Θέμα ωρών η πλατφόρμα για το Ε9

ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΛΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ 2021

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2022 9:20

Θέμα ωρών είναι το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή δηλώσεων Ε9 από όσους φορολογούμενους έχουν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μετά.
Εν προκειμένω την υποχρέωση έχουν οι φορολογούμενοι που αγόρασαν ή πούλησαν κάποιο ακίνητο στη διάρκεια του 2021 ή μεταβλήθηκε η περιουσία τους λόγω των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο.


Τη δήλωση στοιχείων ακινήτων, πρέπει να υποβάλουν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που κατέχουν κάποιο ακίνητο για πρώτη φορά εντός του 2021 ή κατά το προηγούμενο έτος, είχαν οποιαδήποτε μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, από την 1η Ιανουαρίου 2019 και εφεξής, όσοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους, εφόσον αυτές υφίστανται κατά την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας, υποβάλλουν εμπρόθεσμα τη δήλωση στοιχείων ακινήτων για αυτές μέχρι την 31η Μαΐου του επόμενου έτους. Σε περίπτωση μεταβολών, σε υφιστάμενη ακίνητη περιουσία, η δήλωση στοιχείων ακινήτων που υποβάλλεται σε ένα έτος θα πρέπει να μεταφερθεί και στα επόμενα έτη μέχρι και το τρέχον έτος, προκειμένου να ενημερωθεί η περιουσιακή εικόνα για όλα τα έτη, εφόσον υφίσταται σχετική υποχρέωση. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ελέγχεται, πριν την οριστική υποβολή, η προεπισκόπηση της περιουσιακής κατάστασης και εφόσον διαπιστώνεται ότι είναι ορθή, θα υποβάλλεται η μεταφερόμενη δήλωση. Σημειώνεται, ότι επί της ακίνητης περιουσίας που θα δηλωθεί και θα υφίσταται την 1η Ιανουαρίου 2022, θα υπολογιστεί και ο ΕΝΦΙΑ.
Σημειώνεται πως στην πλατφόρμα τα Φυσικά Πρόσωπα μπορούν να υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τα έτη 2010 και μετά. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα εκτύπωσης ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος ΦΑΠ για τα έτη 2010 έως 2013 και πράξη Διοικητικού/Διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2014 και μετά, εφόσον έχουν εκδοθεί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass