«Παράθυρο» μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά

ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΦΚ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ Ο Γ. Γ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Δημοσίευση: 29 Μαρ 2022 8:05

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας άφησε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορούν να ληφθούν οριζόντια μέτρα που να ευνοούν και τα υψηλότερα εισοδήματα και διευκρινίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση, είναι αρμοδιότητα του Yπουργείου Οικονομικών να εξετάσει πώς θα χρησιμοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος για την ενίσχυση των πιο αδύναμων οικονομικά στρωμάτων της κοινωνίας.


«Η διαφορά που υπάρχει στα είδη πρώτης ανάγκης προφανώς έχει να κάνει με το ότι ασχέτως του μεγέθους του εισοδήματος του κάθε νοικοκυριού, η κατανάλωση αυτή λίγο πολύ είναι ίδια, οπότε δεν υπάρχει το στοιχείο της εύνοιας στους οικονομικά ισχυρότερους. Εκεί είναι ένα θέμα που μπορεί να το δει κανείς», είπε χαρακτηριστικά.
«Πάντα η κυβέρνηση προσπαθεί, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, να ενισχύσει κυρίως αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, οι γενικές μειώσεις του ΦΠΑ δεν είναι ένα εργαλείο επιλογής, υπό την έννοια ότι ενισχύει το ίδιο και αυτούς που έχουν και αυτούς που δεν έχουν», εξήγησε. Ωστόσο, «για τα αγαθά πρώτης ανάγκης, τα οποία καταναλώνονται και από αυτούς που έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα και από αυτούς που έχουν μικρότερα εισοδήματα, εκεί ενδεχομένως θα μπορούσε να δει κάποιος διάφορες λύσεις, μια από τις οποίες είναι και η μείωση του ΦΠΑ», τόνισε.
«Αλλά σε κάθε περίπτωση, ο δημοσιονομικός χώρος είναι περιορισμένος, δεν μπορεί να λαμβάνονται ταυτόχρονα πολλά μέτρα για να πετύχουν τον ίδιο σκοπό, οπότε τις προτεραιότητες τις καθορίζει το Υπουργείο Οικονομικών», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι «ήδη έχει ανακοινωθεί ότι θα υπάρχει κάποια ενίσχυση των χαμηλότερων οικονομικά κοινωνικών στρωμάτων προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια».
«Και προφανώς, αυτός είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης του κύματος ακρίβειας τουλάχιστον για αυτούς που βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση στην κοινωνία μας. Και προφανώς τραβάει κάποιον δημοσιονομικό χώρο, καλύπτει κάποιες από τις δυνατότητες που έχει το κράτος να βοηθήσει την κατάσταση. Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι εύκολο να βοηθήσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όταν είναι περιορισμένοι οι πόροι που διαθέτει το κράτος», διεμήνυσε.
Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, «κάθε μέτρο που δεν έχει οριζόντιο χαρακτήρα και μπορεί να ευνοήσει περισσότερο αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, πάντα είναι στο οπλοστάσιο και στη φαρέτρα της κυβέρνησης», αλλά «η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί και δεν αξιοποιεί ποτέ οριζόντια μέτρα τα οποία θα ευνοούσαν αυτούς που έχουν υψηλότερα εισοδήματα».
Έφερε ως παράδειγμα τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα. «Καταλαβαίνουμε ότι στον ΕΦΚ στα καύσιμα, άλλη κατανάλωση κάνει κάποιος που έχει χαμηλότερο εισόδημα με ένα αυτοκίνητο μικρότερου κυβισμού, και διαφορετική κατανάλωση κάνει κάποιος με αυτοκίνητο μεγαλύτερου κυβισμού, μεγαλύτερο εισόδημα και ενδεχομένως περισσότερα αυτοκίνητα.
Η οριζόντια μείωση ενός τέτοιου φόρου θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη ελάφρυνση προς αυτούς που έχουν περισσότερα μέσα. Αυτό, σε ένα κράτος δικαίου και σε μια κοινωνία αλληλεγγύης δεν είναι κάτι που μπορεί να επιλέξει η κυβέρνηση», ανέφερε – μεταξύ άλλων – ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1