Στη μάχη της «Black Friday» η e-αγορά

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΗ «ΧΑΣΟΥΡΑ»

Δημοσίευση: 27 Νοε 2020 21:06

Με όσες δυνάμεις του έχει απομείνει ο εμπορικός κόσμος της Λάρισας και όλης της χώρας ρίχνεται σήμερα στη «μάχη» της «Black Friday». Μιας «μάχης» που λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία και το δεύτερο lockdown, θα είναι

διαφορετική μιας και θα πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου μέσω του ψηφιακού καναλιού. Το καθιερωμένο «market event», το οποίο κάνει πρεμιέρα σήμερα ενώ ακολουθεί και η «Cyber Monday» την ερχόμενη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, δεν θα μοιάζει με άλλες χρονιές. Δυστυχώς πραγματοποιείται σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης στον αστερισμό του κορονοϊού και του lockdown με τα φυσικά καταστήματα του λιανεμπορίου να είναι κλειστά. Άλλωστε γι’ αυτόν τον λόγο εκφράστηκε και από μερίδα εμπόρων η πρόταση να μεταφερθεί σε άλλη ημερομηνία, αλλά το αίτημα δεν βρήκε ανταπόκριση δεδομένο ότι η «Black Friday» σε ολόκληρο τον κόσμο «γιορτάζεται» τη συγκεκριμένη ημερομηνία ενώ κανείς ιδιοκτήτης εμπορικής επιχείρησης δεν επιθυμεί ή δεν αντέχει να προχωρήσει σε προσφορές και μεγάλες εκπτώσεις για «νέα» εμπορεύματα κατά τη διάρκεια της εορταστικής αγοράς των Χριστουγέννων.
Φέτος όπως είναι επόμενο την «τιμητική» τους θα έχουν τα ηλεκτρονικά «κανάλια» των επιχειρήσεων για online αγορές των καταναλωτών, χωρίς να έχουν τη χαρά του shopping στα φυσικά δίκτυα. Και αν αυτό αποτελεί ευκαιρία για τα μεγάλα καταστήματα, που διαθέτουν οργανωμένα e- shops, για τις μικρές επιχειρήσεις τα πράγματα είναι δύσκολα. Και αυτό καθότι μόλις το 17% των επιχειρήσεων της συγκεκριμένης κατηγορίας διαθέτουν e-shops τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν τόσο στην «Black Friday» όσο και στη «Cyber Monday». Στα επιτελεία των επιχειρήσεων επικρατεί πλέον οργασμός καθώς κύριο μέλημά τους είναι να αποφύγουν προβλήματα με τις ηλεκτρονικές τους σελίδες και να μπορέσουν να εκτελέσουν τις παραγγελίες και τις παραδόσεις τους έγκαιρα.
Πάντως οι μεγάλοι παίχτες του λιανεμπορίου της Λάρισας εμφανίζονται έτοιμες να διεκδικήσουν όσα περισσότερα μπορούν από έναν τεράστιο τζίρο. Πέρυσι ο τζίρος της Black Friday συνολικά σε όλη τη χώρα άγγιξε τα 1,5 δισ. ευρώ ενώ για φέτος αν και δεν αναμένεται να ξεπεραστεί ο συγκεκριμένος «πήχης» και πάλι δεν θα είναι αμελητέος.
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΕΩΣ 60%
Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που έχουν «ζεστάνει» από μέρες τις μηχανές τους για σήμερα είναι οι αλυσίδες ηλεκτρικών συσκευών και ηλεκτρονικών ειδών, ειδών τεχνολογίας, παιχνιδιών, ένδυσης, ακόμα και σούπερ-μάρκετ. Οι προβλέψεις μιλούν για εκπτώσεις που θα κυμαίνονται από 20% έως και 60% και θα αφορούν κυρίως σε συσκευές χρήσιμες για την ψυχαγωγία των πολιτών που παραμένουν στο σπίτι, όπως είναι ηλεκτρικές συσκευές ήχου και εικόνας (π.χ. τηλεοράσεις), ηλεκτρονικές κονσόλες παιχνιδιών και παιχνίδια, αλλά και προϊόντα περιποίησης. Επιπλέον μερίδιο εκτιμάται ότι θα έχουν και οικιακές συσκευές για μαγείρεμα καθώς και είδη για την άθληση αλλά και βιβλία και παιχνίδια. Η εταιρεία eBay μάλιστα ανέλυσε τη δραστηριότητα των Ελλήνων καταναλωτών την ημέρα της Black Friday, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια και δημοσίευσε τις προβλέψεις της για τα είδη αντικειμένων που θα αναζητήσουν για τις φετινές τους αγορές.
ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Στην κορυφή των προτιμήσεων των Ελλήνων καταναλωτών την ημέρα της Black Friday βρίσκονται τα αξεσουάρ των smartphones, όπως οι θήκες, τα καλύμματα και τα προστατευτικά οθόνης ενώ και οι λάμπες φωτισμού περιλαμβάνονται στις κυρίαρχες κατηγορίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας eBay, πολλοί είναι οι Έλληνες καταναλωτές θα αξιοποιήσουν την ημέρα της Black Friday για να αγοράσουν τα αγαπημένα τους gadget. Παράλληλα, τα εργαλεία για την περιποίηση των νυχιών αλλά και καλώδια και αντάπτορες ολοκληρώνουν την πρώτη πεντάδα των προτιμήσεων των Ελλήνων. Πηγαίνοντας σε πιο ακριβές αγορές, φαίνεται ότι οι περισσότεροι επιλέγουν να επενδύσουν σε προϊόντα όπως ρολόγια χειρός, PC Laptops και Netbooks αλλά και smartphones.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass