ΚΕΟΣΟΕ:

Στη Θεσσαλία οι περισσότερες νέες φυτεύσεις οινάμπελων

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2021 8:00

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται στην πρώτη θέση σε ό,τι αφορά στις νέες φυτεύσεις αμπέλων την περίοδο 2019-2020, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων των εκτάσεων οιναμπέλων, στην οποία προέβη η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), με βάση τις δηλώσεις απογραφής, που αποστέλλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Κομισιόν.


Συνολικά φυτεύτηκαν 961,1 στρέμματα αμπελώνων και κατατάσσουν τη Θεσσαλία στην πρώτη θέση από άποψη ρυθμού επέκτασης του υφιστάμενου αμπελώνα με αύξηση 2,33%, ενώ κατατάσσεται έβδομη Περιφέρεια στην επικράτεια από άποψη συνολικών εκτάσεων αμπελώνων με οινοποιήσιμες ποικιλίες.
Ακολουθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου με 887,4 στρέμματα και ποσοστό αύξησης της συνολικής της επιφάνειας με οινάμπελα 0,88%, η οποία όμως παραμένει πρώτη περιφέρεια από άποψη συνολικών εκτάσεων.
Τρίτη με σημαντική δυναμική (συνδυασμός υφιστάμενης έκτασης, νέων φυτεύσεων και ποσοστού αύξησης που είναι το δεύτερο υψηλότερο) κατατάσσεται η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας με 583,2 στρέμματα και ποσοστό αύξησης 2,2%. Όπως αναφέρει η ΚΕΟΣΟΕ, «με θετικό πρόσημο εμφανίζονται επίσης οι περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας (420,2 στρέμματα), Κεντρικής Μακεδονίας (383,2 στρέμματα), Αττικής (209,3 στρέμματα), Ηπείρου (140,6 στρέμματα), Αν. Μακεδονίας-Θράκης (67,8 στρέμματα) και τέλος του Ν. Αιγαίου (18,2 στρέμματα)». Αντίθετα, στην Περιφέρεια Κρήτης σημειώθηκε η μεγαλύτερη συρρίκνωση των εκτάσεων καθώς παρατηρείται παρά τη χορήγηση Αδειών Φύτευσης, υποχώρηση των φυτεμένων εκτάσεων το 2019/2020 κατά 226,7 στρέμματα. Μείωση παρατηρείται και στις περιφέρειες Β. Αιγαίου (42,1 στρέμματα), Ιονίων Νήσων (38,86 στρέμματα) και Κεντρικής (Στερεάς) Ελλάδας και Εύβοιας (27 στρέμματα).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass