test5

Μία στις 2 επιχειρήσεις έχουν αρρύθμιστες οφειλές στο Δημόσιο

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2023 12:34

Σημαντική αδυναμία να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, εμφανίζει η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας.
Σημειώνεται, από το Επιμελητήριο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων (ποσοστό 87%) εμφανίζει αυτή την περίοδο οφειλές, σε Δημόσιους ή / και Ιδιωτικούς φορείς και μεγάλο αγκάθι για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, αποτελούν τόσο τα επιτόκια και οι προσαυξήσεις, όσο και ο αριθμός των δόσεων αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Για τον λόγο αυτό, οι επιχειρηματίες, όπως σημειώνει το ΒΕΑ, περιμένουν από την κυβέρνηση μέτρα στήριξης για τη ρύθμιση των οφειλών τους και πιο συγκεκριμένα: μεγαλύτερο κούρεμα οφειλών δημοσίου σε ποσοστό 43%, περισσότερες δόσεις το 23% και επιδότηση ενοικίου το 14%.


Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, δυο στους τρεις επιχειρηματίες οφείλουν σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία και ακολουθούν σε ποσοστό 58% οι οφειλές προς τράπεζες / servicers. Λιγότερες οφειλές καταγράφονται προς τους προμηθευτές (15,14%), τις εταιρίες ενέργειας, τηλεπικοινωνιών κ.λπ. (12%) και στα δημοτικά τέλη (5%). Μάλιστα, οι μισοί επιχειρηματίες (56%) αδυνατούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
Από τις επιχειρήσεις που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, μόνο το 15% θα καταφέρει να ανταπεξέλθει το επόμενο διάστημα στις υποχρεώσεις του με τις υφιστάμενες ρυθμίσεις, ενώ το 17% επιθυμεί περισσότερες δόσεις. Το υπόλοιπο 67% αδυνατεί να καλύψει τις οφειλές του και από αυτούς το 37% ζητά επαναδιαπραγμάτευση, ενώ ακόμη χειρότερα, ένας στους τέσσερις αδυνατεί να αντεπεξέλθει ακόμη και αν γίνει «κούρεμα» στην οφειλή. Τις μεγαλύτερες οφειλές έχουν οι κεφαλαιουχικές εταιρείες (ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ) και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.
Μεγαλύτερη αδυναμία κάλυψης, έχουν οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με το εμπόριο (μια στις τρεις ακόμη και με κούρεμα των οφειλών) και ακολουθούν οι αμιγώς παραγωγικές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, ενώ ως προς τη νομική μορφή τους, μεγαλύτερες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι προσωπικές εταιρείες (ΟΕ, ΕΕ) & οι ατομικές επιχειρήσεις, από δε τις κεφαλαιουχικές εταιρείες, οι ΙΚΕ. Ως προς το μέγεθος, οι πολύ μικρές αδυνατούν – οι μικρές επιχειρήσεις απαιτούν στη συντριπτική πλειοψηφία τους, επαναδιαπραγμάτευση των οφειλών τους.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην επικοινωνία τους με τους servicers, τις επιθετικές πρακτικές τους και τα κυμαινόμενα επιτόκια που επιβάλλονται χωρίς προηγούμενη ενημέρωση.
Τέλος, αναφορικά με τα εργαλεία που προβλέπει ο νόμος για τη ρύθμιση των οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, οι συμμετέχοντες στην έρευνα, διατυπώνουν την αποχή των Τραπεζών και των servicers από τη διαδικασία.
Καθίσταται σαφές, ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο και κυρίως ο εξωδικαστικός μηχανισμός, χρήζει βελτιώσεων, ώστε:
α) να υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης του συνόλου των οφειλών με τη συμμετοχή και των τραπεζών και
β) να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής με ευνοϊκότερα επιτόκια, ώστε να αυξάνεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων και να διευρύνεται η δυνατότητα αποπληρωμής των εκκρεμοτήτων τους.
Η διοίκηση του ΒΕΑ επαναλαμβάνει, με αφορμή τα ευρήματα της έρευνας, ότι έχει ζητήσει με επιστολές της προς την κυβέρνηση, την ενεργοποίηση νέας ρύθμισης για το σύνολο των οφειλών, με περικοπή των προσαυξήσεων και περισσότερες δόσεις, προκειμένου να απομειωθούν τα χρέη και να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις στην επόμενη μέρα.
Η ηλεκτρονική έρευνα, πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Συμβούλων “v-NETRINO Ι.K.E”, για λογαριασμό του Επιμελητηρίου και της Αστικής Εταιρείας του ΒΕΑ «Κέντρο Ερευνών Μελετών και Διαμεσολάβησης Β.Ε.Α», συμμετείχαν 185 επιχειρήσεις- μέλη του Επιμελητηρίου και αφορά το δίμηνο Ιουλίου -Αυγούστου 2023.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »
test6

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
GALAXIAS
Μείνε μαζί μας
ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΚΟΜΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΤΖΑΤΖΑΚΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΣΑΠΚΑΣ ΠΑΝΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΜΑΒΙΔΗΣ Δ.ΕΚΛΟΓΕΣ
ΕΚΕΙΝΟΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ
GEARS
ΡΑΠΤΗΣ ΝΙΚΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
PINAKAS VASILEIOS
ΜΠΑΣΔΕΚΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1