Μέτρα για τους εργαζόμενους στη διανομή

ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 02 Μαϊ 2021 8:06

Μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας της εργασίας στον κλάδο της διανομής αγαθών περιλαμβάνει το εργασιακό σχέδιο νόμου, όπως διαβεβαίωσε εκπροσώπους των απασχολουμένων στη διανομή (delivery) με τους οποίους

συναντήθηκε, ο υπ. Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Πρόκειται για έναν κλάδο στον οποίο, σύμφωνα με τις καταγγελίες, κυριαρχούν σκληρές συνθήκες εργασίας, και μάλιστα σε μια περίοδο όπου λόγω της πανδημίας, οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες αυτές στήριξαν νοικοκυριά και καταναλωτές υπό αντίξοες συνθήκες.
Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στη διανομή, στη συντριπτική τους πλειονότητα θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες και είναι απροστάτευτοι από πρακτικές καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας αλλά και όσον αφορά θέματα προστασίας της ασφάλειας και της υγιεινής τους.Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε τους εργαζομένους ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των εργαζομένων με τον καλύτερο τρόπο, χωρίς παράλληλα να προκληθούν προβλήματα στις επιχειρήσεις όπου εργάζονται.
 Όπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι, τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι ο εξοπλισμός ασφάλειας στην εργασία τους, η υποδηλωμένη εργασία, η ασφαλιστική κάλυψη και η διαφορετική αντιμετώπιση ανάμεσα στις μεγάλες πλατφόρμες και τα συνοικιακά καταστήματα.
Σύμφωνα με τον υπ. Εργασίας, στο ν/σ που θα παρουσιαστεί σύντομα, περιλαμβάνονται διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες θεσμοθετούνται τα κριτήρια που έθεσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη διάκριση μεταξύ εργαζομένων και «αυτοαπασχολουμένων», αναγνωρίζονται στους αυτοαπασχολουμένους αντίστοιχα συνδικαλιστικά δικαιώματα (σωματεία, απεργία, συλλογικές συμβάσεις εργασίας) όπως και στους εργαζομένους και ορίζεται ότι οι πλατφόρμες έχουν αντίστοιχες υποχρεώσεις υγιεινής και ασφάλειας έναντι των αυτοαπασχολουμένων με εκείνες που θα είχαν, αν ήταν εργοδότες τους και αυτοί εργαζόμενοί τους. Ειδικότερα, επισημαίνει η ανακοίνωση του Υπουργείου, με το νομοσχέδιο αναγνωρίζονται δύο τρόποι συνεργασίας των παρόχων υπηρεσιών με τις πλατφόρμες: συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ή ανεξάρτητων υπηρεσιών/ έργου. Επίσης θεσπίζονται τέσσερις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν προκειμένου να τεκμαίρεται ότι η σύμβαση μεταξύ πλατφόρμας και παρόχου υπηρεσιών δεν είναι εξαρτημένης εργασίας. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι: ο πάροχος να χρησιμοποιεί υπεργολάβους, να επιλέγει τα έργα που αναλαμβάνει, να παρέχει τις υπηρεσίες του σε οποιονδήποτε τρίτο και σε ανταγωνιστές της ψηφιακής πλατφόρμας και να καθορίζει ο ίδιος τον χρόνο παροχής των υπηρεσιών του, προσαρμόζοντάς τον στις προσωπικές του ανάγκες.Αν δεν συντρέχει καμία από αυτές τις προϋποθέσεις, τότε τεκμαίρεται ότι η σύμβαση μεταξύ συνεργατικής ψηφιακής πλατφόρμας και παρόχου υπηρεσιών είναι εξαρτημένης εργασίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass