Νέα εποχή για την Πινακοθήκη…

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΠΙΝΑΚΑ

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2019 22:16

Ιστορική μέρα η χθεσινή για την Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα αφού ο μουσειακός αυτός οργανισμός εισέρχεται σε μια άλλη εποχή. Χθες το απόγευμα ο δήμαρχος Λαρισαίων αποκαθήλωσε την… «Αποκαθήλωση» του Νικολάου Καντούνη -το παλιότερο έργο της Συλλογής Κατσίγρα- σηματοδοτώντας την έναρξη των εργασιών που με το πέρας τους ο χώρος που φιλοξενεί τη Συλλογή Κατσίγρα αλλά και η ίδια η Συλλογή θα αλλάξουν εκ βάθρων.

Η Δημοτική Πινακοθήκη που φιλοξενεί τη συλλογή Κατσίγρα, τη δεύτερη σπουδαιότερη συλλογή στην Ελλάδα μετά τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, αλλάζει επανατοποθετώντας τον εαυτό της στο σύγχρονο μουσειακό γίγνεσθαι ακολουθώντας πρακτικές κορυφαίων μουσειακών οργανισμών παγκοσμίως αλλά και χαράσσοντας τη δική της πρωτοπόρα γραμμή. Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης λίγο πριν την… αποκαθήλωση τόνισε ότι «Όπως είναι γνωστό το 1981 ο γιατρός και συλλέκτης αείμνηστος Γεώργιος Κατσίγρας ενημέρωσε τον τότε δήμαρχο αείμνηστο Αριστείδη Λαμπρούλη ότι μπορεί και θέλει να δωρίσει τη συλλογή του στον Δήμο της πόλης. Το 1982 βρέθηκα πρόεδρος στο Δημοτικό Συμβούλιο και παρακολούθησα αυτή τη διαδικασία από πάρα πολύ κοντά. Θυμάμαι τότε τις επισκέψεις του διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης Παπαστάμου, του χαράκτη Τάσσου και άλλως σημαντικών ανθρώπων της τέχνης οι οποίοι επισκέπτονταν τακτικότατα τη Λάρισα προκειμένου να βρεθεί χώρος για να δημιουργηθεί πινακοθήκη η οποία θα στέγαζε τη συλλογή-δωρεά του Γιώργου Κατσίγρα. Πολλές οι συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο τότε για το αν θα γίνει στο κέντρο της πόλης, στην περιφέρεια της πόλης, συζητήσεις που είχαν και έντονα χαρακτηριστικά και αποφασίστηκε σ’ αυτόν εδώ τον χώρο να δημιουργηθεί η νέα Πινακοθήκη της πόλης. Το 2003 έγιναν τα εγκαίνια αυτού εδώ του κτιρίου και της Συλλογής Κατσίγρα. Από τότε πέρασαν 16 ολόκληρα χρόνια και πήραμε μία πολύ σημαντική απόφαση για την επανέκθεση της συλλογής, γιατί τα έργα του Κατσίγρα που βρίσκονται στο ντεπό της Πινακοθήκης έχει ανάγκη να τα χαρεί αισθητικά ο κόσμος και πρέπει να βγούνε από εκεί. Ετσι αποφασίστηκε το 60 τοις εκατό της συλλογής να ανανεωθεί και μ’ αυτόν τον τρόπο να ανανεώσουμε το ενδιαφέρον του κοινού για την επίσκεψη στην Πινακοθήκη. Τιμούμε μ’ αυτόν τον τρόπο και τον αείμνηστο γιατρό, αλλά ταυτόχρονα με μια πολιτική εξωστρέφειας που έχει ακολουθηθεί όλα αυτά τα χρόνια, με τη διασύνδεση της Πινακοθήκης με τα καλύτερα μουσεία της χώρας και του εξωτερικού, η απόφαση της επανέκθεσης συμπληρώνει αυτή τη δραστηριότητά μας και κάνει ακόμα πιο γνωστή την Πινακοθήκη. Οι αίθουσες αυτές θα κλείσουν, τα φώτα θα σβήσουν, οι πίνακες θα κατέβουν… Υπομονή έως τον Μάρτη όπου σ’ αυτές τις αίθουσες σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον θα χαρούμε αισθητικά την επανέκθεση της συλλογής σε μια διαμόρφωση που ακουμπάει σε μια νέα μουσειολογική μελέτη, με νέα εποπτικά μέσα και με καινούριες ψηφιακές τεχνολογίες. Είναι ιστορική στιγμή για την Πινακοθήκη και για τη Συλλογή Κατσίγρα, θαρρώ πως ολοκληρώνοντας αυτή τη δουλειά και ταυτόχρονα με την εξωστρέφεια θα έχουμε από τον Μάρτη να πολλαπλασιάσουμε το κοινό των επισκέψεων κι εμείς οι ίδιοι να έχουμε τη χαρά να δούμε έργα που βρίσκονται στο ντεπό της Πινακοθήκης. Ολους τους ανθρώπους της Πινακοθήκης, από το Διοικητικό Συμβούλιο, το υπαλληλικό προσωπικό, όλους συλλόγους, τους καλλιτέχνες, όλους όσοι εμπιστεύτηκαν την Πινακοθήκη, θέλω να τους ευχαριστήσω θερμά».

Η αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης κ. Αννυ Ψάρρα σημείωσε «ξεκινούν οι εργασίες για τη διαμόρφωση του χώρου. Είμαστε σε μια πολύ σημαντική στιγμή της Πινακοθήκης. Θα ήθελα να πω πως όλη αυτή η δουλειά που βγήκε δεν θα έβγαινε αν δεν στηριζόταν στην αγάπη του στελεχικού δυναμικού και όλων των συλλόγων και των ανθρώπων που αγαπούν την Πινακοθήκη. Καθημερινά κατέθεταν ανιδιοτελώς την αγάπη τους σ’ αυτόν τον χώρο».

Τα φώτα έσβησαν, ο πίνακας κατέβηκε, οι αίθουσες έκλεισαν… Ραντεβού τον Μάρτη.

Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass