Στο έλεος της ακρίβειας οι καταναλωτές

ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ – ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 05 Σεπ 2021 20:10

Το «κύμα» των ανατιμήσεων για το οποίο προϊδέαζε η αγορά τους τελευταίους μήνες έχει αρχίσει και εκδηλώνεται στην αγορά της Λάρισας, δημιουργώντας περισσότερα βάρη σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αλλά και μεγαλύτερα προβλήματα για το σύνολο της τοπικής

οικονομίας που επιχειρεί να ανακάμψει.
Ήδη έχουν αρχίσει να καταγράφονται σημαντικές ανατιμήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες που προβλέπουν μετακύλιση στον καταναλωτή του κόστους από την αύξηση της τιμής χονδρικής, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι τιμές σε πολλές κατηγορίες βασικών τροφίμων, όπως σε ψωμί, κρέατα, ψάρια, έλαια, νωπά λαχανικά και φρούτα.  Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο καφές ενδέχεται να φτάσει τα πέντε ευρώ...
Τα στοιχεία για τις ανατιμήσεις βασικών καταναλωτικών αγαθών που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να μην καταγράφουν τη συνολική εικόνα, υπογραμμίζουν όμως, μία τάση που μπορεί να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις, καθώς οι τιμές των καυσίμων έχουν πυροδοτήσει ένα σπιράλ ανατιμήσεων σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες καθημερινής χρήσης.
Για το επερχόμενο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος η Κυβέρνηση ετοιμάζει παρεμβάσεις προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το «καλάθι της νοικοκυράς», ωστόσο οι προσδοκίες επιτυχίας των μέτρων ανάσχεσης της ακρίβειας είναι ήδη ψαλιδισμένες από τα λεγόμενα των ίδιων των κυβερνητικών στελεχών, καθώς οι τάσεις αυτές της αγοράς δείχνουν να υπερβαίνουν τις δυνάμεις και τις δυνατότητες παρέμβασης της Κυβέρνησης στην αγορά.
«Θα υπάρξουν, υπό τις παρούσες διεθνείς συγκυρίες, ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα. Δεν θα έρθουν δυνάμει της Κυβέρνησης. Δεν είναι στη δυνατότητά μας να ελέγξουμε την παγκόσμια οικονομία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής προσθέτοντας: «Έχουμε φτιάξει μια υπηρεσία και ο πολίτης, κάνοντας χρήση το e-katanalotis, πριν από τα ψώνια του μπορεί να κατευθυνθεί στο σημείο με τις καλύτερες τιμές. Μπορεί να έχει δεκάδες ευρώ διαφορά το ίδιο καλάθι».
Την ίδια στιγμή οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της Λάρισας χτυπούν καμπανάκι για την επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκ των οποίων μία στις τέσσερις έχει απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος. Σημειωτέον ότι ήδη τον Αύγουστο η Ελλάδα είχε την αρνητική πανευρωπαϊκή πρωτιά με την ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ε.Ε.
Στο μεταξύ με αγωνία αναμένονται και τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Αύγουστο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο δείκτης τιμών καταναλωτή και τον Αύγουστο θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία, αφού ο εισαγόμενος πληθωρισμός από τις τιμές των τροφίμων, των ενεργειακών προϊόντων και των πρώτων υλών έχει πλέον μετρήσιμες αυξήσεις και στην ελληνική αγορά. Οι ανατιμήσεις είναι μεγάλες στα καύσιμα, στις πρώτες ύλες αλλά και στα μεταφορικά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «κοκτέιλ» ικανό να επηρεάσει τις τιμές καταναλωτικών προϊόντων με μεγάλο συντελεστή βαρύτητας στο καλάθι του καταναλωτή.
ΚΑΥΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
Σε κάθε περίπτωση τα πρώτα στοιχεία των ανατιμήσεων αποτελούν τα πρώτα αρνητικά δείγματα για το κόστος του «καλαθιού της νοικοκυράς». Με δεδομένο ότι οι ανατιμήσεις έχουν παγιωθεί, οι φθινοπωρινοί μήνες προβλέπονται ιδιαίτερα «καυτοί».
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ, τη μεγαλύτερη αύξηση απ’ την αρχή της χρονιάς παρουσιάζουν οι τιμές των νωπών φρούτων, σε ποσοστό 15,32%. Ακολουθούν «Κατσίκι – Αρνί» με αύξηση 10,88%. Στην κατηγορία «Ένδυση και Υπόδηση» πρωταγωνιστές των ανατιμήσεων αποδεικνύονται τα Είδη Γυναικείας Ένδυσης με 10,46%. Αύξηση 9,38% παρουσιάζουν απ’ την αρχή της χρονιάς και τα γυναικεία παπούτσια. Το μεγαλύτερο βάρος που πρέπει να «σηκώσουν» τα νοικοκυριά είναι το κόστος ενέργειας. Έτσι, οι τιμές φυσικού αερίου από την αρχή της χρονιάς έχουν αυξηθεί κατά 34,24% και το πετρέλαιο θέρμανσης, με βάση την τελευταία τιμή που είχε πριν την απόσυρσή του, 10,23. Τέλος, λόγω της εποχικότητας και της αναθέρμανσης του τουριστικού ρεύματος κατεγράφησαν τον περασμένο Ιούλιο αυξήσεις στις τιμές των ξενοδοχείων πάνω από 20% και στις αντίστοιχες των ξενώνων και των κάμπινγκ κατά 6% περίπου.
ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση βρίσκεται σε... κατάσταση κόκκινου συναγερμού μπροστά στο ενδεχόμενο κύμα των ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα, που θα... έβαζε φωτιά στον καθημερινό προϋπολογισμό εκατομμύριων νοικοκυριών.
Οι επερχόμενες αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες απασχόλησαν την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στη διάρκεια του οποίου ακούστηκαν... πολλά καμπανάκια, με το Μέγαρο Μαξίμου να εξετάζει αντισταθμιστικές πολιτικές, η ανακοίνωση των οποίων τοποθετείται στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης.  Στο πλαίσιο αυτό, η ανάγκη να ληφθούν και να υλοποιηθούν άμεσα μέτρα τα οποία θα έχουν κοινωνικό πρόσημο, στηρίζοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και, κυρίως, τους πιο αδύναμους, αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα στον ορίζοντα της Κυβέρνησης, σε μια χρονική συγκυρία που μετατρέπει την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα σε... σημαία.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass