ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Ανοίγει» πύλες το τουριστικό Δίκτυο Ολύμπου-Κισσάβου

* Brand name και σημείο πλήρους διαχείρισης του τουριστικού προϊόντος οι κεντρικοί στόχοι * «Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε μόνοι μας πρωτοβουλίες», επισημαίνει ο β’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΛ, Νίκος Ντάγκας

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2013 2:32 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:01
 
Στη δημιουργία brand name και ενός ενιαίου κεντρικού σημείου υποστήριξης του τουριστικού προϊόντος του νομού Λάρισας επικεντρώνει τις δυνάμεις του το Δίκτυο Τουριστικών Επιχειρήσεων περιοχής Ολύμπου-Κισσάβου –«ΟΛ.ΚΙΣ.», που «ενεργοποιείται» εκ νέου και σε καινούρια βάση, από έναν «πυρήνα» επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο και στην παραγωγή τοπικών προϊόντων. Η ιδιαιτερότητα του εν λόγω Δικτύου είναι ότι η λειτουργία του θα βασίζεται πρωτίστως σε ιδιωτικούς πόρους, ενώ τμήματα των έργων που έχει ήδη αναλάβει ή θα αναλάβει στο μέλλον έχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω κοινοτικών προγραμμάτων. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ήρθε η ώρα να αναλάβουμε μόνοι μας πρωτοβουλίες. Είναι δική μας αποκλειστική ευθύνη να αξιοποιήσουμε συλλογικά τις προοπτικές του τόπου μας», ανέφερε στην «Ε» ο β’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΛ, Νίκος Ντάγκας, εκ των στελεχών του Δικτύου.
 
Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία «ομπρέλα», κάτω από την οποία θα στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρονται τόσο προς τους επισκέπτες, όσο και προς τις επιχειρήσεις, με τελικό σκοπό την παγκόσμια προβολή του λαρισαϊκού τουριστικού προϊόντος, στις μεγαλύτερες εκθέσεις και fora προορισμών –κρίσιμο σημείο είναι η συλλογικότητα του εγχειρήματος, καθώς καλούνται οι επιχειρηματίες του νομού, είτε δραστηριοποιούνται μόνον στον τουρισμό, είτε σε ευρύτερο φάσμα του κλάδου των υπηρεσιών ή στην παραγωγή τοπικών προϊόντων να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο Δίκτυο. Σύμφωνα με τον κ.Ντάγκα, η συγκρότηση του Δικτύου επιτρέπει τη συνεργασία –σε επίπεδο partnership- του Επιμελητηρίου Λάρισας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ωστόσο η δομή θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενη. Ήδη στο Δίκτυο συμμετέχουν περί τις 25 επιχειρήσεις του Ν.Λάρισας, ενώ η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όλους.
 
ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ
Ο κυριότερος προβληματισμός των στελεχών του Δικτύου είναι ο κατακερματισμός τόσο του ίδιου του τουριστικού προϊόντος του Ν. Λάρισας, όσο και της προβολής του –υπάρχουν πολλές διαφορετικές ιστοσελίδες, πολλοί διαφορετικοί σύλλογοι και φορείς, έχουν κυκλοφορήσει πολλοί και διαφορετικοί τουριστικοί οδηγοί, ενώ δεν υπάρχει άμεση σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με την τοπική παραγωγή, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα. «Είναι γεγονός ότι η τοπική αυτοδιοίκηση σε όλη την Ελλάδα απέτυχε περίτρανα στον τομέα του τουρισμού, παρά την καλοπροαίρετη διάθεση που μπορεί να υπήρχε. Αλλά και ο ιδιωτικός τομέας φέρει ένα τεράστιο μερίδιο ευθύνης, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης συλλογικότητας. Σήμερα, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Πρέπει να συνεργαστούμε. Και όσοι περισσότεροι, τόσο πιο επιτυχημένο θα είναι το αποτέλεσμα», σημείωσε ο κ.Ντάγκας.
 
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ
Το «Δίκτυο Τουριστικών Επιχειρήσεων περιοχής Ολύμπου-Κισσάβου», με τον διακριτικό τίτλο «ΟΛ.ΚΙΣ.», ιδρύθηκε στις 12 Ιουνίου 2008 με έδρα τη Βελίκα Αγιάς και είναι εταιρεία αστική μη κερδοσκοπική. Μέλη του Δικτύου είναι επιχειρηματίες στον τομέα του τουρισμού και στην παραγωγή τοπικών προϊόντων, η γεωγραφική κατανομή τους είναι η κυρίως η περιοχή του Κισσάβου, του Μαυροβουνίου και του Κάτω Ολύμπου (με τα παράλιά τους) και δευτερευόντων όλος ο νομός Λάρισας. Συμμετέχουν επιχειρήσεις εναλλακτικών μορφών, ενοικιαζομένων δωματίων, ενοικιαζομένων διαμερισμάτων, κάμπινγκ, καφενεία, παιδότοποι, ταβέρνες ξενοδοχεία, οινοποιεία, τυροκομεία, τυποποίηση οσπρίων, εμφιάλωσης νερού. Βασικός σκοπός της εταιρείας είναι η ανάπτυξη δικτύου συμπληρωματικών επιχειρήσεων τουρισμού στην περιοχή του Νομού Λάρισας με αντικείμενο την ανάπτυξη και την προώθηση των δραστηριοτήτων των μελών.
 
ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ
Το κυριότερο βήμα είναι η δημιουργία του brand name, που θα είναι κοινό για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του Δικτύου –ήδη έχει ανατεθεί σχετική μελέτη, σε ιδιωτική εταιρεία, ενώ η εν λόγω μελέτη θα είναι έτοιμη στις αρχές Ιουνίου. Το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και η καταγραφή των ελλείψεων. Παράλληλα, θα οργανωθεί ένα τουριστικό οδοιπορικό, ενώ θα ακολουθήσει η δημιουργία της ιστοσελίδας –στην οποία θα συγκεντρωθούν όλες οι επαγγελματικές «δυνάμεις». Η ιστοσελίδα εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη να «τρέξει» στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Το τελευταίο κομμάτι των ενεργειών αφορά στη δημιουργία της φυσικής υποδομής λειτουργίας του Δικτύου, με το ΕΒΕΛ να παραχωρεί τον σχετικό χώρο για τη δημιουργία Γραφείου Τουρισμού, ενώ τελικός στόχος είναι να δημιουργηθεί και ένα ενιαίο κέντρο κρατήσεων και διαχείρισης συνολικά του τουριστικού προϊόντος, ώστε το «προφίλ» να είναι ολοκληρωμένο προκειμένου να γίνεται η παρουσίαση στην παγκόσμια τουριστική αγορά.
  
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Στο πλαίσιο των ενεργειών που έχουν δρομολογηθεί εντάσσεται και η συμμετοχή του Δικτύου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Eurotour-Πολιτιστική Κληρονομιά. Στο έργο συμμετέχουν επτά εταίροι από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκ των οποίων οι τρεις είναι συν-διοργανωτές και τέσσερις συνεργαζόμενοι. Οι συνδιοργανωτές είναι APARE (Association for Participation and Regional Action) (Monts de Vaucluse -Γαλλία), Marcovaldo Cultural Association (Piedmont – Ιταλία), Island Council of Mallorca (Sierra Tramontana – Mallorca – Ισπανία), ενώ οι συνεργαζόμενοι είναι: Southern Uplands Partnership (Μ.Βρετανία, Σκοτία), BAAT – Bulgarian Association for Alternative Tourism (Βουλγαρία), OL-KIS – Network of alternative tourism enterprises of Olympus-Kissavos (Ελλάδα) και Association for the Development of the Island of Brač (Κροατία). Στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος για την Πολιτιστική Κληρονομιά, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των εταίρων του προγράμματος στα παράλια του Ν.Λάρισας, το διήμερο Τρίτη, 7 και Τετάρτη 8 Μαϊου, οπότε και αναμένεται να επισκεφθούν την περιοχή όλοι οι συμμετέχοντες.  
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass