Από 13/12 οι αιτήσεις για το «Εξοικονομώ»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΧΘΕΣ Ο ΕΠΙΣΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ - ΑΥΞΗΣΗ 15% ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΔΑΠΑΝΩΝ

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2021 8:05

Με σημαντική καθυστέρηση σε σύγκριση με τις προαναγγελίες που προηγήθηκαν και ενόψει της έναρξης υποβολής αιτήσεων, εκδόθηκε χθες ο επίσημος οδηγός του προγράμματος «Νέο Εξοικονομώ». Με μια πρώτη ανάγνωση, φαίνεται πως τελικά, τα ανώτατα όρια δαπανών σταθεροποιήθηκαν σε μία μέση αύξηση 15% σε σύγκριση με το κείμενο της προδημοσίευσης του οδηγού που δημοσίευσε το ΥΠΕΝ το καλοκαίρι, λόγω της αύξησης του κόστους των δομικών υλικών.
Αντίστοιχα, σύμφωνα με το διορθωμένο οδηγό, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση Ωφελούμενου (για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία), δεν μπορεί να υπερβαίνει:


* το γινόμενο του 1,0  ευρώ  επί το σύνολο της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh) όπως προκύπτει από το Α΄ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης,
 * το γινόμενο του 200  ευρώ  επί την επιφάνεια κυρίων χώρων όπως αυτή προκύπτει από το έντυπο Ε9,
 * τις 28.000  ευρώ  για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία.
Επιπλέον, γίνεται τελικά δεκτή αίτηση ενεργειακής αναβάθμισης σε κατοικία, της οποίας το εμπράγματο δικαίωμα αποκτήθηκε μετά από την 31/12/2020 (πρόσφατη απόκτηση ακινήτου), με έγγραφη δέσμευση για την κύρια χρήση της κατοικίας.
Αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια, αποφασίστηκε τελικά η άρση του ανώτατου εισοδηματικού κριτηρίου, προκειμένου να αιτηθούν ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους ολοένα και περισσότεροι πολίτες, άσχετα από την οικονομική τους κατάσταση. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 632 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 100 εκατ. θα διατεθούν σε ευάλωτα νοικοκυριά) και μαζί με τη μόχλευση εκτιμάται ότι θα κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ.
Ως ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων μονοκατοικίας / μεμονωμένου διαμερίσματος ορίζεται η 13η Δεκεμβρίου 2021. Ως ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων πολυκατοικίας ορίζεται η 3η εργάσιμη ημέρα μετά την λήξη υποβολής αιτήσεων μονοκατοικίας / μεμονωμένου διαμερίσματος .
Η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων θα παρέχεται για χρονική περίοδο 50 ημερών από την ημερομηνία έναρξης υποβολής. Η παραπάνω ημερομηνία δύναται να τροποποιηθεί, εφόσον αυτό καθίσταται αναγκαίο στα πλαίσια λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass