ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΤΕBANK ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ

Στο 1% η επιβάρυνση των αγροτών από τόκους

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2008 3:41 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:19
"Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όσα υποστηρίζει η ΠΑΣΕΓΕΣ σε ανακοίνωσή της (2/7/2008), σχετικά με την αύξηση των τόκων που πλήρωσαν οι αγρότες το έτος 2007, σε σχέση με το 2006. Οι εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας, από όπου αντλήθηκαν οι παραπάνω πληροφορίες, βασίζονται μόνο στα μέγιστα επιτόκια, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το μέσο σταθμικό επιτόκιο των χορηγήσεων της Τράπεζας προς τον Αγροτικό τομέα", σημειώνει η ATEbank σε ανακοίνωση της.
Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας, η πραγματική αύξηση της επιβάρυνσης των αγροτών με τόκους το 2007, έναντι του 2006, δεν ξεπερνά το 1% (0,98%).
Η ΑΤΕbank υπογραμμίζει ότι, συνεπής στην πολιτική ενίσχυσης του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα, διατηρεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια των αγροτών.
Παρά την αύξηση των επιτοκίων της Ε.Κ.Τ. για 9 συνεχείς φορές (συνολική αύξηση 2,25%), η Τράπεζα διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια χρηματοδοτήσεων των αγροτών σε κεφάλαια κίνησης (3,75%).
Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι από την ανάλυση των δεικτών της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι τόκοι δανείων των αγροτών για το 2007, ακόμη και αν υπολογιστούν στο μέγιστο επίπεδό τους και όχι στο μέσο σταθμικό επίπεδό τους, αποτελούν το 96,5% του αντίστοιχου μεγέθους του 2000.
Επίσης, η ΑΤΕbank εφαρμόζοντας το νόμο για τα πανωτόκια (Ν. 3259/2004):
1. μείωσε τις οφειλές των αγροτών κατά μέσο όρο 70%.
2. από 63.220 συνολικά οφειλέτες διέγραψε οφειλές 1,8 δισ. €, από τα οποία 1,1 δισ. € αφορούσαν χρέη 54.000 αγροτών
3. ρύθμισε, με δεκαετή χρονική αποπληρωμή, το υπόλοιπο των οφειλών, αντί των επτά που προέβλεπε ο νόμος, και το υπόλοιπο των οφειλών με διετή περίοδο χάριτος και επιτόκιο 5%, αντί του ισχύοντος τότε 10,5%.
Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν από την ΑΤΕbank, παρά τις 9 συνεχείς αυξήσεις του επιτοκίου της ΕΚΤ από το Δεκέμβριο του 2005, μειώσεις επιτοκίων σε κατηγορίες δανείων του αγροτικού τομέα και ειδικότερα:
1. στα επιτόκια των συνεταιρισμών μέχρι 4,5 %
2. στα επιτόκια χορηγήσεων στα βραχυπρόθεσμα και στα μεσοπρόθεσμα δάνεια (καλλιεργητικά - επενδυτικά) κατά 0,5%
3. στα επιτόκια για τους κτηνοτρόφους κατά 2 %
Τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνουν με ακρίβεια την πραγματικότητα και αποδεικνύουν ότι η ΑΤΕbank στηρίζει τον αγροτικό τομέα διατηρώντας, στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα, τα επιτόκια χορηγήσεων συμβάλλοντας στην ανταγωνιστικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1