Μέτρα για την τόνωση της οικονομίας ζητά το ΟΕΕ

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΙ ΚΑΘΟΡIΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 15 Απρ 2021 8:48

Μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την επόμενη μέρα μετά την πανδημία, κατέθεσε το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, μέσω της επιστημονικής του επιτροπής. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΟΕΕ Κων.

Κόλλιας η επανεκκίνηση της οικονομίας αποτελεί βασικό αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου και της κοινωνίας των πολιτών γενικότερα, αλλά, ταυτόχρονα, κυρίαρχη πρόκληση για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το μεγαλύτερο μέρος των παρεμβάσεων περνά κυρίως από τη φορολογία και τον τραπεζικό τομέα. Η επανεκκίνηση αυτή πρέπει να γίνει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και να αποτελέσει την αφορμή για τον εκσυγχρονισμό πολλών τομέων, που εξακολουθούν να λειτουργούν με λογικές άλλων δεκαετιών.
Ειδικότερα τα μέτρα που προτείνει μεταξύ άλλων το ΟΕΕ είναι τα εξής
* Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, κλιμακωτή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (μείωση 50% φέτος και κατάργηση από το 2022).
* Μείωση και το 2022 κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών και μονιμοποίηση της μείωσής τους.
* Παράταση 6 μηνών των επιχορηγήσεων από το πρόγραμμα «Γέφυρα» και άμεση εφαρμογή του προγράμματος «Γέφυρα 2» για τις επιχειρήσεις, χωρίς καθυστερήσεις και με διάρκεια επιχορήγησης το 1 έτος.
* Μείωση της προκαταβολής φόρου και για το 2021. 50% για τις επιχειρήσεις που θα παρουσιάσουν πτώση τζίρου έως 30% το 2021, και μείωση 100% για τις επιχειρήσεις με μεγαλύτερες απώλειες εσόδων.
* Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας για όλο το 2021 για τους κλάδους που έχουν θιγεί περισσότερο, εστίαση και τουρισμό. Επέκταση του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για το 2021 και 2022.
* Μείωση ΕΝΦΙΑ για το 2021, κατάργηση για ένα έτος των τεκμηρίων διαβίωσης και του τέλους χαρτοσήμου.
* Νεα επιδότηση τόκων δανείων για ενήμερες επιχειρήσεις, 6 μηνών και αναβολή του μέτρου για τις υποχρεωτικές ηλεκτρονικές αποδείξεις για τις φορολογικές δηλώσεις του 2021 και 2022.
* Εφαρμογή, στο σύνολο των επιστρεπτέων προκαταβολών, της μη επιστροφής του 50%, για μείωση τζίρου άνω του 50%.
* Νέα ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και άμεση ρύθμιση των ενήμερων δανείων
* Περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων για τόνωση της ρευστότητάς τους μέσω αξιοποίησης κοινοτικών πόρων, αλλά και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων από τα πιστωτικά ιδρύματα.
* Άμεση εφαρμογή του πλαισίου χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους.
* Άμεση εφαρμογή του καθεστώτος στήριξης των επιχειρήσεων υπό τη μορφή επιδότησης επί των παγίων δαπανών.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Προτείνονται ακόμα μεταρρυθμίσεις, που αποτελούν αντικείμενο μεσο-μακροπρόθεσμης διαβούλευσης και εφαρμογής, όπως:
* Διεύρυνση της φορολογικής βάσης για την αύξηση είσπραξης άμεσων φόρων, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προέλθει από την αύξηση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος ή της περιουσίας.
* Καθιέρωση ενιαίου συστήματος φορολογίας εισοδήματος με φορολόγηση του καθαρού εισοδήματος (έσοδα - έξοδα) για όλους.
* Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων να επαναξιολογηθούν και να ισχύουν με βάση την εμπορική, τουριστική, κοινωνική και οικονομική εξέλιξη της κάθε περιοχής.
* Σταθερό φορολογικό πλαίσιο, απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και εντατικοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass