Η καρδιά της παράδοσης «στου Ολύμπου την αυλή»

Ξεκινά σήμερα το 6ο Φεστιβάλ Πολιτισμού και Τεχνών στην Ελασσόνα

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2018 15:30

Όλα είναι έτοιμα στην Ελασσόνα για το 6ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών «...στου Ολύμπου την αυλή», που διοργανώνει η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας. Οι εκδηλώσεις του ξεκινούν σήμερα Δευτέρα 27 Αυγούστου και ολοκληρώνονται μεθαύριο Τετάρτη 29 Αυγούστου.

Για 3 ημέρες, η «καρδιά» της παράδοσης, του πολιτισμού και των τεχνών θα βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, στην «αυλή» του Ολύμπου, στη «ζωντανή» πόλη της Ελασσόνας. Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια, μουσικοχορευτικές παραδοσιακές παραστάσεις με «άρωμα» Ελλάδος, Κίνας και Μαλαισίας, εικαστικά εργαστήρια, αφηγήσεις, μουσικές βραδιές, δρώμενα, θα «απλωθούν» όλα μαζί στις εκδηλώσεις που ετοίμασαν με κάθε φροντίδα οι άνθρωποι του δραστήριου ελασσονίτικου συλλόγου, με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και του Δήμου Ελασσόνας. Τις εκδηλώσεις στηρίζει η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΜΕΝΤΟΡΕΣ» και το Δίκτυο Συλλόγων «Περραιβία». Ακόμη, η όλη διοργάνωση στηρίζεται από δεκάδες χορηγούς.

Οι εκδηλώσεις του τριημέρου έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στην πλατεία Λαού, απέναντι από το Πνευματικό Κέντρο Ελασσόνας, πολύ κοντά στον Ελασσονίτη ποταμό (Δευτέρα 27, Τρίτη 28, Τετάρτη 29 Αυγούστου).

Σε περίπτωση βροχερού καιρού, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα «μεταφερθούν» στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη» της Ελασσόνας.

Χαρακτηριστικά, τα όσα επισημαίνει η Λαογραφική Εταιρεία Ελασσόνας για τη συγκεκριμένη ετήσια διοργάνωσή της: «Για 6η συνεχή χρονιά, το Φεστιβάλ γεμίζει με χρώματα, με παραδοσιακούς και όχι μόνο ρυθμούς και μελωδίες, απλώνει γέφυρες επικοινωνίας και φιλίας ανάμεσα στους λαούς, συμβάλλοντας με τον δικό του τρόπο στην αλληλεγγύη των λαών. Μέσα σε καιρούς χαλεπούς, εξαιτίας της δύσκολης καθημερινότητας, της τραγωδίας των πυρκαγιών που βιώσαμε πρόσφατα αλλά και των διεθνών εντάσεων, η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας, σήμερα περισσότερο από ποτέ, αποτελεί ένα φωτεινό σημάδι, ένα φάρο, μια ελπίδα και έρχεται με το θεσμό του φεστιβάλ να σηματοδοτήσει και να προβάλει ένα αισιόδοξο μήνυμα: «Ότι αν θέλουμε μπορούμε να τα καταφέρουμε και να γίνει ο τόπος μας, ο Όλυμπός μας, ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς, αντλώντας αισιοδοξία από την πανδαισία των χρωμάτων και αμφιέσεων, από τα χαμόγελα και τη ζωντάνια των συμμετεχόντων και από τους ήχους της μουσικής». Αυτή η ελπίδα δεν πρέπει να χαθεί, δεν πρέπει να σβήσει. Στη σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίας και των νέων τεχνολογιών όπου το πολιτιστικό προϊόν είναι εύκολα, γρήγορα και οικονομικά διαθέσιμο σε πολλά διαφορετικά κοινά, διακρίνεται επιτακτική η ανάγκη για τους πολιτιστικούς οργανισμούς να γίνουν ευέλικτοι, ανταγωνιστικοί και προσαρμόσιμοι στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες. Εν µέσω οικονομικής και πολιτισμικής ύφεσης, οι πολιτιστικοί οργανισμοί καλούνται να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν αντιμετωπίζοντας σημαντική συρρίκνωση οικονομικών πόρων, περικοπές ανθρώπινου δυναμικού, μείωση του εθελοντισμού και αβεβαιότητα στο θεσμικό πλαίσιο. Οφείλουμε όμως να εφαρμόζουμε «έξυπνες» και «αποτελεσματικές» στρατηγικές προκειμένου ο πολιτισμός να αποκτήσει τη θέση και τη σημασία που του αξίζει. Η Λ.Α.Ε.Ε. δημιούργησε και οργάνωσε το φεστιβάλ με την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός, η πολιτιστική κληρονομιά και η καλλιτεχνική δημιουργία αποτελούν το αντίβαρο στην κρίση. Τολμάμε, μένουμε ενεργοί, ενσυνείδητοι πολίτες και πρεσβεύουμε την ενεργή συμμετοχή όλων, προκειμένου να διαφυλάξουμε και να διαδώσουμε την παράδοση και τις τέχνες. Ευχαριστούμε πολύ όλους τους συμπαραστάτες μας σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθειά μας. Την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Ελασσόνας, την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΜΕΝΤΟΡΕΣ» και το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ». Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους χορηγούς μας, οι οποίοι συνέβαλαν και υποστήριξαν έμπρακτα στην υλοποίηση των στόχων μας».

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

7.30 μ.μ.: Παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της Ελασσόνας από χορευτικά συγκροτήματα.

8.30 μ.μ.: Τελετή έναρξης του 6ου Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών «...στου Ολύμπου την αυλή».

9 μ.μ.: Διεθνής μουσικοχορευτική παραδοσιακή παράσταση. Οι χορευτικές ομάδες της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας, του συγκροτήματος “Yanchi Yanzhoo Art Group” από την Κίνα, του συγκροτήματος «KLMOVEMENT», «Michelle Jueney» από τη Μαλαισία και του Μ.Ε.Σ. «Πέρα Μαχαλά» της Λάρισας θα ζωντανέψουν με τραγούδια και χορούς του τόπου τους «την αυλή του Ολύμπου».

ΤΡΙΤΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

6.30 – 8.30 μ.μ.: στην πλατεία Λαού, Εικαστικό εργαστήρι ζωγραφικής για παιδιά με την ζωγράφο - εικαστικό Εύα Βασδέκη. «Ζωγραφίζουμε για την Αλληλεγγύη και την Ειρήνη» - «Ζωγραφίζουμε τον τοίχο της Ειρήνης».

8.30 – 9 μ.μ.: στην πλατεία Λαού, αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από όλο τον κόσμο για μικρούς και μεγάλους φίλους των λαϊκών παραμυθιών.

9 μ.μ. – 11 μ.μ.: στην Πλατεία Λαού: Συναυλία με το συγκρότημα “Tso-bunnies”. Τέσσερις φίλοι που αγαπάνε τη μουσική, χρόνια μαζί, αποφάσισαν να έρθουν «στου Ολύμπου την αυλή» για να μας χαρίσουν όμορφες μελωδίες. Έντεχνο με κάποια στοιχεία ροκ και διασκευές έχουν στο πρόγραμμά τους. Οι τέσσερις φίλοι είναι: Αλέξανδρος Μπαρμπούτης – πλήκτρα, φωνή, Παντελής Ζλατίντζης – κιθάρα, φωνή, Δημήτριος Βαλιώτης, Θεόδωρος Τζήκας.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

8 μ.μ.: Παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από χορευτικά συγκροτήματα.

8.30 μ.μ.: στην πλατεία Λαού, διεθνής μουσικοχορευτική παραδοσιακή παράσταση. Οι χορευτικές ομάδες της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας, του συγκροτήματος “Yanchi Yanzhoo Art Group ” από την Κίνα, του συγκροτήματος «KLMOVEMENT», «Michelle Jueney» από τη Μαλαισία και του Χορευτικού Λαογραφικού Ομίλου Καρδίτσας «ΚΑΛΛΙΧΟΡΟΣ» θα ζωντανέψουν με τραγούδια και χορούς του τόπου τους «την αυλή του Ολύμπου». Τις χορευτικές ομάδες θα τις συνοδέψουν δεξιοτέχνες μουσικοί.

10.30 μ.μ.: Λήξη του φεστιβάλ με παραδοσιακό γλέντι για όλο τον κόσμο, που γίνεται ένας μεγάλος κύκλος και «χορεύουμε για να αποχαιρετίσουμε τους καλεσμένους μας».

 

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass