Παρατείνονται οι επαγγελματικές μισθώσεις

ΓΙΑ ΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΚΛΕΙΣΤΗ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ - ΤΙ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Δημοσίευση: 07 Απρ 2021 8:27

Για διάστημα ίσο με τον χρόνο αναγκαστικής αναστολής της οικονομικής τους δραστηριότητας λόγω του κορονοϊού, μπορεί να παραταθεί μια επαγγελματική μίσθωση, υπό την προϋπόθεση ότι θα το ζητήσει μισθωτής και ο οποίος βέβαια δεν θα πρέπει να

χρωστάει κανένα μίσθωμα. Σύμφωνα με διάταξη του Υπουργείου Ανάπτυξης και παρά τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, η παράταση των επαγγελματικών μισθώσεών της εφαρμόζεται αναδρομικά για το διάστημα από την 14.3.2020 και μετά και καταλαμβάνει όλες τις ενεργές μισθώσεις, καθώς και τις μισθώσεις οι οποίες έληξαν μετά την 7.11.2020 και μέχρι τη δημοσίευση της σχετικής ρύθμισης
Ειδικότερα η διάρκεια των επαγγελματικών μισθώσεων των επιχειρήσεων, η λειτουργία των οποίων έχει ανασταλεί με κρατική εντολή στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, παρατείνεται για διάστημα ίσο με τον χρόνο αναστολής της οικονομικής τους δραστηριότητας, όπως αυτή προκύπτει από τις κανονιστικές πράξεις που έχουν εκδθοθεί περί αναστολής δραστηριότητας.
Το μέτρο εφαρμόζεται αναδρομικά και καταλαμβάνει όλες τις ενεργές μισθώσεις, καθώς και τις μισθώσεις οι οποίες έληξαν μετά τις 7 Νοεμβρίου 2020. Σύμφωνα με διάταξη, η παράταση των επαγγελματικών μισθώσεων, εφαρμόζεται αναδρομικά για το διάστημα από την 14.3.2020 και μετά, και καταλαμβάνει όλες τις ενεργές μισθώσεις, καθώς και τις μισθώσεις οι οποίες έληξαν μετά την 7.11.2020 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος.
 Η παράταση της διάρκειας της μίσθωσης γίνεται από τον μισθωτή, εφόσον το επιθυμεί, με έγγραφη δήλωση του προς τον εκμισθωτή εντός ενός μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος και καθίσταται υποχρεωτική για τον εκμισθωτή. Δικαιούχος παράτασης της διάρκειας της επαγγελματικής μίσθωσης είναι κάθε μισθωτής υπό την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο της δήλωσης δεν οφείλει κανενός είδους μίσθωμα προς τον εκμισθωτή.
 Η παράταση της διάρκειας της μίσθωσης λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας του κορονοϊού, αποτελεί αποκλειστικά και μόνο αναπλήρωση του χρόνου αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή και δεν δημιουργεί οποιαδήποτε άλλα δικαιώματα και υποχρεώσεις στα μέρη της σύμβασης επαγγελματικής μίσθωσης. Η παράταση, οι όροι και οι προϋποθέσεις εφαρμόζονται αναλογικά και στις περιπτώσεις επαγγελματικών υπομισθώσεων, εφόσον η δραστηριότητα του υπομισθωτή έχει ανασταλεί με κρατική εντολή, ανεξαρτήτως της αναστολής ή μη, της δραστηριότητας του υπεκμισθωτή/μισθωτή. Η έγγραφη δήλωση του υπομισθωτή που απαιτείται για την παράταση, απευθύνεται προς υπεκμισθωτή και εκμισθωτή και είναι υποχρεωτική για αμφότερους.
ΤΙ ΖΗΤΟΥΣΕ Η ΠΟΜΙΔΑ
Να σημειώσουμε πως η ΠΟΜΙΔΑ, είχε εκφράσει την έντονη αντίθεσή της σε οποιαδήποτε σκέψη για αναγκαστική παράταση των επαγγελματικών μισθώσεων, αν δεν τεθεί μια σειρά προϋποθέσεων, που η διάταξη του Υπ. Ανάπτυξης φαίνεται να τις καλύπτει. Συγκεκριμένα η Ομοσπονδία Ακινήτων ζητούσε στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει στην παράταση, να τεθεί μια σειρά προϋποθέσεων που θα προστατεύουν τόσο τους ιδιοκτήτες από τον κίνδυνο επιστροφής στο μεταπολεμικό ενοικιοστάσιο όσο και τους επαγγελματίες που έχουν ιδιόκτητη επαγγελματική στέγη από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, όπως:
* Η παρέμβαση να αφορά αποκλειστικά τις μισθώσεις επιχειρήσεων που «έκλεισαν με κρατική εντολή».
* Η παράταση να περιοριστεί σε χρόνο ίσο με το διάστημα που οι επιχειρήσεις αυτές έμειναν κλειστές.
* Η ρύθμιση να αφορά ατομικά και αποκλειστικά τον μελλοντικό χρόνο λήξης κάθε μίσθωσης και να μη συνοδεύεται από οποιαδήποτε γενική απαγόρευση προσφυγής στη Δικαιοσύνη ή απαγόρευση εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων.
* Η παράταση να ισχύει μόνο για τους συνεπείς στην καταβολή των ενοικίων μισθωτές.
* Να τερματιστεί η αναγκαστική μείωση των ενοικίων μόλις ανοίξει η αγορά και να προβλεφθεί αναστολή των φορολογικών και λοιπών υποχρεώσεων τουλάχιστον κατά ένα τρίμηνο και για τους ιδιοκτήτες που έχουν μετατραπεί σε ομάδα «πληττομένων χωρίς ΚΑΔ».
ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Στο μεταξύ όπως διευκρινίστηκε συμπεριλαμβάνονται και τα κυλικεία των σχολείων στις επιχειρήσεις που παρατάθηκαν τα μισθώματά τους για μία τριετία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass