Οριζόντια μέτρα για όλους τους κλάδους

ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ, ΣΩΤ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΗΛ. ΚΟΤΣΙΜΠΟΓΕΩΡΓΟΣ * «ΕΚΔΗΛΗ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ» ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΕΠΕ ΑΝΔΡ. ΜΙΧΟΣ * «ΒΡΟΧΗ» ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ 800 ΕΥΡΩ

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2020 20:10
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος

Την ανάγκη εφαρμογής οριζόντιων μέτρων για τη στήριξη όλων των επιχειρηματικών κλάδων αντί των ορισμένων σήμερα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) επισημαίνουν, μιλώντας στην «Ε» οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Λάρισας, Σωτήρης Γιαννακόπουλος και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας, Ηλίας Κοτσιμπογεώργος.

Ενώ δίνεται προτεραιότητα στη μάχη της διασφάλισης της δημόσιας υγείας και του περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού, επιχειρηματικός κόσμος και εργαζόμενοι ανησυχούν για τις ορατές πλέον επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία. Την ίδια ώρα η απειλούμενη ύφεση φουντώνει την πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή και τις εργασιακές σχέσεις, με συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων να σημειώνουν την ανησυχία τους για τις εκτιμήσεις περί εκτεταμένης μείωσης μισθών και διόγκωση της ανεργίας.

Από προχθές βράδυ που άνοιξε η πλατφόρμα στο «Εργάνη», λογιστές - φοροτεχνικοί δέχονται «βροχή» τηλεφωνημάτων για τη διαδικασία ένταξης στους ΚΑΔ με απώτερο σκοπό την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ, ενώ την «έκδηλη ανησυχία των εργαζομένων» για τις επιπτώσεις της κρίσης σημειώνει στην «Ε» και ο διευθυντής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Κεντρ. Ελλάδας, Ανδρέας Μίχος.

Σε αυτή τη φάση η διαδικασία αφορά στις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, που πλήττονται σύμφωνα με τους επιδοτούμενους ΚΑΔ και, που μισθώνουν ακίνητα, ενώ σε δεύτερη φάση θα υποβληθούν αιτήματα και από την πλευρά των εργαζομένων.

ΟΛΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ

«Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον» σημειώνει στην «Ε» ο κ. Κοτσιμπογεώργος αφού «όλοι ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν αν το προσωπικό τους δικαιούται τα 800 ευρώ, αν εντάσσονται στις επιχειρήσεις που πλήττονται» και στη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Για να διευκρινίσει πως «υπάρχουν πολλά πρακτικά προβλήματα με τους ΚΑΔ» προσθέτοντας ότι «χρειάζεται ένα οριζόντιο μέτρο, από το οποίο θα εξαιρούνται όσοι δεν πλήττονται και όχι με βάση τον κύριο ΚΑΔ όπως ισχύει σήμερα» καταλήγει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

«Προσπαθούμε» δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτ. Γιαννακόπουλος «να δώσουμε το σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι τα μέτρα πρέπει να είναι οριζόντια σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους και όχι σε μεμονωμένους ΚΑΔ.

Ο τζίρος των επιχειρήσεων έπεσε κατακόρυφα και αυτές οι επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές είναι “κλειστές” αφού δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη και καταναλωτικό ενδιαφέρον, ψυχολογία και προοπτική. Άρα η κυβέρνηση πρέπει να εντάξει όλους τους ΚΑΔ της επιχειρηματικής κοινότητας στα ευνοϊκά μέτρα (τράπεζες, ληξιπρόθεσμες οφειλές κ.λπ.) γιατί η επιχειρηματική δραστηριότητα ουσιαστικά έχει ανασταλεί και δεν γνωρίζουμε για πόσο» καταλήγει ο κ. Γιαννακόπουλος σημειώνοντας επίσης την ανάγκη του «ψηφιακού άλματος αφού σήμερα “φουντώνει” η γραφειοκρατία».

ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Για το σκέλος των επιπτώσεων σε εργαζομένους, δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία μέσω του συστήματος «Εργάνη», «δεν έχουμε ακόμη δεδομένα, είναι πολύ πρώιμο» σημειώνει στην «Ε» ο διευθυντής του ΣΕΠΕ Κεντρ. Ελλάδας, Ανδρέας Μίχος.

Διευκρινίζοντας ότι τα στοιχεία των επιχειρήσεων για τις δηλώσεις αναστολής των συμβάσεων εργασίας θα υποβληθούν έως τις 20 Απριλίου και θα ακολουθήσουν τα στοιχεία των ίδιων των εργαζομένων.

Αυτό όμως που καταγράφεται ήδη, όπως τονίζει ο κ. Μίχος, είναι η «έκδηλη ανησυχία των εργαζομένων. Ρωτούν αν θα πάρουν το επίδομα ή ποιες είναι οι προϋποθέσεις, αφού είναι πολλές οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορονοϊό. Επικρατεί αναστάτωση καθώς κανείς δεν γνωρίζει και τη διάρκεια της κρίσης», καταλήγει ο κ. Μίχος.

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass