«Καίνε» τα ανείσπρακτα ενοίκια...

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΣΕΠΡΑΞΑΝ - «ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ» ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Δημοσίευση: 16 Απρ 2021 21:15
Η εξώδικη δήλωση χωρίς δικαστική προσφυγή θα είναι η λύση για το πρόβλημα τονίζει  στην «Ε» η πρόεδρος της ΕΝ.Ι.Δ.ΑΚ. ν. Λάρισας κα Χριστίνα Πουλούλη Η εξώδικη δήλωση χωρίς δικαστική προσφυγή θα είναι η λύση για το πρόβλημα τονίζει στην «Ε» η πρόεδρος της ΕΝ.Ι.Δ.ΑΚ. ν. Λάρισας κα Χριστίνα Πουλούλη

Εν αναμονή των παρεμβάσεων που χρειάζεται να γίνουν σε ανείσπρακτα ενοίκια του 2020 βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων της Λάρισας. Για τους ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις για τις αναγκαστικές μειώσεις κατά 40%

των ενοικίων και δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το υπόλοιπο 60%, καθώς επίσης και για τους ιδιοκτήτες που δεν εντάχθηκαν στις αναγκαστικές μειώσεις κατά 40% αλλά δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το σύνολο ή μέρος των ενοικίων, υπάρχει μείζον ζήτημα καθώς θα πρέπει ενόψει της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή φόρου με συντελεστή έως 45%, να προηγηθούν νομικές ενέργειες κατά των ενοικιαστών. Ενέργειες που απαιτούν συναλλαγές με υπηρεσίες των δικαστηρίων, όπως η άσκηση αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, η έκδοση διαταγής πληρωμής ή διαταγής απόδοσης χρήσης μίσθιου κ.λπ.
Με δεδομένο ότι, εν μέσω πανδημίας, τέτοιες κινήσεις είναι αποτρεπτικές, οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν πλήρη απαλλαγή από την επιβολή φόρου εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια του 2020 χωρίς τις προαπαιτούμενες νομικές διαδικασίες που προβλέπει αυτή τη στιγμή ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.
ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗ
Εν ολίγοις όπως επισημαίνει στην «Ε» η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων ν Λάρισας και μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΜΙΔΑ κα Χριστίνα Πουλούλη «να ισχύσει πλήρης απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τα ποσά των ενοικίων που δεν εισέπραξαν, χωρίς να χρειάζεται η δικαστική προσφυγή. Να αρκεί η έκδοση και κοινοποίηση εξώδικης δηλώσεως από τον ιδιοκτήτη στον ενοικιαστή».
«Λόγω της υγειονομικής κρίσης, προσθέτει, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν εισπράξει μισθώματα που αφορούν ακόμα και σε ολόκληρο το έτος. Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να φορολογηθούν άδικα, καθώς λόγω της πανδημίας αδυνατούν να ασκήσουν αγωγές σε δικαστήρια ή να καταθέσουν τις δηλώσεις αναβολής ενοικίων στις ΔΟΥ πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Η Ομοσπονδία μας έχει ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών, ως λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, μια απλουστευμένη διαδικασία, με την κοινοποίηση εξώδικης δήλωσης προς τον ενοικιαστή με δικαστικό επιμελητή. Ταυτόχρονα για την πλήρη απαλλαγή των ιδιοκτητών από τον φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια θα αρκεί η ηλεκτρονική υποβολή της σχετικής δήλωσης στην εφορία μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, αφού έχει κοινοποιηθεί στους ενοικιαστές. Δηλαδή ο ιδιοκτήτης θα εισέρχεται με τους προσωπικούς του κωδικούς στο Taxisnet και θα μπορεί να υποβάλει το εξώδικο προκειμένου η εφορία να τον απαλλάξει από τον σχετικό φόρο».
Η ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Θυμίζουμε πως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Ειδικότερα, ο νόμος προβλέπει:
* Να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
* Να καταθέσουν στην εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί. Εάν δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση των ανείσπρακτων ενοικίων, τότε τα ποσά που έχουν δηλωθεί ως ανείσπρακτα εισοδήματα δεν θα ληφθούν υπόψη και η εφορία θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης φορολογώντας τα συγκεκριμένα ποσά.
ΠΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ
Σημειώνεται ότι το ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα από ενοίκια φορολογείται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ βάσει κλίμακας στην οποία ισχύουν συντελεστές: 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του εισοδήματος, 35% για τα επόμενα 23.000 ευρώ, δηλαδή στο τμήμα του εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ και 45% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση να σημειώσουμε πως το Υπ. Οικονομικών θέλει να βρεθεί λύση και ετοιμάζει σχετική ρύθμιση η οποία θα ανακοινωθεί εντός των ημερών.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass