«Ορκίστηκαν»: Οι ηθικές αξίες του Ιπποκράτη να γίνουν οδηγός ζωής

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΗ Η ΚΑΝΤΑΤΑ «ΟΜΝΥΜΙ»

Δημοσίευση: 09 Σεπ 2018 22:02

Το πνεύμα του Ιπποκράτη «ταξίδεψε» σε όλο τον κόσμο, καθώς παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρώτη χθες το βράδυ στον αύλειο χώρο του Μύλου του Παππά η Καντάτα «Όμνυμι» του Λαρισαίου μουσικού Ευριπίδη Μπέκου, βασισμένη στον Ιπποκράτειο Όρκο, από τη Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας, με τη συμμετοχή της ανδρικής χορωδίας του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας με σολίστες τη Δέσποινα Πούρικα και τον Ζήση Αποστολίδη και σε διεύθυνση του Χρήστου Κτιστάκη.

Πρόκειται για ένα έργο που αποτελεί μια μελοποιητική προσέγγιση του Ιπποκράτειου Ορκου.

Μέσα από πολυποίκιλλες διαδικασίες αναζήτησης των προσωδιακών οριζόντων του αρχαιοελληνικού λόγου, προκύπτουν πολύμορφα ηχοτοπία όπου λειτουργούν ως φορείς του κειμένου με γνώμονα πάντοτε την αμεσότητα και την ευκρίνεια της μουσικής διατύπωσης. Οι διαχρονικές αξίες του Ιπποκράτειου Ορκου προβλήθηκαν μέσω της μουσικής, ενώ το ταξίδι στους αιώνες όπως και η «Αέναη Επιστροφή» εμφανίστηκαν υπό τη μορφή συμβολισμών καθ’ όλη τη διάρκειά του.
Οι εκδηλώσεις «Ιπποκράτης: η Αέναη Επιστροφή» ολοκληρώθηκαν με την πρώτη παρουσίαση του Λαρισαίου δημιουργού, και πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και διοργανώθηκαν από τον Δήμο Λαρισαίων, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Σύλλογο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα». Όλα είχαν ξεκινήσει πέρυσι με την πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του έργου του Γιάννου Αιόλου «Αιώνιο Σώμα» από τη Μικτή Χορωδία της ΕΡΤ σε διεύθυνση του μαέστρου της Δημήτρη Κτιστάκη και εικαστικό instalation του Χρήστου Παπανικολάου. Φέτος με τις καιρικές συνθήκες τελικά να είναι με το μέρος των διοργανωτών, οι Λαρισαίοι βρέθηκαν στην αυλή του Μύλου και ταξίδεψαν με τη μουσική του Ευριπίδη Μπέκου, και «ορκίστηκαν» οι ηθικές αξίες του Ιπποκράτη να γίνουν οδηγός ζωής.
Στην ανάδειξη της πόλης ως ιπποκρατική αναφέρθηκε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, τονίζοντας ότι «σήμερα ερχόμαστε να μορφοποιήσουμε, να δώσουμε ευρύτερο περιεχόμενο στον τίτλο “Ιπποκράτης, Η αέναη επιστροφή”, να θεσμοποιήσουμε αυτό που υποσχεθήκαμε. Να καταστήσουμε δηλαδή τη Λάρισα ιπποκρατική πόλη. Κάτι που οφείλουμε στην ιστορία της αλλά και στο παρόν της», προσθέτοντας για την πορεία υλοποίησης ενός άλλου έργου που συνδυάζεται με τις ενέργειες των φορέων για την ανάδειξη του Ιπποκράτη και της ιπποκρατικής ιδέας, και δεν είναι άλλο όπως υποστήριξε ο δήμαρχος «από το Αρχαίο Θέατρο. Στην αρχαιότητα η θεραπεία των ασθενών γινόταν σε χώρους όπου υπήρχαν θέατρα. Στη Λάρισα το εξαίσιο μνημείο του Α’ Αρχαίου Θεάτρου έχει πλέον εγκεκριμένη τη μελέτη ολοκλήρωσης της αποκατάστασής του. Η προοπτική λοιπόν για τη λειτουργική του χρήση είναι ορατή. Αυτό μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι το επόμενο διάστημα η πόλη μας θα είναι εις θέση να αξιοποιήσει στο έπακρο συγκριτικά πλεονεκτήματα που και πριν μερικά χρόνια δύσκολα θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα τη χαρακτήριζαν. Ένα από αυτά θα είναι και η σχέση της με τον Ιπποκράτη», ενώ κλείνοντας επισήμανε «ευχή και ελπίδα η ορκωμοσία των αποφοίτων της Ιατρικής Σχολής να γίνεται μέσα στο Αρχαίο Θέατρο».
Στην ηθική αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπογραμμίζοντας ότι «ο Ιπποκράτης επέστρεψε στη Λάρισα. Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε την ηθική, διότι η ηθική στις μέρες μας χάνεται επικίνδυνα», ενώ για την πορεία των εργασιών για το Αρχαίο Θέατρο σημείωσε ότι «έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση» συμφωνώντας συγχρόνως με την πρόταση του δημάρχου ο όρκος των αποφοίτων της Ιατρικής να δίνεται εντός του.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Ντίνος Γιαννακόπουλος συγχαίροντας τους διοργανωτές και τον μουσικό Ευριπίδη Μπέκο, ενώ πρόσθεσε ότι «η Λάρισα μπορεί να γίνει ιπποκρατική πόλη με τη συμμετοχή όλων των Λαρισαίων».  
Για το ταξίδι του συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» μίλησε κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος Ρίζος Χαλιαμπάλιας υπογραμμίζοντας ότι «τα τελευταία χρόνια ο Ιπποκράτης “επιστρέφει” στα μάτια χιλιάδων παιδιών της πόλης, μέσα από εκδηλώσεις για το έργο και τη ζωή του. Θα προσπαθήσουμε με το έργο μας και σε συνεργασία με τους φορείς να συμβάλλουμε στην “επιστροφή” του μεγάλου γιατρού της αρχαιότητας στην πόλη μας».
Λίγο πριν την έναρξη της παρουσίασης της Καντάτας «Όμνυμι» η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας βράβευσε τους αριστούχους αποφοιτήσαντες από την ίδρυσή της. «Το έργο του Ιπποκράτη, του πατέρα της Ιατρικής αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ανθρωπιστικής προσέγγισης της Ιατρικής. Είναι πρωταρχική ανάγκη η Λάρισα να αναγνωρισθεί διεθνώς ως ιπποκρατική πόλη και οι ετήσιες εκδηλώσεις στο μέλλον να έχουν διεθνή συμμετοχή με πολύπλευρες πολιτιστικές και επιστημονικές εκδηλώσεις καθώς και την αξιοποίηση του Αρχαίου Θεάτρου για την τέλεση αυτών» τόνισε ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής, πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Θανάσης Γιαννούκας, συμπληρώνοντας ότι «είναι γνωστό ότι οι πτυχιούχοι φοιτητές της Ιατρικής κατά τη λήψη του πτυχίου τους δίδουν τον Όρκο του Ιπποκράτη, ο οποίος παραμένει τόσο επίκαιρος σήμερα και αποτελεί πραγματικό οδηγό ηθικής και δεοντολογίας στη σύγχρονη άσκηση της Ιατρικής».
Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass