Τα προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη παίρνουν τα «πάνω» τους

75 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

Δημοσίευση: 22 Απρ 2020 9:18

Σε σχεδόν 75 δισ. ευρώ (74,76 δισ. ευρώ) ανέρχεται η αξία των πωλήσεων γεωργικών τροφίμων και ποτών, οι ονομασίες των οποίων προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΓΕ), σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από αυτό το ποσό, το 1/5 προέρχεται από εξαγωγές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ -όπως διαπιστώθηκε από τη μελέτη- η αξία των πωλήσεων ενός προϊόντος με προστατευόμενη ονομασία είναι, κατά μέσο όρο, διπλάσια από εκείνη ομοειδών προϊόντων χωρίς πιστοποίηση.

«Οι ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενδείξεις αντικατοπτρίζουν τον πλούτο και την ποικιλομορφία των προϊόντων που έχει να προσφέρει ο γεωργικός τομέας μας. Τα οφέλη για τους παραγωγούς είναι σαφή. Μπορούν να πωλούν προϊόντα σε υψηλότερη τιμή στους καταναλωτές που αναζητούν αυθεντικά περιφερειακά προϊόντα», δήλωσε επί του θέματος ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι και πρόσθεσε: «Οι γεωγραφικές ενδείξεις αποτελούν βασική πτυχή των εμπορικών συμφωνιών μας. Με την προστασία των προϊόντων, παγκοσμίως, αποτρέπουμε τη δόλια χρήση των ονομασιών των προϊόντων και διαφυλάσσουμε την καλή φήμη των ευρωπαϊκών γεωργικών τροφίμων και ποτών. Οι γεωγραφικές ενδείξεις προστατεύουν την τοπική αξία σε παγκόσμιο επίπεδο».

Η μελέτη βασίστηκε στο σύνολο των 3.207 ονομασιών προϊόντων που προστατεύονταν στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τέλος του 2017 (έως τα τέλη Μαρτίου του 2020 ο συνολικός αριθμός των προστατευόμενων ονομασιών αυξήθηκε σε 3.322).

Μάλιστα, στο συμπέρασμα της συγκεκριμένης μελέτης τονίζεται πως η αξία των πωλήσεων ενός προϊόντος με προστατευόμενη ονομασία είναι, κατά μέσο όρο, διπλάσια από εκείνη ομοειδών προϊόντων χωρίς πιστοποίηση. Το ποσοστό πριμοδότησης της αξίας ήταν 2,85 για τους οίνους, 2,52 για τα αλκοολούχα ποτά και 1,5 για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα.

Τα κυριότερα συμπεράσματα της μελέτης

Για το 2017 οι γεωγραφικές ενδείξεις και τα εγγυημένα παραδοσιακά ιδιότυπα προϊόντα αντιστοιχούσαν από κοινού σε εκτιμώμενη αξία πωλήσεων ύψους 77,15 δισ. ευρώ, δηλαδή το 7% της συνολικής εκτιμώμενης αξίας των πωλήσεων του ευρωπαϊκού τομέα τροφίμων και ποτών, ύψους 1.101 δισ. ευρώ.

Περισσότερο από το ήμισυ αυτής της αξίας αντιπροσωπεύουν οι οίνοι (51% - 39,4 δισ. ευρώ). Ακολουθούν τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα (35% - 27,34 δισ. ευρώ) και τα αλκοολούχα ποτά (13% - 10,35 δισ. ευρώ). Από τις 3.207 ονομασίες προϊόντων που είχαν καταχωριστεί το 2017 (ΓΕ και ΕΠΙΠ - Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα), το 49% αφορούσε οίνους, το 43% γεωργικά τρόφιμα και το 8% αλκοολούχα ποτά.

Η αξία των πωλήσεων των προϊόντων που αφορούσε η μελέτη ήταν, κατά μέσο όρο, διπλάσια από την αξία των πωλήσεων ομοειδών προϊόντων χωρίς πιστοποίηση. Το ποσοστό πριμοδότησης της αξίας ήταν 2,85 για τους οίνους, 2,52 για τα αλκοολούχα ποτά και 1,5 για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα.

Το 15% των συνολικών εξαγωγών γεωργικών τροφίμων της ΕΕ αντιπροσωπεύουν οι γεωγραφικές ενδείξεις, με τους οίνους να κατέχουν τη σημαντικότερη θέση, από άποψη συνολικής αξίας των πωλήσεων (51 %) όσο και του εμπορίου εκτός της ΕΕ (50 %). Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Κίνα και Σιγκαπούρη είναι οι πρώτοι προορισμοί των προϊόντων της ΕΕ που φέρουν ΓΕ και αντιπροσωπεύουν το ήμισυ της εξαγωγικής αξίας των εν λόγω προϊόντων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass