Κοινωφελής εργασία σε 25.000 ανέργους

ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΜΗΝΑ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ - ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2021 8:00

Στους 25.000 αναμένεται να ανέλθουν φέτος οι άνεργοι που θα συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας που προωθεί ο ΟΑΕΔ. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την προκήρυξη αναμένεται να πάρει ΦΕΚ εντός των προσεχών ημερών και αμέσως θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους ανέργους έτσι ώστε στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, να έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία ελέγχου των όποιων ενστάσεων, να δημοσιευθούν οι οριστικοί πίνακες ωφελούμενων.


Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών ΟΑΕΔ, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr. Θέσεις πέρα των δήμων, θα υπάρξουν και για τις Περιφέρειες αλλά και άλλους δημόσιους φορείς.
ΟΡΟΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Η απασχόληση για τους ωφελούμενους θα είναι οκτάμηνης διάρκειας ενώ σε πολύ ειδικές περιπτώσεις όμως, που αφορούν ζητήματα του υπουργείου Παιδείας, θα παρέχεται το δικαίωμα περαιτέρω επέκτασης του προγράμματος κατά δύο μήνες και 15 μέρες. Οι ωφελούμενοι που θα προκύψουν θα λάβουν αποδοχές που θα είναι ίσες με τον κατώτατο μισθό (650 ευρώ μικτά για το τρέχον έτος). Για άλλη μια φορά το πρόγραμμα θα εστιάσει σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι μακροχρόνια άνεργοι και οι άνεργοι με χαμηλά προσόντα. Παράλληλα θα υπάρχει όμως και σύνδεση με την αναβάθμιση γνώσεων και δεξιοτήτων, ώστε οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν πρόσθετα εφόδια για να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας. Η διαδικασία κατάρτισης θα πραγματοποιηθεί σε αδειοδοτημένα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης με χρήση των γνωστών επιταγών (voucher). Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στις θεματικές ειδικότητες της υποχρεωτικής κατάρτισης, ώστε αυτές να διασυνδέονται καλύτερα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και να ενισχύουν την απασχολησιμότητα των ωφελουμένων, δίνοντάς τους επιλογές για αναβάθμιση δεξιοτήτων που έχουν ζήτηση στον ιδιωτικό τομέα, αφού η κατάρτιση γίνεται στο τέλος του προγράμματος, μετά τη λήξη της προσωρινής απασχόλησής τους στον δημόσιο τομέα.
Ενημερωτικά η δράση θα περιλαμβάνει:
* Τοποθέτηση σε συγκεκριμένη θέση απασχόλησης για 8 μήνες σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/ συναφείς φορείς και Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων.
* Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης έως 150 ώρες, ανάλογα με το θεματικό αντικείμενο που θα επιλέγει ο ωφελούμενος, το οποίο θα οδηγεί στην πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ
Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν αντιστοιχούν σε εκατοντάδες ειδικότητες Υποχρεωτικής, Δευτεροβάθμιας, Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, όπως διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού φύλαξης, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Οι ωφελούμενοι άνεργοι θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο του ΟΑΕΔ και να ανήκουν σε τουλάχιστον μία από τις εξής κατηγορίες:
* Μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.
* Μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι επίσης εγγεγραμμένοι στο ίδιο μητρώο.
* Μακροχρόνια άνεργοι.
* Πτυχιούχοι πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα.
* Είναι ηλικίας άνω των 29 ετών.
* Εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ.
* Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass