«Ρέμπραντ: Νυχτερινή Περίπολος»

*Προβολή στο πλαίσιο του προγράμματος «Το σινεμά των εικαστικών»

Δημοσίευση: 16 Απρ 2018 15:42

Στο πλαίσιο του προγράμματος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα «Το Σινεμά των Εικαστικών: Αγωνία και Έκσταση», θα προβληθεί την Πέμπτη 19 Μαΐου, στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης, το αριστουργηματικό φιλμ του Πίτερ Γκρίναγουέϊ Ρέμπραντ: Νυχτερινή Περίπολος, στις 8:30 το βράδυ.

Η ταινία «Ρέμπραντ: Νυχτερινή Περίπολος» είναι παραγωγή του 2007 και αναφέρεται στη δημιουργία του διάσημου πίνακα του Ρέμπραντ «Νυχτερινή Περίπολος». Το 1642 ο Ρέμπραντ ανέλαβε να ζωγραφίσει έναν πίνακα για χάρη ενός ευγενή. Ταυτόχρονα ανακάλυψε μια καλά στημένη συνωμοσία, την οποία θέλησε να καταγγείλει μέσω του πίνακα. Απεικόνισε, λοιπόν, Ολλανδούς στρατιωτικούς μαζί με εκπροσώπους της άρχουσας τάξης των εμπόρων θέλοντας να ξεσκεπάσει την υποκρισία της Ολλανδικής κοινωνίας. Έτσι δημιούργησε ένα αριστούργημα που τον έθεσε στο στόχαστρο των συνωμοτών και σηματοδότησε την πτώση του.

Ο Γκρίναγουεϊ είναι ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του κινηματογράφου. Σπούδασε αρχικά ζωγραφική στο κολέγιο Καλών Τεχνών Γουάλθαμστοου, αλλά ξεκίνησε να ασχολείται πειραματικά με τον κινηματογράφο από το 1965, σκηνοθετώντας ταινίες μικρού μήκους. Ο σκηνοθέτης στη συγκεκριμένη ταινία ασχολείται με τον Ρέμπραντ και την δημιουργία του σπουδαιότερου πίνακά του, και ισχυρίζεται ότι έλυσε ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα στον χώρο της τέχνης. Γιατί η καριέρα τού Ρέμπραντ κατέρρευσε αμέσως μετά τη δημιουργία του σημαντικότερου έργου του; Οι φήμες λένε ότι το έργο κρύβει «κλειδιά» για την εύρεση του δολοφόνου ενός αριστοκράτη, μια υπόθεση που είχε συνταράξει το Άμστερνταμ εκείνη την εποχή. Λέγεται ότι οι ευεργέτες του ζωγράφου δεν ευχαριστήθηκαν και πολύ από το γεγονός. Η ζωή του Ρέμπραντ πήρε τον κατήφορο και λίγο πριν από τον θάνατό του ο ζωγράφος κήρυξε πτώχευση. Ο Γκρίναγουεϊ υποστηρίζει ότι έχει την απάντηση σε αυτό και για τον ρόλο που έπαιξε ο πίνακας. Είσοδος ελεύθερη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

PARKO EYXON
EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1