Επιστρέφουν οι … χάρτινες αποδείξεις

ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΗΤΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΙΚ -ΘΑ ΣΚΑΝΑΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΘΡΟΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΔΑΠΑΝΩΝ ΜΕ ΚΑΡΤΕΣ - ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΤΑΡΙΑ

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2021 9:35

Τρόπους για να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερες «τρύπες» στη φοροδιαφυγή ΦΠΑ αναζητά το υπουργείο Οικονομικών και, όπως φαίνεται, ετοιμάζεται να ξαναβάλει στο «παιχνίδι» τις συναλλαγές με μετρητά, δηλαδή τις χάρτινες αποδείξεις οι οποίες θα

μετράνε για την κάλυψη του ορίου 30% του εισοδήματος του φορολογούμενου. Οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να φυλάνε τις αποδείξεις που θα παίρνουν από κάθε κατάστημα ή επαγγελματία.
Σύμφωνα με το σενάριο που επεξεργάζεται το Οικονομικό Ρπιτελείο μετά από κάθε συναλλαγή με μετρητά, οι φορολογούμενοι θα ενημερώνουν την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σκανάροντας και αποστέλλοντας σε ειδική εφαρμογή το QRCode της απόδειξης. Το ύψος της συναλλαγής θα προστίθεται στον «λογαριασμό» του φορολογούμενου με τις δαπάνες που εξοφλήθηκαν με πλαστικό χρήμα, διευκολύνοντας έτσι την κάλυψη του 1/3 του εισοδήματός του.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η εφαρμογή θα διατίθεται στο GooglePlay και στο AppStore και θα επιτρέπει στον φορολογούμενο να σκανάρει από το έξυπνο κινητό του το QRCode της απόδειξης που εκδίδουν οι νέου τύπου ταμειακές μηχανές. Μάλιστα η εφαρμογή είναι πιθανό να ενημερώνει τον φορολογούμενο εάν η απόδειξη είναι γνήσια ή αν έχει κοπεί από πειραγμένη ταμειακή μηχανή. Μόλις ο φορολογούμενος περάσει τη χάρτινη απόδειξη στο σύστημα της ΑΑΔΕ θα γίνεται αυτόματα έλεγχος για τη γνησιότητά της ή όχι. Το όριο δαπανών με πλαστικό χρήμα είναι σήμερα στο 30% του εισοδήματος και εάν δεν καλυφθεί, στη διαφορά επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22%. Το μέτρο δεν συνδέεται με το αφορολόγητο και ειδικά για το 2020 αναμένεται να τροποποιηθεί προς το ελαστικότερο ώστε να μην επιβληθεί άδικος φόρος σε φορολογούμενους οι οποίοι περιόρισαν -μοιραία- τις καταναλωτικές τους συνήθειες λόγω της πανδημίας. Άλλωστε το μέτρο «φωτογράφισε» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1. Ο κ. Σκυλακάκης αποκάλυψε ότι εξετάζεται ένα νέο σύστημα οικοδόμησης του αφορολόγητου, ώστε πέραν των αποδείξεων των ηλεκτρονικών συναλλαγών να υπολογίζονται και οι αποδείξεις πληρωμής με μετρητά, εφόσον εκείνες κατατεθούν στην Εφορία.
ΠΑΡΟΧΗ ΕΞΤΡΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ
Παράλληλα, προβλέπεται η παροχή έξτρα κινήτρων ώστε οι φορολογούμενοι να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής και να επιδιώκουν τη συμμετοχή τους στις κληρώσεις που πραγματοποιούνται κάθε μήνα από την ΑΑΔΕ μέσω της φορολοταρίας. Με το υφιστάμενο καθεστώς 1.000 φορολογούμενοι κερδίζουν 1.000 ευρώ στις μηνιαίες κληρώσεις. Με τις προωθούμενες αλλαγές σχεδιάζεται οι φορολογούμενοι να κερδίζουν πολύ μεγαλύτερα χρηματικά ποσά αλλά και πλούσια δώρα. Οι αλλαγές θα τρέξουν παράλληλα με την online διασύνδεση περίπου 600.000 ταμειακών μηχανών με τις φορολογικές αρχές, εγχείρημα που εκτιμάται ότι θα συμβάλει αποτελεσματικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Πάντως με τη μέθοδο των σκαναρισμένων αποδείξεων και σε συνδυασμό με την τριπλή διασύνδεση ταμειακών - POS - taxis, το Υπ. Οικονομικών προσδοκά να σταματήσει και το πάρτι που στήνεται με διαφορετικές παραλλαγές κάθε χρονιά με τα παράνομα λογισμικά των ταμειακών μηχανών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1