Ρεκόρ ελέγχων το 2019 για την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας

*ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ «ΑΡΤΕΜΙΣ» *ΠΟΣΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2013

Δημοσίευση: 29 Μαϊ 2020 9:06

Ρεκόρ ελέγχων στην αγορά εργασίας πραγματοποιήθηκε το έτος 2019, σύμφωνα με την έκθεση του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ», που δημοσιοποίησε χθες το Yπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.


Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, το 2019 καταγράφηκε ρεκόρ ελέγχων για την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας. «Με τις πολιτικές που καθιερώσαμε, μειώσαμε την αδήλωτη εργασία από το 40,27% στο 5,11%» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το σχέδιο «ΑΡΤΕΜΙΣ» εγκαινιάστηκε το 2013 και ήταν ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης των ελεγκτικών σωμάτων του Yπουργείου Εργασίας, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης του e-EΦΚΑ, για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης και της αδήλωτης εργασίας.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, σημεία αναφοράς του συνεκτικού επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» ήταν τα εξής:
«1. Η πολιτική του υψηλού προστίμου, σύμφωνα με την οποία επιβλήθηκε, για πρώτη φορά, το πολύ αυστηρό πρόστιμο των 10.500 ευρώ για την αδήλωτη εργασία.
2. Η πολιτική μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις και, συγκεκριμένα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 6 μονάδες, που υλοποιήθηκε το 2013-2014. Η πολιτική αυτή συνεχίστηκε και από τη σημερινή κυβέρνηση με την ψήφιση του ν. 4670/2020, νέας μείωσης κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ επίκεινται και νέα, περαιτέρω ελάφρυνση το επόμενο διάστημα.
3. Η δημιουργία του Πληροφοριακού Συστήματος "ΕΡΓΑΝΗ", το οποίο χαρτογράφησε, για πρώτη φορά, την αγορά εργασίας και λειτούργησε σαν ασπίδα προστασίας για εργαζόμενους και συνεπείς επιχειρήσεις. Η αξιοποίησή του από τα ελεγκτικά σώματα του Yπουργείου Εργασίας είχε ως αποτέλεσμα πιο στοχευμένους και αποτελεσματικούς ελέγχους.
4. Ο εκσυγχρονισμός και η συνεχής βελτίωση του πλαισίου προστίμων για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, με τη δημιουργία του ηλεκτρονικού μητρώου παραβατών, που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, με τον νόμο 4635/2019, αλλά και τη θέσπιση του νέου κώδικα ποινών και κυρώσεων τον Δεκέμβριο του 2019, που εφαρμόζουν τα ελεγκτικά σώματα του υπουργείου.
5. Η συνεχής αναβάθμιση και η ενδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και σε έμψυχο δυναμικό, αλλά και σε τεχνικά μέσα και παράλληλα η θεσμική θωράκισή του με Προεδρικό Διάταγμα, που εγγυήθηκε τη λειτουργική και επιχειρησιακή του αυτονομία».
Στην έκθεση για το σχέδιο «ΑΡΤΕΜΙΣ» παρουσιάζονται με λεπτομέρεια όλοι οι έλεγχοι που έγιναν από το 2013 και μετά, οι περιοχές, οι περιφέρειες και οι κλάδοι των επιχειρήσεων που βρέθηκαν στον προγραμματισμένο πλαίσιο ελέγχων των υπηρεσιών, ενώ αποτυπώθηκαν με ακρίβεια οι παραβάσεις, που διαπιστώθηκαν, καθώς και τα πρόστιμα, που επιβλήθηκαν.
Σύμφωνα με το Yπουργείο Εργασίας, τα δύο βασικά συμπεράσματα, που συνάγονται μέσα από την έκθεση, είναι τα εξής:
«1ον: Από τη στιγμή που επιβλήθηκε το υψηλό πρόστιμο των 10.500 ευρώ και εφαρμόστηκε το σχέδιο "ΑΡΤΕΜΙΣ", η αδήλωτη εργασία από το 40,47%, που ήταν τον Μάρτιο του 2013, έπεσε στο 12% τον Αύγουστο του 2014 και τον Δεκέμβριο του 2019 έπεσε στο μονοψήφιο 5,11%. Αυτό σημαίνει ότι οι συνεκτικές δέσμες των πολιτικών μας, που περιγράψαμε παραπάνω, έφεραν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.
2ον: Το έτος 2019 και, ειδικότερα, το δεύτερο εξάμηνο του έτους (επί σημερινής κυβέρνησης), οι έλεγχοι στην αγορά εργασίας για αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία έσπασαν κάθε ρεκόρ και υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και έφτασαν συνολικά τους 67.572 και επιβλήθηκαν πρόστιμα 54.531.234 ευρώ».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

SYNETAIRISTIKH TRAPEZA
ΕΔΑ ΘΕΣΣ
INTERCOMM FOODS
ELEFTHERIA
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1