Αναζητούνται 80.000 εργαζόμενοι στον Τουρισμό

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΕΥΡΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δημοσίευση: 15 Μαϊ 2024 11:31

Ορθάνοιχτη παραμένει η «πληγή» των κενών στις θέσεις απασχόλησης στον Τουρισμό την ώρα που οι επαγγελματίες και οι κλαδικοί φορείς προετοιμάζονται για νέα ρεκόρ.
Την περσινή χρονιά, υπολογίζεται ότι «έλειπαν» περίπου 60.000 εργαζόμενοι είτε ανειδίκευτοι (π.χ. στην κουζίνα) είτε εξειδικευμένοι (π.χ. στις ρεσεψιόν), αλλά φέτος ο πήχης ανεβαίνει στους 80.000!

Το 2023, οι ξένοι επισκέπτες έφτασαν στα 33 εκατομμύρια, ενώ ο μέσος αριθμός απασχολούμενων στον Τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς ήταν 383 χιλιάδες. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι κάθε ένας εργαζόμενος έπρεπε να εξυπηρετήσει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, 86 επισκέπτες! Προφανές είναι ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα κοντράρει τον ανταγωνισμό (π.χ. την Τουρκία) όχι ποντάροντας στο φτηνό κόστος διακοπών, αλλά στην ποιότητα, η κάλυψη των “κενών” στις θέσεις εργασίας του κλάδου είναι πρωταρχικής σημασίας.
Η ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ  
Δεν είναι μυστικό ότι όλο και περισσότεροι νέοι, που παλαιότερα απασχολούνταν εποχικά στον Τουρισμό, κυρίως στην εστίαση, έχουν στρέψει την πλάτη τους στον κλάδο.
Τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, οι “μαύρες” υπερωρίες και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης κυρίως σε νησιά που πλημμυρίζουν από κόσμο, είναι οι βασικές αιτίες και όπως λένε χαρακτηριστικά άνθρωποι του Τουρισμού, “μαζί με τα ξερά, καίγονται και τα χλωρά”, κοινώς ακόμα και οι νομοταγείς εργοδότες βρίσκουν “πόρτα” στην αναζήτηση εργατών και υπαλλήλων, ακόμα και με δελεαστικά ημερομίσθια.  
Μέχρι να ενεργοποιηθεί η Ψηφιακή Κάρτα και στον Τουρισμό- μετά το καλοκαίρι- που αναμένεται να λύσει πολλά από τα παραπάνω προβλήματα, η ΔΥΠΑ και το υπουργείο Εργασίας επιχειρούν να γεφυρώσουν αυτό το “χάσμα” των επιχειρήσεων του κλάδου, με όσους αναζητούν εργασία αλλά με αξιοπρεπείς όρους.  
Η πλατφόρμα Jobmatch ενεργοποιήθηκε προχθες με αυτόν ακριβώς το σκοπό. Οι επιχειρήσεις του κλάδου- καταλύματα και εστίαση- δημιουργούν το προφίλ τους και αναζητούν εργαζόμενους, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά π.χ. συγκεκριμένες ειδικότητες, προσφέροντας συγκεκριμένες αποδοχές. Από την άλλη, όσοι αναζητούν εργασία “ανεβάζουν” τι θέσεις ψάχνουν, σε ποια περιοχή, για ποιες ώρες, με τι αποδοχές. Το “ματσάρισμα” των “θέλω” των δύο πλευρών, μπορεί να καλύψει θεωρητικά τις ανάγκες και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες.

 

ΠOEEΤ:
Να αποσυρθεί η πλατφόρμα JOBmatch
ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΕΙ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ14poeeet.jpg
Την αντίθεσή της εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) για τη λειτουργία της πλατφόρμας JOBmatch. Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση για καταγραφή 80.000 κενών θέσεων εργασίας στον κλάδο, η ΠΟΕΕΤ επισημαίνει: «Μετά τη δικαίωση από εργοδοτικούς φορείς για 80.000 κενές θέσεις εργασίας στον Επισιτισμό – Τουρισμό και την ομολογούμενη αποτυχία των ημερών καριέρας όσον αφορά τον κλάδο μας, Κυβέρνηση και Δ.ΥΠ.Α αποφάσισαν να παρέμβουν στους όρους αμοιβής και εργασίας του Τουρισμού και Επισιτισμού οι οποίοι έχουν ρυθμιστεί με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που είναι εν ισχύ και έχουν κηρυχθεί και γενικώς υποχρεωτικές από το Υπουργείο Εργασίας.
Η πλατφόρμα με την ονομασία “JOBmatch” που ενεργοποίησε η Δ.ΥΠ.Α δίνει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο όσον αφορά τον μισθό και ωράριο και έτσι να καταλήγουν σε συμφωνία μέσω ατομικής σύμβασης παρακάμπτοντας τη συλλογική σύμβαση, τους θεσμικούς όρους και τα επιδόματα.
Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας να αποσύρει την εν λόγω πλατφόρμα και αν θέλει επιτέλους να λύσει το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού να υιοθετήσει τις προτάσεις μας για επαναφορά της χρονικής ισχύος του ταμείου ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα, να επαναφέρει την απονομή του εφάπαξ στην 20ΕΤΙΑ, να χορηγήσει το επίδομα μητρότητας και στις εποχικά εργαζόμενες και να στελεχώσει επιτέλους τον ΣΕΠΕ ώστε να εποπτεύεται η εφαρμογή των ΚΣΣΕ».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass