ΕΦΚΑ: Οι e-υπηρεσίες που «λύνουν τα χέρια» φοροτεχνικών

ΔΙΕΥΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Δημοσίευση: 14 Απρ 2021 8:29

Σε μια προσπάθεια δραστικής μείωσης των επισκέψεων στα καταστήματα του φορέα και αύξησης της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης, ο e-ΕΦΚΑ παρέχει περισσότερες από 10 ηλεκτρονικές υπηρεσίες για λογιστές και φοροτεχνικούς.


Ειδικά, οι τελευταίοι, όπως επισημαίνει ο φορέας, έρχονται σε καθημερινή επαφή με τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ για συναλλαγές που αφορούν τόσο τους πελάτες τους όσο και τους ίδιους ως ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και ο προσανατολισμός της διοίκησης του φορέα ήταν από την πρώτη στιγμή να στηριχθεί το έργο τους με ψηφιακά μέσα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης, «η συνεργασία των λογιστών και των φοροτεχνικών με τον φορέα είναι σημαντική και πολυεπίπεδη, Αποτελεί ισχυρή δέσμευση να διευκολύνουμε την εργασία και την καθημερινότητά τους. Γι' αυτόν τον λόγο, έχουμε δημιουργήσει ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αφορούν αποκλειστικά την καλύτερη εξυπηρέτηση των λογιστών και των φοροτεχνικών, μέσω ειδικής καρτέλας στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ».
Οι υπηρεσίες αυτές εντάσσονται στις 45 συνολικά ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχει ο e-ΕΦΚΑ και προσφέρουν άμεση διεκπεραίωση ενός αιτήματος, ταχύτητα στην υποβολή των αιτήσεων και 24ωρη ενημέρωση. Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που υποβοηθούν το έργο των λογιστών και των φοροτεχνικών, είναι οι εξής:
* Έναρξη/Μεταβολή/Λήξη ασφάλισης μη μισθωτών: Μέσα στον Μάρτιο, ολοκληρώθηκε το σύνολο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που αφορούν την έναρξη/μεταβολή/λήξη ασφάλισης του συνόλου των ασφαλισμένων μη μισθωτών, αντικαθιστώντας μια επίπονη και άκρως γραφειοκρατική διαδικασία, που υποχρέωνε τους ασφαλισμένους σε αλλεπάλληλες επισκέψεις είτε των ίδιων είτε των λογιστών, που τους εκπροσωπούν, στα υποκαταστήματα του φορέα. Συγκεκριμένα, παρέχονται:
- Βεβαίωση υποβολής απογραφικής δήλωσης/επανεγγραφής στις περιπτώσεις έναρξης ατομικής δραστηριότητας για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, που έχουν υποχρέωση έναρξης εργασιών στην ΑΑΔΕ και απογράφονται για πρώτη φορά στον e-ΕΦΚΑ ως μη μισθωτοί.
- Βεβαίωση υποβολής απογραφικής δήλωσης/βεβαίωση επανεγγραφής για μετόχους ή υπευθύνους νομικών προσώπων που οφείλουν, λόγω αυτής τους της ιδιότητας, να ασφαλιστούν στον e-ΕΦΚΑ.
- Απογραφή φυσικού προσώπου στο μητρώο εργοδοτών για πολίτες που προτίθενται να απασχολήσουν προσωπικό ως εργοδότες.
- Μεταβολή δραστηριότητας στις περιπτώσεις επέκτασης ή διακοπής ΚΑΔ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.
- Λήξη ασφάλισης στις περιπτώσεις διακοπής ατομικής δραστηριότητας για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.
- Χορήγηση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
- Οικονομική καρτέλα εργοδότη. Μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, οι πιστοποιημένοι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν οικονομικά στοιχεία που αφορούν στις κινήσεις (χρέωση-πίστωση) για το αιτούμενο χρονικό διάστημα.
- Ασφαλιστική ικανότητα. Το εν λόγω έγγραφο πιστοποιητικό πιστοποιεί το δικαίωμα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (πάροχοι υγείας, φαρμακεία, συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, κτλ).
- Ηλεκτρονικό αίτημα εξυπηρέτησης/κλείσιμο ραντεβού. Για την περίπτωση που ο λογιστής φοροτεχνικός πρέπει να επισκεφθεί το υποκατάστημα μπορεί πλέον να κλείσει ραντεβού, μέσω της πλατφόρμας www.efka.gov.gr/rv και με απλά βήματα να επιλέξει το υποκατάστημα και το τμήμα που επιθυμεί να εξυπηρετηθεί, καθώς και την ημέρα και την ώρα που τον βολεύει.
Παράλληλα με τις παραπάνω νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες λειτουργούν και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΚΕΑΟ, καθώς και η ηλεκτρονική υποβολή ΑΠΔ:
- Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΚΕΑΟ: Μέσα από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών παρέχεται μια σειρά από συναλλαγές, όπως πιστοποίηση οφειλετών, ηλεκτρονική ενημέρωση οφειλετών, πίνακας χρεών οφειλέτη, ηλεκτρονική καρτέλα οφειλέτη, υπολογισμός δόσεων ρύθμισης, ρύθμιση οφειλών.
- Υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ): Για πρώτη φορά το 2020 λειτούργησε η ΑΠΔ του Δημοσίου, τακτοποιώντας την ασφάλιση των εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Το 2020, όπου μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού βρισκόταν σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά πάνω 5 εκατ. ΑΠΔ, ενώ για τον Μάρτιο του 2021 οι ηλεκτρονικές υποβολές ξεπέρασαν τις 342.000. Έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία για την επέκταση της υπηρεσίας, ώστε να υποστηρίζει και την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικών ΑΠΔ, ένα πάγιο αίτημα του κλάδου των λογιστών και των φοροτεχνικών.
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
Στο μεταξύ για την καλύτερη πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες αναδιοργανώθηκε ριζικά ο δικτυακός τόπος του e-ΕΦΚΑ. Δημιουργήθηκαν οκτώ ξεχωριστές κατηγορίες ηλεκτρονικών υπηρεσιών ανάλογες με αυτούς που απευθύνονται (συνταξιούχοι, μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, κλπ). Επίσης, δημιουργήθηκε ξεχωριστή καρτέλα ηλεκτρονικών υπηρεσιών για τους λογιστές για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την ευκολότερη διεκπεραίωση των συναλλαγών τους με το φορέα» σημειώνει ο e-ΕΦΚΑ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
epimelitirio pyrkagies
Μείνε μαζί μας
VOLTERRA

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1