Αναβιώνουν οι Λιβαδιώτικες «Ντούφες» στην Ελασσόνα

ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Δημοσίευση: 14 Μαρ 2019 15:09

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Σύλλογος Λιβαδιωτών και Φίλων Ελασσόνας και οι Λιβαδιώτισσες αναβιώνουν τις «Ντούφες», σήμερα Πέμπτη 14 Μαρτίου, στις 6.30 το απόγευμα, στο κέντρο «ΦΑΝΤΑΣΙΑ» της Ελασσόνας.

Η εκδήλωση πλαισιώνεται από λαϊκοδημοτική ορχήστρα.

Το όνομα «Ντούφες» επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Η επικρατέστερη είναι ότι προέρχεται από τη λέξη «τούφα» που σημαίνει μάζωξη – πολλές όμορφες κοπέλες μαζί. Το έθιμο είναι μοναδικό και έχει τις ρίζες του από πολύ παλιά. Χρονολογείται πριν το 1700 και συνδέεται άμεσα με τους αγώνες της γυναίκας για ισότητα και σεβασμό. Οι Λιβαδιώτισσες σε εποχές ανδροκρατούμενες μία φορά τον χρόνο, τις παραμονές των Αγίων Θεοδώρων, απελευθερωμένες από την παρουσία συζύγων, πατεράδων και αδερφών, περνούσαν λίγες ώρες με χορούς, τραγούδια, πολύ κέφι και σάτιρα. Αλίμονο σε όποιους άνδρες πλησίαζαν… Τους κυνηγούσαν και τους αλεύρωναν! Οι Λιβαδιώτισσες διαμαρτυρόμενες έδειχναν την αγανάκτηση τους στον δεσποτισμό και στον αυταρχισμό των ανδρών. Με το τραγούδι και τη σάτιρα διαλαλούσαν την ισότητα των δύο φύλων και έστελναν σοβαρά μηνύματα. Η γιορτή αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα σε όλες τις πόλεις όπου κατοικούν Λιβαδιώτες, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κατερίνη, την Ελασσόνα, τη Λάρισα.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass