Φόροι 1,3 δισ. ευρώ έως την Παρασκευή

ΔΟΣΕΙΣ ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΎΝ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Δημοσίευση: 28 Οκτ 2020 8:10

Διπλή δόση ΕΝΦΙΑ και μία δόση φόρου εισοδήματος, συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ πρέπει να καταβάλλουν μέχρι την Παρασκευή οι φορολογούμενοι. Παράλληλα, στο τέλος Οκτωβρίου «ξεπαγώνουν» οι ρυθμίσεις παλαιών χρεών, οι οποίες είχαν ανασταλεί από την

αρχή της πανδημίας μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, για όσους οφειλέτες ανήκουν στις πληττόμενες κατηγορίες.
Ειδικότερα έως την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου θα πρέπει να καταβληθούν οι δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ (Σεπτέμβριος και Οκτώβριο) ο οποίος φέτος θα εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις δηλαδή έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021. Ορισμένοι ιδιοκτήτες έχουν ήδη καταβάλει τον ΕΝΦΙΑ εφάπαξ ή έχουν προχωρήσει ήδη στην πληρωμή της πρώτης δόσης οπότε και θα πρέπει να καταβάλουν μόνο τη δόση του Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι από το φετινό ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εισπραχθούν 2,58 δισ. ευρώ. Η Παρασκευή είναι η τελευταία μέρα του μήνα και για την καταβολή της 4ης δόσης του φόρου εισοδήματος σε σύνολο 8 δόσεων που προβλέπεται για φέτος.
Η εφορία πάντως δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης όλων ανεξαιρέτως των οφειλών έως και σε 12 ή 24 μηνιαίες δόσεις πριν γίνουν ληξιπρόθεσμες. Πρόκειται για τη λεγόμενη πάγια ρύθμιση μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής είτε σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως είτε σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως. Στην πάγια αυτή ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν ο φόρος εισοδήματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που έχουν ήδη βεβαιωθεί με τα εκκαθαριστικά των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2019. Επιπλέον, στην πάγια ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν ο φόρος εισοδήματος και το τέλος επιτηδεύματος των νομικών προσώπων για τη χρήση του 2019, καθώς επίσης και ο ΕΝΦΙΑ του 2020.
Η ένταξη στη ρύθμιση αυτή μπορεί να γίνει και αφού καταστεί ληξιπρόθεσμη μία δόση της οφειλής ή περισσότερες της μίας δόσεις της οφειλής ή ακόμη κι αν καταστεί ληξιπρόθεσμο ολόκληρο το ποσό της οφειλής. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.
Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr.
Σημειώνεται τέλος πως στο τέλος της εβδομάδας ενεργοποιούνται και πάλι οι ρυθμίσεις παλαιών οφειλών (π.χ. 120 δόσεις), οι οποίες είχαν ανασταλεί από τον Μάρτιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και μισθωτούς, που είχαν πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα του κορονοϊού. Διευκρινίζεται ότι στο τέλος Οκτωβρίου θα πληρωθεί κανονικά η δόση του τρέχοντος μηνός, ενώ όλες οι προηγούμενες δόσεις μπορούν να εξοφληθούν από την 1η Μαΐου 2021 και να πληρωθούν είτε σε 12 άτοκες δόσεις, είτε σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass