Δέκα μέτρα για τη σωτηρία της εστίασης

ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΠΑΘΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ - ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ - ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΖΙΡΟΥ 1,5 ΔΙΣ. ΣΤΟ Γ’ ΤΡΙΜΗΝΟ

Δημοσίευση: 21 Νοε 2020 20:15

Απώλειες της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ παρουσίασε ο τζίρος στις επιχειρήσεις της χώρας που δραστηριοποιούνται στην εστίαση το γ' τρίμηνο φέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, δεχόμενες μεγάλο πλήγμα από την πανδημία. Ειδικότερα, σύμφων

με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών το γ' τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 1,5 δισ. σημειώνοντας μείωση 31,2% σε σχέση με το γ' τρίμηνο 2019, όταν είχε ανέλθει σε 2,2 δισ. ευρώ. Για τις επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Σεπτέμβριο 2020 ανήλθε σε 105.144.436 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 34,7% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2019, όταν είχε ανέλθει σε 161.028.392 ευρώ.
Πάντως η επόμενη μέρα λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, απαιτεί ρεαλιστικές και γενναίες αποφάσεις, ώστε να διασωθούν οι χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι του κλάδου. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διέπουν τον πολύπαθο κλάδο της εστίασης καθώς και τις υγειονομικές οδηγίες που θα συνοδεύσουν την επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων μας, επιβάλλουν ρηξικέλευθα μέτρα και λύσεις αποτελεσματικές για τον κλάδο και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ
Τόσο ο Σύνδεσμος Ιδιοκτήτων Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης N.Λάρισας, όσο και η πρωτοβουλία "estiasi greece" στην οποία μετέχει ο τοπικός σύλλογος, έχει καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις, που θα δώσουν μέσα από διαβούλευση όλων των εμπλεκομένων φορέων, την ώθηση για να ξεπεράσει τη χειρότερη οικονομική κρίση του αιώνα. Όπως επισημαίνεται υπάρχουν δύο χρονικά διαστήματα που θα πρέπει να αναλύσουμε. Η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων όσο διαρκεί η πανδημία και η επόμενη μέρα της εστίασης μετά την άρση των υγειονομικών περιορισμών.
ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Όσο διαρκεί η πανδημία απαιτείται επιλεγμένη αναστολή ώστε τα καταστήματα εστίασης να παραμείνουν κλειστά και να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία αλλά και η εύκολη στοχοποίηση από ΜΜΕ και κοινή γνώμη.
* Αναστολή όλων των φορολογικών -ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
* Προστασία εργαζομένων μέσω της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για όσο διάστημα υπολειτουργούν τα καταστήματα εστίασης λόγω των υγειονομικών περιορισμών.
* Επιδότηση μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, για να καλυφθούν δαπάνες παγίων και βιοτικές ανάγκες των επιχειρηματιών. Αξιολόγηση ώστε τα ποσά από το σύνολο των επιστρεπτέων προκαταβολών να επιδοτούνται έως 100% και ανάλογα με το συνολικό ποσό που έχει λάβει κάθε επιχείρηση.
* Διατήρηση της μείωσης των ενοικίων κατά 40% για το πρώτο εξάμηνο του 2021 και παράταση όλων των μισθώσεων κατά ένα έτος με απαγόρευση των εξώσεων.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ
Για την επόμενη ημέρα της πανδημίας απαιτείται δέσμη μέτρων με σχεδιασμό τουλάχιστον μέχρι το τέλος 2022. Ειδικότερα:
* Ενιαίος ΦΠΑ 6% σε όλη την εστίαση μέχρι το τέλος του 2021, με πλήρη φοροαπαλλαγή των ποσών που ξοδεύονται στην εστίαση.
* Αυστηροποίηση του πλαισίου ελέγχου μέσω της ψηφιακής αναβάθμισης με πρόταση για άμεση καταβολή του ΦΠΑ ημερησίως. Στόχος η πραγματική βιωσιμότητα των καταστημάτων εστίασης, η διατήρηση ή ακόμα και η αύξηση των εσόδων του κράτους.
* Στήριξη των θέσεων εργασίας με διατήρηση όλων αυτών που υπήρχαν τον Μάρτιο του 2020 στην εστίαση με επιδότηση της εργασίας.
* Κάλυψη ανά εξάμηνο του μη μισθολογικού κόστους ως εξής: 1ο εξάμηνο 100%, 2ο εξάμηνο 75%, 3ο εξάμηνο 50%, 4ο εξάμηνο 25%.
* Ανάγκη σε αυτό το διάστημα εξορθολογισμού του ύψους των εισφορών των εργαζόμενων σε αντιστοιχία με αυτών των ελεύθερων επαγγελματιών.
* Στοχευμένα προγράμματα ΕΣΠΑ, για τον κλάδο της εστίασης στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ELEFTHERIA
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1