Χρυσός δίσκος στη «χρυσή ορχήστρα»…

ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 8.30 μ.μ. Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ «ΘΑ ’ΘΕΛΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΝΑ ΤΗΝ ΠΩ» ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΕΦ. ΚΟΡΚΟΛΗ

Δημοσίευση: 07 Απρ 2019 15:07

«Η ορχήστρα αυτή έγινε για να μείνει. Έχει να προσφέρει πολλά στα μουσικά πράγματα της πόλης και της χώρας.

Είναι μια χρυσή ορχήστρα!» τόνισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας χθες το πρωί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της απονομής του Χρυσού Δίσκου στον Χρήστο Κτιστάκη και τη Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας για τη συμμετοχή τους στο διπλό CD του διεθνούς φήμης πιανίστα και συνθέτη Στέφανου Κορκολή με τίτλο «Θα ’θελα αυτή τη μνήμη να την πω» σε ποίηση Κωνσταντίνου Καβάφη. Στη συνέντευξη συμμετείχαν επίσης ο συνθέτης Στέφανος Κορκολής, η ερμηνεύτρια των τραγουδιών Σοφία Μανουσάκη, ο Χρήστος Κτιστάκης και ο πρόεδρος του ΔΩΛ Νίκος Καλτσάς. Ο Πάνος Σάπκας μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 20 χρόνια, ήταν αρχές Μαΐου του 1999, όταν ο Χρήστος Κτιστάκης μού πρότεινε να δημιουργηθεί στην πόλη μια Συμφωνική Ορχήστρα.

Έτσι, λίγους μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, για πρώτη φορά ανεβαίνει το «Ρέκβιεμ» του Μότσαρτ, με τους μουσικούς του ΔΩΛ και τη Μικτή Χορωδία. Πρέπει να σας πω, ότι η προσέλευση των Λαρισαίων ήταν αθρόα.

Αυτό ήταν! Το πρώτο βήμα είχε ήδη γίνει. Το εγχείρημα πέτυχε και δεν έμενε παρά να αρχίσει να στελεχώνεται σιγά-σιγά η ορχήστρα και να ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2000. Βέβαια από τότε έγιναν πολλά. Ο δρόμος ήταν ανηφορικός, οι δυσκολίες μεγάλες.

Κι όμως, μέσα σε αυτά τα χρόνια καταφέραμε πάρα πολλά.

…Και σήμερα είμαστε εδώ, για τη συμμετοχή μας σε ένα έργο που συνδυάζει δυο κορυφαίες τέχνες, τη μουσική και την ποίηση.

Το διπλό cd του Στέφανου Κορκολή «Θα ’θελα αυτή τη μνήμη να την πω» σε ποίηση Κωνσταντίνου Καβάφη.

Ένα έργο που υμνήθηκε από τους κριτικούς και αγαπήθηκε από το κοινό, αλλά κυρίως έβαλε στα χείλη μας τις λέξεις του Αλεξανδρινού ποιητή, συνεχίζοντας την παράδοση που ξεκίνησε πριν από 60 χρόνια ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποιώντας ποίηση. Δεν μπορούμε παρά να είμαστε περήφανοι και συγκινημένοι. Η ορχήστρα αυτή έγινε για να μείνει. Έχει να προσφέρει πολλά στα μουσικά πράγματα της πόλης και της χώρας. Είναι μια χρυσή ορχήστρα!». Ο συνθέτης Στέφανος Κορκολής αρχικά επισήμανε ότι μελοποίησε Κ.Π. Καβάφη μετά από προτροπή του πνευματικού του πατέρα -όπως τον χαρακτήρισε- Μίκη Θεοδωράκη, ανέφερε δε μεταξύ άλλων ότι «η δυσκολία τεράστια να μελοποιηθεί ο Καβάφης, με το στοίχημα να είναι να μπορέσουμε να κάνουμε τον Καβάφη να τραγουδηθεί, και να βάλουμε τον μεγάλο Αλεξανδρινό στα σπίτια του κόσμου. Μετά από μελέτη δύο ετών όμως το τελικό αποτέλεσμα προέκυψε αβίαστα και όμορφα». Ακολούθως η Σοφία Μανουσάκη τόνισε ότι είναι πολύ χαρούμενη που συμμετείχε σ’ αυτό το έργο ζωής του Στέφανου Κορκολή και που τελικά έγινε και δικό της έργο ζωής, ανέφερε δε ότι «νομίζω ότι έδωσα το σωστό αποτέλεσμα και ότι δικαίωσα τον Στέφανο Κορκολή. Μέσα από αυτό το έργο μου δόθηκε η ευκαιρία να συμπράξω με τον διεθνούς φήμης μαέστρο Χρήστο Κτιστάκη, με μία από τις καλύτερες συμφωνικές ορχήστρες της Ελλάδος, αυτή της Λάρισας και με τη Μικτή Χορωδία της Λάρισας κάτω από την καθοδήγηση του Δημήτρη Καρβούνη». Ο Χρήστος Κτιστάκης αναφέρθηκε στη «μαγική» -όπως είπε- συνεργασία με τον Στέφανο Κορκολή και τη Σοφία Μανουσάκη, με τη χημεία μεταξύ των να είναι σαν να γνωρίζονταν και να είχαν συμπράξει μουσικά επί χρόνια, τόνισε δε ότι «είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτή την ορχήστρα αλλά και πολύ χαρούμενος που αυτός ο δίσκος έγινε χρυσός. Τα μπράβο ανήκουν στους μουσικούς της ορχήστρας, τους χρωστώ πάρα πολλά». Ο Νίκος Καλτσάς ανέφερε ότι η σημερινή σημαντική εκδήλωση στο ΔΩΛ γίνεται ακόμη πιο σημαντική με την παρουσία του Στέφανου Κορκολή και της Σοφίας Μανουσάκη, αλλά και όλων των άλλων εγνωσμένης αξίας συντελεστών.

*Σήμερα Κυριακή και ώρα 8.30 μ.μ. στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας ο Στέφανος Κορκολής θα παρουσιάσει το νέο μουσικό του έργο με μελοποιημένα και συμφωνικά (ορχηστρικά) ποιήματα του Κ.Π .Καβάφη με τίτλο «Θα ’θελα αυτή τη μνήμη να την πω» , με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας, σε μουσική διεύθυνση Χρήστου Κτιστάκη και της Μικτής Χορωδίας Δημοτικού Ωδείου Λάρισας με διευθυντή τον Δημήτρη Καρβούνη, ενώ συμμετέχει και η Σοφία Μανουσάκη. Εισιτήρια στο αίθριο του ΔΩΛ από τις 6.30 μ.μ.

Η συναυλία πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της ΔΕΥΑΛ. Με την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass