ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΕ ΕΛΑΣΣΟΝΑ, ΤΕΜΠΗ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥΣ - ΕΩΣ ΤΙΣ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ - ΕΩΣ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΙΝΑΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ - ΑΠΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟ Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

Τελευταία ευκαιρία για να μη χαθούν περιουσίες

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2020 21:05

Η αντίστροφη μέτρηση για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων των Δήμων Ελασσόνας, Τεμπών και Τυρνάβου, προκειμένου να ελέγξουν και να διορθώσουν τυχόν σφάλματα στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο, ξεκίνησε...

Η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων που άρχισε τον περασμένο Ιούλιο ολοκληρώνεται στις 7 Σεπτεμβρίου (για τους κατοίκους του εξωτερικού στις 6 Νοεμβρίου) και πρέπει μέχρι τότε αν θέλουν να αποφύγουν δικαστικές περιπέτειες, να προχωρήσουν στον τελικό έλεγχο που θα ταυτοποιήσει τα περιουσιακά τους στοιχεία. Πρόκειται επί της ουσίας για την πλέον κομβική φάση της κτηματογράφησης κατά την οποία οι πολίτες ελέγχουν για τελευταία φορά την ορθότητα των στοιχείων της ατομικής τους ιδιοκτησίας, μιας και τυχόν αμέλεια ή παράλειψη θα έχει ως συνέπεια, όπως προαναφέραμε, οι απαιτούμενες διορθώσεις να γίνουν μέσω δικαστικής οδού με πολλαπλάσιο κόστος, χρονική καθυστέρηση και ταλαιπωρία.
Τα στοιχεία της ανάρτησης, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να τα δει μόνο με τη χρήση των κωδικών του Taxisnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr), χωρίς να είναι υποχρεωμένος σε αυτοπρόσωπη παρουσία στα τοπικά γραφεία Κτηματογράφησης. Μέσω της διαδικασίας αυτής, οι κάτοικοι των τριών περιοχών του ν. Λάρισας που δήλωσαν πριν από τα 4 χρόνια τα αστικά ακίνητα και τα αγροτεμάχιά τους, έχουν την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων τους (τον Κτηματολογικό Πίνακα δηλαδή) και τα όρια των γεωτεμαχίων τους (το Κτηματολογικό Διάγραμμα).
Σε περίπτωση που συμφωνούν με τα ανηρτημένα στοιχεία δεν χρειάζεται να προβούν σε άλλη ενέργεια, αν όμως δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση διόρθωσης (μέχρι την 7η Σεπτεμβρίου 2020 - ή την 6η Νοεμβρίου 2020 εάν είναι κάτοικος εξωτερικού), ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στην περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης δεν έχει δηλώσει την ακίνητη περιουσία του, έχει ακόμη περιθώριο να το κάνει ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο τοπικό γραφείο κτηματογράφησης, πάντα κατόπιν ραντεβού. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και επειδή τα τηλέφωνα των τριών γραφείων, έχουν πάρει «φωτιά» τις τελευταίες ημέρες, για ραντεβού συστήνεται η επικοινωνία με email.
Στην όλη διαδικασία θα πρέπει να εμπλακούν όσοι δήλωσαν ότι κατέχουν ακίνητη περιουσία στους Δήμους:
* ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ (ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ): ΑΖΩΡΟΥ (ΒΟΥΒΑΛΑΣ), ΑΚΡΗΣ, ΑΜΟΥΡΙΟΥ, ΒΑΛΑΝΙΔΑΣ, ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΣΗΣ, ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΙΟΥ, ΓΑΛΑΝΟΒΡΥΣΗΣ, ΓΕΡΑΝΙΩΝ, ΓΙΑΝΝΙΩΤΩΝ, ΔΟΛΙΧΗΣ, ΔΟΜΕΝΙΚΟΥ, ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ (ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ), ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ), ΚΑΡΥΑΣ, ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ, ΚΟΚΚΙΝΟΓΕΙΟΥ, ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟΥ, ΚΡΑΝΕΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ, ΚΡΥΟΒΡΥΣΗΣ, ΛΙΒΑΔΙΟΥ, ΛΟΥΤΡΟΥ (ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ), ΛΟΦΟΥ, ΛΥΚΟΥΔΙΟΥ, ΜΑΓΟΥΛΑΣ, ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙΟΥ, ΜΕΣΟΧΩΡΙΟΥ, ΟΛΥΜΠΙΑΔΟΣ, ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ, ΠΡΑΙΤΩΡΙΟΥ, ΠΥΘΙΟΥ, ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ, ΣΤΕΦΑΝΟΒΟΥΝΟΥ, ΣΥΚΑΜΙΝΕΑΣ, ΣΥΚΕΑΣ, ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ, ΦΛΑΜΠΟΥΡΟΥ. Το τηλ. του γραφείο Κτηματογράφησης είναι 24930-24260 και το email ktima.elassona@gmail.com.
* ΤΕΜΠΩΝ (ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ): ΑΙΓΑΝΗΣ, ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ, ΓΟΝΝΩΝ, ΕΛΑΤΕΙΑΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ (ΛΑΡΙΣΗΣ), ΙΤΕΑΣ, ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗΣ, ΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ, ΚΡΑΝΕΑΣ (ΤΥΡΝΑΒΟΥ), ΚΥΨΕΛΟΧΩΡΙΟΥ, ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΟΥ, ΝΕΣΣΩΝΟΣ, ΟΣΣΗΣ, ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΥ, ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ, ΠΥΡΓΕΤΟΥ, ΡΑΨΑΝΗΣ, ΣΠΗΛΙΑΣ, ΣΥΚΟΥΡΙΟΥ, ΤΕΜΠΩΝ. Το τηλ. του γραφείου Κτηματογράφησης είναι το 24950-41550 και το email: grkt.tempwn@gmail.com.
* ΤΥΡΝΑΒΟΥ (ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ): ΒΡΥΟΤΟΠΟΥ, ΔΑΜΑΣΙΟΥ, ΔΕΛΕΡΙΩΝ, ΔΕΝΔΡΩΝ (ΤΥΡΝΑΒΟΥ), ΡΟΔΙΑΣ. Το τηλ γραφείο Κτηματογράφησης είναι 24920-23206 και το email ktima.tyrnavos@gmail.com.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ
Δεδομένης της σοβαρότητας της διαδικασίας, και καθώς ήδη για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων έχουν αποσταλεί ταχυδρομικώς αποσπάσματα από τους Κτηματολογικούς Πίνακες και τα Διαγράμματα, στη διεύθυνση επικοινωνίας που έχει δηλωθεί, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:
* Με την ανάρτηση δημοσιοποιείται η καταγραφή των ιδιοκτησιών που δηλώθηκαν και η μετέπειτα επεξεργασία τους από νομικούς και τοπογράφους. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται σε όλους εκ νέου η δυνατότητα ελέγχου, επιβεβαίωσης ή και διόρθωσης τυχόν λαθών. Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει ότι η κτηματογράφηση θα ολοκληρωθεί σωστά και δεν θα υπάρχουν προβλήματα στη μετέπειτα λειτουργία του Κτηματολογίου.
* Στην ανάρτηση συμμετέχουν καταρχήν όσοι έχουν υποβάλει δήλωση, όμως και οι δικαιούχοι που για οποιονδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν μέχρι την ανάρτηση δήλωση έχουν μία ακόμα ευκαιρία να καταγράψουν το δικαίωμά τους και να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.
* Κατά τη διαδικασία της ανάρτησης, κάθε δικαιούχος θα μπορεί να δει τα στοιχεία που τον αφορούν και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr στο portal e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες.
* Κάθε δικαιούχος μπορεί να δει τα στοιχεία της ανάρτησης, είτε με τη χρήση των κωδικών ασφαλείας που χρησιμοποιεί στις εφαρμογές taxisnet, είτε αφού δημιουργήσει (αν δεν έχει ήδη) τον προσωπικό του κωδικό Κτηματολογίου και εισάγει επιπλέον τα «τρία κλειδιά» που βρίσκονται στο αποδεικτικό της δήλωσής του. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσει τους κωδικούς taxisnet θα δει όλα τα ακίνητα των περιοχών που βρίσκονται σε ανάρτηση και έχουν συνδεθεί με τον ΑΦΜ του.
* Ηλεκτρονικά, επίσης, υποστηρίζεται η υποβολή αίτησης διόρθωσης προσωπικών στοιχείων μέσω της ειδικής εφαρμογής «Ανάρτηση» στην ενότητα «Κτηματογράφηση» των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Απαραίτητα στοιχεία για την πρόσβαση στην υπηρεσία αυτή είναι τρία «κλειδιά»: Αριθμός Πρωτοκόλλου Δήλωσης, Κωδικός Προσώπου και Κωδικός Ιδιοκτησίας, τα οποία αναγράφονται πάνω στο Αποδεικτικό Υποβολής Δήλωσης.
* Αν υπάρχουν σφάλματα, θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση διόρθωσης. Η διαδικασία διαφέρει ανάλογα με το είδος των σφαλμάτων: Αν υπάρχουν προφανή σφάλματα, συμπληρώνετε την αίτηση διόρθωσης Προδήλου Σφάλματος. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά χωρίς κόστος και δεν υπόκειται σε προθεσμία. Για παράδειγμα: Έχει καταχωρηθεί εσφαλμένα το πατρώνυμό σας, έχει γίνει αναριθμητισμός στον αριθμό συμβολαίου, έχουν καταχωρηθεί εσφαλμένα ο τόμος και ο αριθμός μεταγραφής του συμβολαίου σας, έχουν καταχωρηθεί εσφαλμένα ο όροφος ή το εμβαδόν του διαμερίσματός σας.
* Αν υπάρχουν πιο σοβαρά σφάλματα, συμπληρώνουν την αντίστοιχη αίτηση, η οποία πρέπει να συνοδεύεται με όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για τη θεμελίωσή της και υπόκειται σε τέλος 5 ευρώ. Ως σοβαρά σφάλματα θεωρούνται περιπτώσεις όπου δεν εμφανίζεται η ιδιοκτησία που δηλώθηκε ή υπάρχει διαφορά στο εμβαδόν. Για παράδειγμα είχατε υποβάλει δήλωση για ένα ακίνητο, αλλά δεν εμφανίζεται στο όνομά σας (δεν σας αναγνωρίστηκε η κυριότητα ή ποσοστό αυτής), δεν έχουν συμπεριληφθεί όλοι οι συνιδιοκτήτες του ακινήτου, η ιδιοκτησία σας βρίσκεται σε άλλη θέση, το εμβαδόν ή και το σχήμα του ακινήτου σας διαφέρουν σημαντικά από αυτά που δηλώσατε.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΑΣΗ
Στο μεταξύ στα τέλη του έτους ή το αργότερο στις αρχές του νέου, καθώς συμβατικά η όλη διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2021, αναμένεται να ξεκινήσει και η ανάρτηση των πινάκων για τις ιδιοκτησίες ακινήτων που δηλώθηκαν στους Καλλικρατικούς Δήμους Αγιάς, Κιλελέρ, υπολοίπου Λαρισαίων και Φαρσάλων. Πρόκειται για την τελευταία φάση της κτηματογράφησης του νομού που είχε ξεκινήσει στις αρχές Δεκεμβρίου του 2018 και ολοκληρώθηκε μετά από συνεχείς παρατάσεις πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Από τα 240.000 δικαιώματα που έπρεπε να δηλωθούν, τα γραφεία κτηματογράφησης συνέλλεξαν περί τα 199.000 (ποσοστό 83% περίπου) ποσοστό που θεωρείται, ως ένα σημείο, ικανοποιητικό.

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ
Εξάλλου να σημειώσουμε πως από το τέλη Οκτωβρίου θα ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων. Το ύψος των προστίμων θα κυμαίνεται από 300 έως 2.000 ευρώ. Βάσει ειδικής ρύθμισης το πρόστιμο που θα πληρώνει κάποιος για εκπρόθεσμη δήλωση ακινήτου στο Κτηματολόγιο θα εξαρτάται πλέον όχι μόνο από την αξία του ακινήτου, αλλά και από τον χρόνο της καθυστέρησης. Το ύψος του εν λόγω προστίμου θα κυμαίνεται από τα 300 στα 2.000 ευρώ ανάλογα με την αξία του ακινήτου και θα προσαυξάνεται ανάλογα με τη χρονική καθυστέρηση της δήλωσης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass