Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Φως» στη μακραίωνη ιστορία του Πυθίου

ΗΜΕΡΙΔΑ ΧΘΕΣ ΣΤΟ «ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ» ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2018 15:37

Για το Πύθιο Ολύμπου είχαν την ευκαιρία να μάθουν όσοι βρέθηκαν χθες στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο και στην ημερίδα που έγινε εκεί και έφερε τον τίτλο «Το Πύθιο Ολύμπου από την Αρχαιότητα έως το Βυζάντιο».

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν πλούσια ιστορικά στοιχεία για τη μακραίωνη ιστορία του χωριού του Ολύμπου αλλά και για τον μεταβυζαντικό ναό της Παναγίας Πυθίου. Την ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία» Θωμάς Αστερίου, ενώ στο α’ μέρος της ημερίδας χαιρέτισαν επίσης ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Ελασσόνος κ. Νεόφυτος, ο περιφερειακός σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας Αθανάσιος Παιδής, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια, ο πρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία» Κωνσταντίνος Σκριάπας, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Αθανάσιος Σακκάς και η κ. Νάντια Παπαγγελάκη από τις «Αλησμόνητες Πατρίδες». Με το πέρας του α’ μέρους της εκδήλωσης ο καλλιτέχνης Βασίλειος Μιχαήλ έπαιξε αρχαιοελληνική μουσική. Στο β’ μέρος της ημερίδας ακολούθησαν ομιλίες από την αρχαιολόγο ΕΦΑ Μαγνησίας Άννα Γιαλούρη με θέμα «Παρουσίαση του έργου ανάδειξης του μεταβυζαντινού Ναού της Παναγίας Πυθίου», την αρχαιολόγο ΕΦΑ Τρικάλων Ελένη Τσιμπίδα με θέμα «Τοιχογραφίες του μεταβυζαντινού Ναού της Παναγίας Πυθίου», τη φιλόλογο-ερευνήτρια Μαρία Βουβούση με θέμα «Ιστορικά στοιχεία για το Σέλος (Πύθιο)», τον εκδότη του Θεσσαλικού Ημερολογίου Κώστα Σπανό με θέμα «Το Πύθιο τον 16ο Αιώνα», τον αρχιτέκτονα προϊστάμενο αρχαιολογικών έργων και μελετών ΕΦΑ Λάρισας Δημήτρη Καραγκούνη με θέμα «Η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Περραιβικής Τρίπολης», τον Γάλλο επιγραφολόγο Bruno Helly με θέμα «Οι αρχαίες επιγραφές του Πυθίου», και τέλος τον επίτιμο έφορο Αρχαιοτήτων Θανάση Τζιαφάλια με θέμα «Οι ανασκαφές στην Περραιβική Τρίπολη».

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυθιωτών Λάρισας «Οι Σελλοί του Ολύμπου», ενώ συνδιοργανωτές της ημερίδας ήταν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ελασσονιτών «Δίκτυο Περραιβία», ο Ομιλος Φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας, ο Σύλλογος Φίλων Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυθίου Ολύμπου «Πύθιος Απόλλωνας» και η Ιστορική Λαογραφική Ενωση Λάρισας «Αλησμόνητες Πατρίδες», η ημερίδα δε τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Την εκδήλωση συντόνιζε η πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Πυθιωτών Σοφία Κανάκη και παρακολούθησε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης και αρκετός κόσμος.

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα