Ανθρώπων μνήμες και τοπική ιστορία

Βιβλία για τα χωριά Τόιβασι, παρουσιάζονται αύριο στο ΔΩΛ

Δημοσίευση: 14 Ιαν 2019 16:00

Δύο βιβλία-ωδές στην ανθρώπων μνήμη και στην τοπική ιστορία θα παρουσιαστούν αύριο Τρίτη 15 Ιανουαρίου στις 6.30 μ.μ. στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Πρόκειται για το «Τα 3 χωριά Τόιβασι. Καλοχώρι-Χειμάδι-Νέσσων, Ιστορία και μνήμες» του Παύλου Λάλου και για το «Καλοχώρι-Φωτογραφικό Λεύκωμα-Τόιβασι-Ανθρώπων Μνήμες» του Συλλόγου ΜΕΣ Καλοχωρίου.

Στην εκδήλωση κατ’ αρχάς θα μιλήσει ο φιλόλογος Κώστας Πάνος για το βιβλίο του κ. Λάλου, θα ακολουθήσουν η συγγραφέας-εκπαιδευτικός κ. Κούλα Λέντζιου-Τρίκου, ο συγγραφέας-γιατρός κ. Νίκος Παπαθεοδώρου για το «Λεύκωμα Καλοχώρι», ενώ έπειτα θα μοιραστεί φυλλάδιο «Οι Βλάχοι στη Θεσσαλία» του συγγραφέα Νικολάου Μέρτζου. Ο συγγραφέας κ. Παύλος Λάλος θα κλείσει την παρουσίαση με προβολή εικόνων. Την εκδήλωση θα συντονίζει ο εκδότης του περιοδικού «Θεσσαλικό Ημερολόγιο» κ. Κώστας Σπανός.

Το βιβλίο του Παύλου Λάλου είναι μια συνολική μελέτη του πολιτιστικού αποτυπώματος (Ιστορία, Λαογραφία) των κατοίκων των τριών χωριών Καλοχώρι- Χειμάδι-Νέσσων (παλιό Τόιβασι), στην πλειοψηφία τους Ελληνόβλαχοι με ρίζες στο Περιβόλι της Πίνδου, που ολοκληρώθηκε με έρευνα 3 χρόνων. Χρειάστηκε να γίνει επίσκεψη- ταξίδι στο βουνό Γκαλισίτσα της Οχρίδας, όπου πριν έναν αιώνα οι παππούδες των Τοϊβασιτών είχαν τους θερινούς οικισμούς Πάνω και Κάτω Καλύβια Ιστόκ. Περιλαμβάνει το βιβλίο την έρευνα στο αρχείο της Κοινότητας Τόϊβασι- Καλοχωρίου, συμβόλαια αγοράς από Τούρκους Κονιάρους και 110 σελίδες αφηγήσεις κατοίκων. Το Λεύκωμα είναι ασπρόμαυρες φωτογραφίες των κατοίκων που συγκέντρωσε ο Σύλλογος ΜΕΣ Καλοχωρίου, διασώζοντας τα ήθη της περασμένης ζωής. Είσοδος δωρεάν. Χορηγός των δύο βιβλίων είναι ο κ. Ελευθέριος Σαΐτης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass