Πρωτοβουλία διάσωσης των διατηρητέων μνημείων στη Μακρόνησο

Θα κατεδαφιστούν αυθαίρετες κατασκευές* Αυτοψία κλιμακίων του ΥΠΠΟ και του Υπ. Περιβάλλοντος

Δημοσίευση: 06 Αυγ 2018 19:00

ΑΘΗΝΑ

Αυτοψία κλιμακίων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον ιστορικό τόπο της Μακρονήσου.

Την Πέμπτη 2 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η αυτοψία των κλιμακίων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον ιστορικό τόπο της Μακρονήσου, στην οποία παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Στρατής και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη.

Τα κλιμάκια των δύο Υπουργείων βρέθηκαν στη Μακρόνησο για να εξετάσουν την κατάσταση διατήρησης του ιστορικού τόπου και των κτηρίων των στρατοπέδων εξορίας και μαρτυρίου, που στο σύνολό τους αποτελούν διατηρητέα μνημεία, ώστε να διερευνηθούν οι ενδεδειγμένοι τρόποι περαιτέρω θεσμικής και υλικής προστασίας τους.

Παράλληλα, προχώρησαν οι διοικητικές διαδικασίες σχετικά με αυθαίρετες παρεμβάσεις, κατασκευές και κτίσματα, που υποβαθμίζουν τον ιστορικό τόπο. Ανοίγει έτσι ο δρόμος ώστε τα προβλήματα αυτά να αντιμετωπιστούν άμεσα, σύμφωνα με τις διατάξεις για την προστασία της Μακρονήσου που ψηφίστηκαν στη Βουλή με πρωτοβουλία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη.

ΤΟΠΟΣ ΕΞΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ

Με την ολοκλήρωση της αυτοψίας ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Στρατής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Λίγες μέρες μετά τα τραγικά συμβάντα της 23ης Ιουλίου είμαστε ακόμη συγκλονισμένοι από το μέγεθος της καταστροφής και τον δυσβάστακτο φόρο σε ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν αδόκητα. Ταυτόχρονα, όμως, είμαστε εξίσου αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τις παθογένειες δεκαετιών σε όλα τα επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό, η παρουσία μας στον ιστορικό τόπο της Μακρονήσου εμπεριέχει τον ισχυρό συμβολισμό ότι στις στρατηγικές μας προτεραιότητες μαζί με την αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων στον δομημένο χώρο και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος εντάσσεται και η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορικής μνήμης.

Η Μακρόνησος είναι ένας ιστορικός τόπος υψηλού συμβολισμού για την καταδίκη του εμφυλίου πολέμου, των βασανιστηρίων, της κάθε καταπίεσης. Αποτελεί μνημείο ελευθερίας της σκέψης και των ιδεών.

Ως τόπος στον οποίο δοκιμάστηκε με ακραίο τρόπο η ηθική υπόσταση του ανθρώπου, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η Μακρόνησος μπορεί και πρέπει να αποκτήσει οικουμενική εμβέλεια».

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει τις ευχαριστίες της προς τα υπηρεσιακά στελέχη των δύο Υπουργείων που πραγματοποίησαν την αυτοψία μέσα σε αντίξοες συνθήκες, τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές που μερίμνησαν για την επιτυχή και ασφαλή ολοκλήρωση του εγχειρήματος, καθώς και τους υπεύθυνους των πλοίων που συνέβαλαν στη μεταφορά προσωπικού και οχημάτων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass