«Νίκησε Ιταλούς και λεγεωνάριους»

Τονίστηκε σε εκδήλωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο για τη ζωή και τη δράση του ήρωα του ελληνοϊταλικού πολέμου, ταγματάρχη Ιωάν. Μπαλντούμη

«Τόσο η επαρχία Ελασσόνας όσο και ο νομός Λαρίσης πρέπει να αναδείξουν την τοπική μνήμη και τη συμβολή αφανών και επώνυμων ηρώων-τέκνων τους στη μακραίωνη ιστορία τους» τονίστηκε, μεταξύ άλλων, χθες, σε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του δρος Κων. Σαχινίδη με τίτλο «Ταγματάρχης Μπαλντούμης Ιωάννης. Ο θρυλικός ήρωας του ελληνοϊταλικού πολέμου 1940-1941», στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν δεκάδες συμπολίτες, παρουσιάστηκαν στοιχεία από τη ζωή και τη στρατιωτική δράση του ταγματάρχη Ιωάννη Μπαλντούμη κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία και τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, με επίκεντρο την ηρωική στάση του κατά την Εαρινή Επίθεση των Ιταλών και την πολύνεκρη μάχη στο περίφημο «ύψωμα 731». Παράλληλα, οι διακεκριμένοι ομιλητές εξήραν την πατριωτική στάση και τον αγώνα του κατά των λεγεωνάριων και των δωσίλογων της εποχής εις βάρος του -που είχε ως συνέπεια τη δραματική επιβάρυνση της υγείας του και τον θάνατό του στο νοσοκομείο της Λάρισας τον Ιούνιο του 1942- και υπενθύμισαν την «παράλειψη», ουσιαστικά, του ελληνικού κράτους να τον τιμήσει όπως του αξίζει. Πράγμα που έκαναν χθες οι συντοπίτες του…

Για ένα «ολιγοσέλιδο βιβλίο, που έχει όμως μεγάλη αξία» μίλησε η φιλόλογος κ. Ευαγγελία Ράπτου «καθώς –όπως είπε- περιέχει τους άθλους μιας μεγάλης προσωπικότητας, που αψήφησε τον κίνδυνο, ενέπνευσε τους συμπατριώτες του και διακρίθηκε για την αυτοθυσία του».

Από την πλευρά του ο φιλόλογος και εκδότης κ. Θωμάς Λιόλιος, φώτισε το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο έζησε ο γενναίος ταγματάρχης –Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, διεθνείς συμμαχίες, συσχετισμοί και επιμέρους στοχεύσεις των πρωταγωνιστών του-, ενώ ο αντιστράτηγος ε.α. Δημήτρης Αλευρομάγειρος μίλησε για την «ηρωική συμβολή και την αυτοθυσία των Ελλήνων στρατιωτικών στην εποποιία του υψώματος 731», στην οποία αναφέρεται μεγάλο μέρος του βιβλίου του Ελασσονίτη συγγραφέα.

Η εκδήλωση, την οποία συντόνιζε ο φιλόλογος κ. Νίκος Σδάνης, διανθίστηκε με ποιήματα του θρυλοτραγουδιστή Αχιλλέα Γκριζιώτη και έκλεισε με ενός λεπτού σιγή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass