτη ασφάλισής σας. Έχετε επίσης την δυνατότητα επιλογής κατηγορίας ανώτερης από την ειδική.
* Τι προβλέπεται για Μη Μισθωτούς με παράλληλη ασφάλιση;
- Με το νέο ασφαλιστικό ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες πληρώνουν μία μόνο εισφορά ακόμα και στην περίπτωση της παράλληλης ασφάλισης. Ο υπολογισμός της εισφοράς διαφοροποιείται ανάλογα με τέσσερις (4) ειδικές περιπτώσεις.
* Τι πρέπει να κάνω για να επιλέξω ασφαλιστική κατηγορία;
- Ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα: Διαβάστε προσεκτικά το κείμενο που αφορά στην ιδιότητά σας (αγρότης, ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος, νέος ασφαλισμένος, με παράλληλη ασφάλιση) και αξιολογήστε τις επιλογές που έχετε, ανάλογα με τις τωρινές δυνατότητές σας αλλά και τους στόχους σας για το μέλλον. Αποφασίστε σε ποια ασφαλιστική κατηγορία θα καταταχθείτε (Σημ. Εάν δεν επιλέξετε κατηγορία θα καταταχθείτε στην 1η ασφαλιστική κατηγορία). Επισκεφθείτε την ειδική υπηρεσία στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ για να επιλέξετε εύκολα την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμείτε. Στην οθόνη που θα εμφανιστεί πληκτρολογήστε τους κωδικούς του TAXIS και τον ΑΜΚΑ για να γίνει η ταυτοποίηση των στοιχείων σας. Συμπληρώστε την Αίτηση-Δήλωση επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας.
* Κάθε πότε και με ποιο τρόπο πληρώνονται οι εισφορές;
- Οι εισφορές είναι μηνιαίες και καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα. Οι πληρωμές εξακολουθούν να πραγματοποιούνται σε όλες τις Τράπεζες και στα ΕΛΤΑ, μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος (ΔΙΑΣ), με εντολές πληρωμής ή με άμεση χρέωση λογαριασμού (πάγια εντολή).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass