"Κόσμημα" για τη Λάρισα η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη!

ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ, ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΛΚΥΕΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Δημοσίευση: 20 Δεκ 2018 22:18
-Το Εφορευτικό Συμβούλιο και η Διευθύντρια της Δημόσιας Βιβλιοθήκης κατά την ξενάγηση στους ανακαινισμένους χώρους του βιβλιοστασίου. -Το Εφορευτικό Συμβούλιο και η Διευθύντρια της Δημόσιας Βιβλιοθήκης κατά την ξενάγηση στους ανακαινισμένους χώρους του βιβλιοστασίου.

Η ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας» δικαίωσε τις πολύχρονες προσδοκίες τόσο του Εφορευτικού Συμβουλίου και της Διευθύντριας όσο και του αναγνωστικού κοινού της πόλης. Οι ανανεωμένοι χώροι του παιδικού τμήματος, του βιβλιοστασίου και του αναγνωστηρίου αλλά και οι ψηφιακές υπηρεσίες ανεβάζουν το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών στους λάτρεις των βιβλίων.

Στο πλαίσιο αυτό παραχωρήθηκε χθες το πρωί συνέντευξη Τύπου από την πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου κ. Ιουλία Κανδήλα και τη διευθύντρια της Βιβλιοθήκης κ. Γεωργία Τσιάνα, όπου παρουσιάστηκαν οι εργασίες που συντελέστηκαν την τελευταία τριετία στη Βιβλιοθήκη, ενώ έγινε και ο απολογισμός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων που πραγματοποιεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη.

Σύμφωνα με την κ. Κανδήλα με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας από τα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων έχουν εξασφαλιστεί 165.000 ευρώ για την τριετία 2017-2019. Με τη χρηματοδότηση αυτή προγραμματίστηκαν και ολοκληρώθηκαν η αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών και ο εξοπλισμός σε βιβλιοθήκες. «Αντικαταστάθηκαν όλα τα παλιά ράφια με νέα, σύγχρονες βιβλιοθήκες σχεδόν σε όλα τα τμήματα ώστε οι χώροι να είναι πιο ευχάριστοι και ελκυστικοί προς τους χρήστες. Εχει ολοκληρωθεί ο χώρος του παιδικού τμήματος, το βιβλιοστάσιο για τους ενήλικες και έχει οργανωθεί πλήρως το αναγνωστήριο. Το αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης μοντέρνο, σύγχρονο με όλες τις απαραίτητες υποδομές χωρητικότητας περίπου 150 ατόμων μπορεί να υποστηρίξει παρουσιάσεις βιβλίων, ημερίδες, επιστημονικά συνέδρια, θεατρικές παραστάσεις. Διαθέτει προτζέκτορα 180 ιντσών υψηλής ευκρίνειας. Επίσης έχει τη δυνατότητα ψηφιακής επεξεργασίας ήχου και ζωντανή ηχογράφηση 32 καναλιών. Στον χώρο του αμφιθεάτρου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας 'Κωνσταντίνος Κούμας', πραγματοποιήθηκαν από το 2016 έως σήμερα 56 εκδηλώσεις διαφόρων συλλόγων και φορέων (ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικές παραστάσεις και απογευματινές εκδηλώσεις για παιδιά όλων των ηλικιών και ενήλικες).

Στον υπαίθριο χώρο, όπου υπάρχει το θεατράκι, υπάρχει η δυνατότητα ηχητικής κάλυψης και μπορεί να διατεθεί για εκδηλώσεις (παραστάσεις - συναυλίες). Φέτος το Καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε η πρώτη εξωτερική εκδήλωση με ζωντανή μουσική αφιερωμένη στην αυγουστιάτικη πανσέληνο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Για τα εκπαιδευτικά προγράμματα η κ. Κανδήλα σημείωσε ότι από τον Ιανουάριο του 2016 έως και τον Αύγουστο του 2018 διοργανώθηκαν στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη 222 εκπαιδευτικά προγράμματα κυρίως για παιδιά, εφήβους και δευτερευόντως για ενήλικες. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν 195 επισκέψεις τμημάτων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συμμετείχαν 4.305 μαθητές σχολείων του νομού σε εκπαιδευτικά προγράμματα, που είχαν ως στόχο την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας, της δημιουργικότητας και της ομαδικότητας. Στην οργάνωση και υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σημαντική ήταν η συμβολή πέραν του προσωπικού της Βιβλιοθήκης και των εθελοντών/ντριών.

Ακόμη, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας συμμετέχει κάθε καλοκαίρι στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία για την προώθηση της Ανάγνωσης και της Δημιουργικότητας που οργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) και το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών, του οποίου είναι μέλος. Τα τρία καλοκαίρια 2016, 2017 και 2018 στο πλαίσιο της καλοκαιρινής εκστρατείας έγιναν 108 δράσεις και συμμετείχαν περίπου 2.400 παιδιά και έφηβοι. Αναφορά έκανε επίσης στη Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες και στην Κινητή Βιβλιοθήκη-Βιβλιοαυτοκίνητο που μετά από ακινησία ετών, επισκευάστηκε και πλέον επισκέπτεται σχολικές μονάδες της περιφερειακής ενότητας Λάρισας, δανείζοντας βιβλία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η διευθύντρια κ. Γεωργία Τσιάνα μίλησε για την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών τονίζοντας ότι «κάθε ενδιαφερόμενος εντός ή εκτός Ελλάδας με τη χρήση του ηλεκτρονικού καταλόγου opac έχει τη δυνατότητα από το σπίτι του να προβεί σε αναζήτηση των βιβλίων που τον ενδιαφέρουν, να ενημερωθεί για τις νέες παραλαβές βιβλίων, να συνομιλήσει με άλλους χρήστες σχολιάζοντας κάποιο βιβλίο που έχει διαβάσει, να ενημερωθεί ως προς το ιστορικό των δανεισμών του, την ημερομηνία που έχει δανειστεί». Παράλληλα, αναφέρθηκε στο τμήμα της Κοινωνίας της Πληροφόρησης που λειτουργεί στη Βιβλιοθήκη και έχει εγκατασταθεί ειδικό λογισμικό πρόγραμμα συνθετικής ομιλίας για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. «Το πρόγραμμα αυτό διευκολύνει στην ανάγνωση από ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως άτομα με αναπηρία, δυσλεξία, δίγλωσσα, αλλοδαπούς κ.λπ. Στο ίδιο τμήμα διατίθεται ειδικό πρόγραμμα για ανθρώπους με αναπηρία, κινητικά προβλήματα, μειωμένη όραση. Σε όλο το κτίριο υπάρχει δωρεάν ασύρματο διαδίκτυο» τόνισε.

 

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Το Εφορευτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας σε συνεργασία με τη Διευθύντρια και το προσωπικό της υπηρεσίας καταβάλλουν προσπάθειες μέσα στην επόμενη χρονιά από τα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων να εξοπλιστεί η Βιβλιοθήκη με την εφαρμογή του ολοκληρωμένου συστήματος RFID, με το οποίο επιτυγχάνεται η αυτοματοποίηση και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών διαχείρισης του υλικού. Συγκεκριμένα το RFID μπορεί να διαχειριστεί τις εξής τρεις βασικές υπηρεσίες των βιβλιοθηκών:

-Διαδικασία Κυκλοφορίας Υλικού.

-Οργάνωση Υλικού (Απογραφή, Εντοπισμός και Αναδιοργάνωση του υλικού στα ράφια της βιβλιοθήκης).

-Βελτίωση Ασφάλειας Υλικού.

Καταβάλλεται επίσης, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, προσπάθεια εξασφάλισης των αναγκαίων χρημάτων για τη συντήρηση των 1.800 παλαιτύπων (ορισμένα από αυτά χρονολογούνται από τα τέλη του 16ου αιώνα έως τις αρχές του 19ου) των οποίων η αξία είναι μέγιστη καθώς και η ανάδειξη και έκθεσή τους στο κοινό.

Σε συνεργασία επίσης με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων γίνεται προσπάθεια επίλυσης όλων των τεχνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα το κτίριο, καθώς επίσης και η ολοκλήρωση και παράδοση του 2ου ορόφου που θα δώσει τη δυνατότητα πλήρους ανάπτυξης της υπηρεσίας.

Στη συνέντευξη Τύπου παρεμβάση για την πορεία της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης έκαναν και τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου κ. Γιάννης Διαμαντής, Δημήτρης Κατσαούνης, Σοφία Χρηστάκη και Δέσποινα Κωστή, που απηύθυναν κάλεσμα σε όλους τους Λαρισαίους, και ιδιαίτερα στους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να έρθουν ακόμη πιο κοντά με τη Βιβλιοθήκη και τα προγράμματά της.

Χρήσιμες Πληροφορίες: Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κ. Κούμας» αριθμεί 14.593 μέλη, έχει 150 επισκέπτες σε καθημερινή βάση, διαθέτει 90.000 τίτλους βιβλίων, εκ των οποίων οι 40.760 είναι ταξινομημένοι, 1.573 τίτλους περιοδικών και πλήρες αρχείο τοπικών εφημερίδων από το 1960 και μετά.

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass