Η καρδιά της ποντιακής παράδοσης χτύπησε στη Λάρισα

ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΡΩΜΕΝΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ ΕΓΙΝΑΝ ΕΝΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ «ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΙΑΣΟΝΙΔΗΣ»

Δημοσίευση: 04 Νοε 2018 22:03

Η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού χτύπησε δυνατά χθες στη Λάρισα και στο 14ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών «Λεωνίδας Ιασονίδης» που έλαβε χώρα στο κατάμεστο Κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης. Χορευτές απ’ όλη την Ελλάδα πιάστηκαν και χόρεψαν για την αλησμόνητη πατρίδα και διέδωσαν το μήνυμα ότι «Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο».

Η παράδοση, η μουσική, τα τραγούδια και ειδικότερα οι χοροί του Πόντου είχαν την τιμητική τους. Τον καλύτερό τους εαυτό έδωσαν οι 2.500 χορευτές και οι 100 μουσικοί των 460 Ποντιακών Σωματείων μελών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
Χοροί και δρώμενα, ιστορία και μνήμη έγιναν ένα. Χορευτές και θεατές έστειλαν για μια ακόμα φορά το μήνυμα ότι οι αξίες και οι παραδόσεις παραμένουν ζωντανές στο πέρασμα του χρόνου. Το Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Λεωνίδα Ιασονίδη, στον πολιτικό και αντιπρόσωπο του ποντιακού ελληνισμού, που σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για την ελευθερία και αποκατάσταση των Ποντίων. Μέσω του Φεστιβάλ παρουσιάστηκε η ιστορία του ελληνικού πολιτισμού του Πόντου. Τα μέλη των συλλόγων παρουσίασαν όσα διακρίνουν τους Πόντιους, όπως είναι η εργατικότητα, η υπομονή, η επιμονή, η πειθαρχία.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με συναυλία παραδοσιακής ποντιακής μουσικής, ενώ στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος Τοπαλίδης υποστήριξε ότι «η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού χτυπά στο κέντρο της Θεσσαλίας. Ο οργανωμένος ποντιακός χώρος κινείται στον αγώνα που δίνει για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας σε έναν μοναχικό δρόμο με την απουσία της συνδρομής της ελληνικής πολιτείας. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας στη Θεσσαλονίκη το 2019».  
Για την αξία της διατήρησης της παράδοσης μίλησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υποστηρίζοντας ότι «συνεχίζουμε τον αγώνα, είμαστε ενωμένοι. Ο Πόντος είναι εδώ και διατηρεί άσβεστη τη φλόγα της παράδοσης. Μας δίνετε τη δυνατότητα να γίνουμε κρίκος της αλυσίδας της παράδοσης και το 2019, που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία, η Περιφέρεια Θεσσαλίας μαζί με την Παμποντιακή Ομοσπονδία θα διοργανώσουμε διεθνές συνέδριο».
Στη συμπλήρωση των 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ποντίων αναφέρθηκε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης τονίζοντας ότι «η πόλη μας είναι ανοιχτή σε όλους, στην αγκαλιά της έχει υποδεχτεί πολλούς ομοεθνείς μας που έχουν έρθει από μακριά έτσι λοιπόν δεν λείπει και το ποντιακό στοιχείο. Το σημερινό φεστιβάλ έρχεται σε μια ιδιαίτερη στιγμή με την αναμόρφωση της πλατείας Αλησμόνητων Πατρίδων, με τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου και αυτές οι δραστηριότητες γίνονται λίγο πριν τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Η εκατονταετία να είναι ένα σημείο αναφοράς για την αναγνώριση αυτής της μαύρης σελίδας στην ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τη μια πλευρά και του ελληνικού κράτους από την άλλη».
Μήνυμα απέστειλε ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης που ενημέρωσε το κοινό για τη σειρά που ετοιμάζει με θέμα τη Γενοκτονία των Ποντίων στο κανάλι Open.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε παραδοσιακό ποντιακό παρακάθ.
Διοργανωτές του Φεστιβάλ ήταν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας – Θεσσαλίας και ο Δήμος Λαρισαίων. Τις εκδηλώσεις στήριξε η Περιφέρεια Θεσσαλίας.


Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass