Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ... ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ AIR CONTITION ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΜΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ - ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ – ΖΗΤΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο ΕΦΚ

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2022 8:00

«Τουλάχιστον για όσο διαρκεί αυτή η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, ας μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης», ζήτησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, Μιχάλης Κιούσης, ο οποίος μιλώντας χθες στο Πρώτο Πρόγραμμα , εκτίμησε όταν εάν ξεκινούσε από την 1η Σεπτεμβρίου η διάθεσή του, η τιμή θα ήταν δυσανάλογα υψηλή, στο 1,70 ευρώ ανά λίτρο.


«Πρέπει να δοθεί μια διέξοδος. Η Ευρώπη αποδείχθηκε πολύ «μικρή» και ανέτοιμη. Στην Ελλάδα πρέπει να βρούμε άμεσα λύσεις, πριν να είναι αργά. Δεν πρέπει να περιμένουμε να έρθει ο χειμώνας. Βλέπουμε ότι με σημερινά δεδομένα το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει με τιμή στο 1,70 ευρώ, τιμή που είναι απαγορευτική. Δεν υπάρχουν διέξοδοι σε άλλα φθηνότερα ενεργειακά προϊόντα.
Το φυσικό αέριο είναι ακριβότερο, το ρεύμα είναι ακόμη πιο ακριβό, οπότε πρέπει να βρούμε μια λύση», υπογράμμισε, εξηγώντας τους λόγους της αποστολής σχετικής αποστολής στον πρωθυπουργό, από την Ομοσπονδία.
«Πρέπει άμεσα τα αρμόδια υπουργεία υπό τον πρωθυπουργό να σκεφτούν, ώστε το πετρέλαιο να είναι πιο προσιτό στον καταναλωτή. Είναι κοινωνικό αγαθό, δεν είναι είδος πολυτελείας για να υπερφορολογείται. Όσο χαμηλότερη είναι η τιμή, τόσο μεγαλύτερη η κατανάλωση και τόσο υψηλότερα τα δημόσια έσοδα», πρόσθεσε ο κ.
Κιούσης, εκφράζοντας αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των επιδομάτων fuel pass.
ΣΧΕΔΙΟ
Στο μεταξύ, στροφή των νοικοκυριών από τη θέρμανση με πηγές που καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα (air contition, σόμπες ηλεκτρικές, αλογόνου κτλ) σε θέρμανση με το πετρέλαιο επεξεργάζεται η κυβέρνηση.
Το σχέδιο προβλέπει ως κίνητρο την παροχή φθηνότερου πετρελαίου σε όσους εκδηλώσουν ενδιαφέρον, έτσι ώστε να υπάρξει και παράλληλη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενεργείας.
Αφορά περίπου 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά που θα επιλέξουν το πετρέλαιο ως μέσο θέρμανσης, αντί των air condition. Παράλληλα, σχεδιάζεται ένα σύστημα κινήτρων και επιδοτήσεων και για 700 χιλιάδες νοικοκυριά που διαθέτουν μόνο λέβητα φυσικού αερίου.
Αυτή η ιδέα φαίνεται να αξιολογείται σοβαρά στο κυβερνητικό επιτελείο καθώς το πετρέλαιο θέρμανσης προβλέπεται αισθητά φθηνότερο αναφορικά με την τιμή αφοράς.
Εκπρόσωποι των πρατηριούχων εκτιμούν πως με τα δεδομένα της αγοράς των τελευταίων ημερών το πετρέλαιο θέρμανσης θα κάνει πρεμιέρα στα μέσα Οκτωβρίου με τιμή κοντά στα 1,70 ευρώ ανά λίτρο. Τόσο είχε φτάσει περίπου στα μέσα της περσινής σεζόν βάζοντας φωτιά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Αντίθετα, μεγάλες δυσκολίες συγκεντρώνει το εγχείρημα της διαχείρισης του κόστους θέρμανσης 700.000 νοικοκυριών με φυσικό αέριο. Το περυσινό σχήμα των επιδοτήσεων (20 ευρώ από το κράτος και 20 από τη ΔΕΠΑ) φέτος κρίνεται ανεπαρκέστατο για την κάλυψη του προβλήματος όταν οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 250 και 300 ευρώ, αν δεν τις ξεπερνούν.
Πάντως, οι αποφάσεις βρίσκονται κοντά στο τελικό στάδιο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του ΣΚΑΪ, που παρουσίασε το θέμα. Οι ανακοινώσεις αναμένεται να περιληφθούν στο πακέτο εξαγγελιών της ΔΕΘ δια στόματος του πρωθυπουργού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass