Πώς θα επιδοτηθούν οι 100.000 νέες θέσεις εργασίας

ΑΠΟ 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ - ΣΤΑ 583 ΕΥΡΩ Η ΜΕΣΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ - ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2020 9:28

Λίγο πάνω από το ύψος της αποζημίωσης για τους υπό αναστολή εργαζόμενους, αλλά και της ενίσχυσης μέσω της "Συν-Εργασίας" θα ανέρχεται η μέση μηνιαία επιδότηση των εισφορών και μισθών 100.000 ανέργων οι οποίοι θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα

6μηνης στήριξης της απασχόλησης.
Το νέο ειδικό πρόγραμμα, για το οποίο κατατέθηκε προχθές τροπολογία, προβλέπει 6μηνη κρατική επιδότηση του 100% των εισφορών για 100.000 ανέργους που θα προσληφθούν σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, για καθένα νεοπροσληφθέντα που είναι μακροκρόνια άνεργος, θα υπάρξει επιδότηση επιπλέον 200 ευρώ/μήνα επί του καθαρού μισθού του. Το συνολικό κονδύλι το οποίο θα διαθέσει η κυβέρνηση, θα ανέλθει στα 350 εκατ. ευρώ οπότε η επιδότηση την οποία θα καταβάλλει η κυβέρνηση, κατά μέσο όρο, κάθε μήνα, για καθένα από τους ανέργους που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα θα ανέλθει στα 583 ευρώ. Αντίθετα, η ειδική αποζημίωση για τους εργαζόμενους (πλήρους, μερικής απασχόλησης κλπ), οι συμβάσεις των οποίων τίθονται σε αναστολή (και συνεπώς οι μισθωτοί δεν εργάζονται) ανέρχεται σε 534 ευρώ/μήνα, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το κόστος των εισφορών (209 ευρώ/μήνα), το οποίο επίσης αναλαμβάνει η κυβέρνηση. Επίσης, το μέσο μηνιαίο ποσό που καταβάλλει η κυβέρνηση για την κάλυψη των εισφορών και των απωλειών των μισθών, όσων πλήρως απασχολούμενων εντάσσονται στο μηχανισμό "Συν-Εργασία" ανέρχεται κοντά στα 540 ευρώ.
Το πρόγραμμα, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα ανοίξει με συνοπτικές διαδικασίες, την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου και θα παραμείνει ανοικτό έως ότου καλυφθούν όλες οι θέσεις. Μετά το πέρας του 6μήνου ο εργοδότης δεν υποχρεούται να κρατήσει τον εργαζόμενο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ σύμφωνα με την τελική διάταξη, προβλέπεται η υποχρέωση του εργοδότη να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό προσωπικού, από την έναρξη του νόμου (όταν δηλαδή ψηφιστεί η σχετική διάταξη) και καθ’ όλη τη διάρκεια της επιδότησης. Το πρόγραμμα αναφέρεται στο σύνολο των επιχειρήσεων, επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές του νέου εργαζόμενου για 6 μήνες μετά από δήλωση που θα κάνει η επιχείρηση στο Π.Σ Εργάνη, και με επιπλέον 200 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια άνεργου.
Δεν υπάρχει δέσμευση να παραμείνει στη θέση του ο άνεργος, μετά τη λήξη της επιδότησης. Προβλέπεται όμως η υποχρέωση του εργοδότη, κατά τη διάρκεια της επιδότησης να διατηρεί τον ίδιο αριθμό εργαζόμενων. Για τον υπολογισμό τους, λαμβάνονται υπόψη οι ενεργές θέσεις εργασίας στην επιχείρηση κατά την δημοσίευση του σχετικού νόμου σε ΦΕΚ, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν τεθεί σε αναστολή, προσαυξημένες με τον αριθμό των νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας του προγράμματος. Προσοχή όμως. Δεν προσμετρώνται οι λύσεις σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης ή θανάτου ή οικειοθελούς αποχώρησης και οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Οι εργαζόμενοι που θα τοποθετηθούν στις νέες θέσεις εργασίας δεν μπορούν να ενταχθούν ούτε στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Επίσης, οι συμβάσεις τους δεν μπορούν να τεθούν σε αναστολή. Επίσης, οι νεοπροσληφθέντες δεν πρέπει να έχουν ενεργή σύμβαση για τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την επιδοτούμενη πρόσληψή τους. Η επιχείρηση – εργοδότης που θα προβαίνει σε νέα πρόσληψη θα πρέπει να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη ή να έχει ρυθμίσει τις βεβαιωμένες τυχόν οφειλές του προς το Δημόσιο και τον eΕΦΚΑ. Εάν μετά από διασταυρώσεις στοιχείων διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση δεν πληροί τις προϋποθέσεις, εκπίπτει του προγράμματος και καταβάλλει η ίδια τις συνολικές εισφορές και το επιπλέον ποσό στην περίπτωση μακροχρόνια ανέργου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
ELEFTHERIA
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1