Ξεκινά η διαδικασία για τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ

ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ Ε9 – ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ - ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2021 20:03

Εκτός λειτουργίας από αύριο και μέχρι την ανάρτηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ 2021 τίθεται η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9). Όπως ενημέρωσε χθες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων

Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2021 θα είναι εκτός λειτουργίας από την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου στις 11:00 π.μ., και μέχρι την ανάρτηση των εκκαθαριστικών και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων του φετινού ΕΝΦΙΑ. Επίσης η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) για 2022, θα τεθεί εκτός λειτουργίας από αύριο μεταξύ 11:00 και 15:00.
Η συγκεκριμένη ανακοίνωση της ΑΑΔΕ πρακτικά σημαίνει ότι η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση των εκκαθαριστικών του φετινού ΕΝΦΙΑ ξεκινά. Συνεπώς οι φορολογούμενοι έχουν ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή τους για να ελέγξουν την ορθότητα των στοιχείων που έχουν δηλώσει με τα έντυπα Ε9 των τελευταίων ετών και να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις που μπορούν να τους κοστίσουν.
Ενδεικτικά αν η ακίνητη περιουσία να είναι υποεκτιμημένη, ο φορολογούμενος θα πληρώνει τώρα μειωμένο φόρο κατοχής ακινήτων και αργότερα, όταν βρεθεί το λάθος, θα χρειαστεί να καταβάλει μαζεμένο ΕΝΦΙΑ.
Συνεπώς θα πρέπει να τσεκαριστεί η ορθότητα των στοιχείων τους ώστε να συμφωνούν με εκείνα που δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο, στη νομιμοποίηση ημιυπαιθρίων ή στην καταγραφή των αδήλωτων τετραγωνικών. Εφόσον οι διορθώσεις γίνουν άμεσα πριν την έκδοση των εκκαθαριστικών τότε ο φόρος θα υπολογιστεί με τα νέα στοιχεία. Σε διαφορετική περίπτωση, οι διορθώσεις μπορούν να γίνουν αργότερα, με την έκδοση νέου εκκαθαριστικού σημειώματος, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να κληθούν στην Εφορία για να προσκομίσουν και δικαιολογητικά. Η υποβολή διορθωτικών δηλώσεων είναι δυνατή μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στο σύστημα TAXISnet (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr).
Με δεδομένο ότι η προθεσμία των φορολογικών δηλώσεων εκπνέει στις 10 Σεπτεμβρίου και καθώς δεν αποκλείεται να δοθεί μια μικρή παράταση ολίγων ημερών, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αρχίσουν να αναρτώνται μεταξύ 20 και 25 Σεπτεμβρίου.
ΔΙΠΛΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΔΟΣΗΣ
Πάντως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, όπως συνέβη και πέρυσι, ο φορολογούμενος δεν θα υποχρεώνεται μεν να πληρώσει την πρώτη δόση μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά θα υποχρεωθεί να εξοφλήσει τόσο τη δόση ΕΝΦΙΑ του Σεπτεμβρίου όσο και εκείνη του Οκτωβρίου μέχρι τις 29/10, που είναι φέτος η τελευταία εργάσιμη του μήνα. Θυμίζουμε πως ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα υπολογιστεί, για όλους τους υπόχρεους, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υπολογίστηκε και ο ΕΝΦΙΑ του 2020, οπότε οι παραλήπτες των εκκαθαριστικών, στη συντριπτική τους πλειονότητα, θα οφείλουν να πληρώσουν τα ίδια ποσά που εκλήθησαν να καταβάλουν και πέρυσι. Φυσιολογικές εξαιρέσεις από τον κανόνα αυτόν θα αποτελέσουν μόνο οι περιπτώσεις φορολογουμένων στις οποίες λόγω προσθήκης ενός έτους στην παλαιότητα ενός ή περισσοτέρων ακινήτων τους θα εφαρμοστεί φέτος μικρότερος συντελεστής παλαιότητας που μειώνει τον φόρο, καθώς και οι περιπτώσεις φορολογουμένων που απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητα εντός του 2020 με συνέπεια η ακίνητη περιουσία τους την 1η-1-2021 να έχει αυξηθεί ή μειωθεί αντίστοιχα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass