Απειλή «λουκέτου» για τις βιοτεχνίες και έκρηξη της ανεργίας

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 12 Νοε 2020 20:45

Νέο ορατό κίνδυνο και επιβεβαίωση των φόβων των μικρών και πολύ μικρών βιοτεχνιών και μεταποιητικών επιχειρήσεων για κλείσιμο, μετά την ανακοίνωση του δεύτερου lockdown, «βλέπει» η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών του ν. Λάρισας.


Η διοίκηση της Ομοσπονδίας μεταφέροντας την αγωνία του μικρομεσαίου επιχειρηματία και του απασχολούμενου ζητά έναν σταθερό μηχανισμό στήριξης και όχι επιδοματικά ημίμετρα. Πρέπει να υπάρξει επιτέλους, αυτή η πολυαναμενόμενη και διαρκώς επαναλαμβανόμενη – από τους επαγγελματικούς κλάδους – μέριμνα, με τη θέσπιση ενός μηχανισμού στήριξης, ενίσχυσης, όχι με επιδοματική λογική ή ημίμετρα. Η ρύθμιση και μετάθεση της αποπληρωμής των οφειλών, να γίνει σε τέτοιο βάθος χρόνου, που θα διασφαλίζει την αποτροπή συσσώρευσης νέων βαρών στις βιοτεχνικές επιχειρήσεις, μετά το πέρας της δεύτερης φάσης της κρίσης. Διαφορετικά, δεν έχει ιδιαίτερο νόημα, η εξαίρεση της δευτερογενούς παραγωγής από την υποχρεωτική αναστολή με το νέο lockdown. Οι κλάδοι της βιοτεχνίας, της ελληνικής παραγωγής, πρέπει να επιβιώσουν στη χώρα και την επόμενη ημέρα.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ
Σε σύγκριση με την περίοδο του πρώτου lockdown, βλέπουμε μία σημαντική διαφορά. Τα μέτρα στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους και για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι ελάχιστα. Διάφορα επαγγέλματα όπως λογιστές, ασφαλιστές, άνθρωποι που εργάζονται με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών ή έχουν ένα μαγαζί που το δουλεύουν μόνοι τους, θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα αφού επί της ουσίας σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο μένουν χωρίς στήριξη από την Πολιτεία.
«Πάρα πολλά επαγγέλματα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΛ Δημ. Παληογιάννης, μπορεί να μην κλείνουν με κρατική εντολή, όμως με τις απαγορεύσεις στην κυκλοφορία είναι βέβαιο ότι δεν θα έχουν τζίρο. Γιατί λοιπόν δεν μπορεί να ισχύσουν και για αυτούς τα μέτρα που θα ισχύσουν για τις επιχειρήσεις που κλείνουν, όπως η χρονική μετάθεση κάποιων υποχρεωτικών πληρωμών; Πώς θα δουλέψει δηλαδή για να καταβάλει φόρους, εισφορές, μισθούς, ενοίκιο ένας ιδιοκτήτης συνεργείου, από τη στιγμή που δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών; Δεν θα έχει απώλεια τζίρου αυτός ο επαγγελματίας; Και η επιχείρηση που κλείνει όμως, πώς θα βρει έσοδα για να πληρώσει το 60% του ενοικίου της;».
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΤΡΑ
Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση «λόγω της υγειονομικής κρίσης η οποία κλιμακώνεται ραγδαία, οξύνονται και οι οικονομικές επιπτώσεις που προκύπτουν από τα περιοριστικά μέτρα. Ταυτόχρονα και η οικονομική κρίση εξελίσσεται ταχύτατα σε έντονα κοινωνική με πολλαπλές αρνητικές επιδράσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, όσο και στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Αναστολές καταβολής ΦΠΑ , αναστολή ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και αναστολή πληρωμής των δόσεων για δάνεια δεν αποτελούν μέτρα που μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις σοβαρές συνέπειες της κατάρρευσης της εσωτερικής ζήτησης και του περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας, δεδομένου ότι απλώς μεταφέρουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις προς το μέλλον για επιχειρήσεις που λειτουργούν πλέον σε πολύ διαφορετικό περιβάλλον. Τα συγκεκριμένα μέτρα προτείνεται να συμπληρωθούν από νέες ρυθμίσεις διαγραφής υποχρεώσεων για τις πληττόμενες μικρές επιχειρήσεις που ήδη συγκεντρώνουν ένα πολύμηνο και πολυεπίπεδο κόστος, το οποίο επιβραδύνει δραματικά τη βιωσιμότητά τους. Κρίνεται αναγκαία επίσης η περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσα από ευρύτερα μέτρα άμεσων επιχορηγήσεων, όπως τα προγράμματα «ΓΕΦΥΡΑ» και «ΑΝΑΣΑ» τα οποία θα έπρεπε να είναι πιο κάθετα και πιο προσβάσιμα προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι η έκταση και ο τύπος των υφιστάμενων μέτρων δεν επαρκούν γα την κάλυψη των κρίσιμων αναγκών. Απαιτείται επίσης η μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών για την περίοδο του κλεισίματος των επιχειρήσεων. Ακόμη άκρως αναγκαίο είναι να υπάρξει ακατάσχετος λογαριασμός των επιχειρηματιών για να μπορέσουν να επιβιώσουν μιας και λόγω της κρίσης δεν θα είναι άμεση η επαναφορά τους στους κανονικούς ρυθμούς. Επιπλέον απαιτείται άμεσα ένα λειτουργικό σχέδιο για το σημαντικό ζήτημα παράτασης πληρωμής των επιταγών. Οι τελευταίες εξελίξεις καταδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικονομία. Με το νέο lockdown πλέον δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για άμεσο κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, αν δεν ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα στήριξης τους».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass