Επιστρέφει... στα δύσκολα η απασχόληση

ΣΤΙΣ ΛΙΓΟΣΤΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΜΗΝΟ ΣΤΟΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ, ΑΛΛΑ ΘΕΤΙΚΗ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ 2021 - ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΟΒΟΙ...

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2022 20:03
Η σταδιακή αποσωλήνωση της οικονομίας από τον «αναπνευστήρα» των μέτρων αλλάζει πλέον τα δεδομένα… Η σταδιακή αποσωλήνωση της οικονομίας από τον «αναπνευστήρα» των μέτρων αλλάζει πλέον τα δεδομένα…

Στη δύσκολη κανονικότητα των λιγοστών προσλήψεων και της επικράτησης των απολύσεων επανέρχεται σιγά σιγά η αγορά εργασίας...

Το ισοζύγιο απασχόλησης του τελευταίου διμήνου στη Λάρισα είχε αρνητικό πρόσημο, καθώς το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας «Εργάνη» επιβεβαιώνει τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της αγοράς, που βλέπει πως οι πρόνοιες για την απαγόρευση απολύσεων σταδιακά διακόπτονται και οι περισσότερες επιχειρήσεις βγαίνουν εκτός της προστατευτικής «φούσκας» που είχε δημιουργηθεί...
Πάντως,αν και το τελευταίο δίμηνο του έτους χάθηκαν 246 θέσεις εργασίας, η θετική εικόνα του έτους δεν μπορεί να ανατραπεί. Και αυτό, γιατί καθόλο το 2021 υπήρξε θετικό πρόσημο στο ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων, με τη δημιουργία 3.213 νέων θέσεων εργασίας. Αναλυτικά τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για τον Δεκέμβριο δείχνουν ότι το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης στον ν. Λάρισας ήταν ελαφρώς αρνητικό, κατά 98 θέσεις εργασίας, αφού οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 3.629, ενώ οι αποχωρήσεις σε 3.727 (1.438 οικειοθελείς και 2.289 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου). Ανάλογη ήταν η εικόνα και στον ν. Καρδίτσας, ενώ θετική ήταν η εικόνα τόσο στο ν. Τρικάλων όπου μόνο τον Δεκέμβριο δημιουργήθηκαν 610 νέες θέσεις εργασίας, όσο και στον ν. Μαγνησίας με 131 θέσεις, έστω και αν χάθηκα 58 θέσεις από τα νησιά των Σποράδων.
Σε επίπεδο έτους και μάλιστα ενός «δύσκολου» λόγω της πανδημίας, το πρόσημο ήταν θετικό, αφού οι αναγγελίες προσλήψεων στο ν. Λάρισας ήταν κατά 3.213 περισσότερες από τις αποχωρήσεις. Συγκεκριμένα, κατά το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2021 οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 45.881. Την ίδια περίοδο, οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 42.668 (23.193 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και 19.475 οικειοθελείς αποχωρήσεις). Όσον αφορά τους άλλους νομούς σε επίπεδο έτους την καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η Μαγνησία λόγω του αναπτυγμένου τουρισμού, καθώς πέρυσι οι νέες θέσεις εργασίας ξεπέρασαν τις 2.000, ο ν. Τρικάλων με 1.638 νέες θέσεις εργασίας και ο ν. Καρδίτσας με 873 μόνο.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ
Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι το τελευταίο 4μηνο στον ν. Λάρισας, δύο μήνες είχαν αρνητικό πρόσημο (Δεκέμβριος - 98, Νοέμβριος με -148 ενώ Σεπτέμβριος και Οκτώβριος εμφάνισαν θετικό ισοζύγιο με 1.049 και 626 νέες θέσεις εργασίας αντίστοιχα. Αν και συνολικά στο έτος τα στοιχεία απασχόλησης τόσο σε επίπεδο νομού όσο και σε επίπεδο Περιφέρειας είναι ενθαρρυντικά, δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός καθώς η σταδιακή… αποσωλήνωση της οικονομίας από τον «αναπνευστήρα» των μέτρων στήριξης και οι νέες αβεβαιότητες που γεννάει στην τοπική και συνολικά στην εγχώρια αγορά εργασίας η πορεία της πανδημίας, διαφοροποιεί τα δεδομένα.
Η αβεβαιότητα που συσσωρεύεται λόγω των εξελίξεων στο πεδίο της πανδημικής κρίσης, θολώνει τη δυνατότητα διατήρησης της δυναμικής της οικονομίας και όπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ σε πρόσφατη έκθεσή της, ειδικά σε συνδυασμό με τις αρνητικές επιπτώσεις της ακρίβειας στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, προκαλεί ανησυχίες... Οι αναστολές συμβάσεων είναι πια περιορισμένες, ενώ σταδιακά βγαίνουν εκτός προστασίας και πολλές επιχειρήσεις που μέχρι πρότινος συμμετείχαν σε προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής, παγίων δαπανών, επιδοτήσεων κ.ά.
ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Στο μεταξύ, σε πανελλαδικό επίπεδο σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2021, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 2.395.429. Την ίδια περίοδο, οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 2.262.347 (1.287.005 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και 975.342 οικειοθελείς αποχωρήσεις). Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του έτους 2021 ήταν θετικό κατά 133.082 θέσεις εργασίας.
Όσον αφορά τον Δεκέμβριο 2021, το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης ήταν ελαφρά αρνητικό κατά 2.598 θέσεις εργασίας, αφού οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 193.008, ενώ οι αποχωρήσεις σε 195.606 (76.943 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 118.663 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου).
Όσο για τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης σε σχέση με την πλήρη απασχόληση, η σχέση σε πανελλαδικό επίπεδο, ήταν μοιρασμένη τον Δεκέμβριο, με το 50,43% των προσλήψεων να αφορά σύμβαση πλήρους απασχόλησης και το 49,57% προσλήψεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας.
Οι ΚΑΔ που τον περασμένο μήνα κηρύχθηκαν πρωταθλητές στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι οι δραστηριότητες απασχόλησης (+3.498 θέσεις) και οι δραστηριότητες υπαλλήλων γραφείου (+3.052 θέσεις). Στον αντίποδα, οι απολύσεις επικράτησαν στις δραστηριότητες του τουρισμού και συγκεκριμένα των καταλυμάτων (-3.600 θέσεις), καθώς και στη βιομηχανία τροφίμων (-2.027 θέσεις). Όσον αφορά τις ειδικότητες, οι προσλήψεις του Δεκεμβρίου αφορούσαν υπαλλήλους γραφείου και λογιστηρίων, δακτυλογράφους και γραμματείς, καθώς δημιουργήθηκαν 7.851 νέες θέσεις και ακολουθούν οι σερβιτόροι με 1.738 νέες θέσεις εργασίας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass