Η Εφημερίδα Ελευθερία αφηγείται…

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 1950-1985 ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 05 Μαϊ 2019 16:00

Η πρόσφατη ιστορία της Λάρισας -από το 1950 μέχρι το 1985- όπως έχει καταγραφεί από την εφημερίδα «Ελευθερία» θα παρουσιαστεί στην έκθεση «Η Εφημερίδα Ελευθερία αφηγείται…», το επόμενο Σάββατο 11 Μαΐου, στις 8 μ.μ., στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας.

Στην έκθεση που πραγματοποιείται με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων η εφημερίδα «Ελευθερία» θα διηγηθεί όλα τα σπουδαία γεγονότα από το 1950 έως το 1985 της Λάρισας, τότε που η πόλη μετασχηματίζεται και γίνεται από μία αγροτική πόλη σε σημείο υποδοχής του αστυφιλικού φαινομένου. Στην έκθεση θα παρελάσουν μεταξύ άλλων η ΑΕΛ, η ανοικοδόμηση, η εκβιομηχάνιση, αλλά και τα μικρά και μεγάλα ειδησάρια όπως περιγράφονται μέσα από τις σελίδες της «Ελευθερίας». Παλιοί δημοσιογράφοι της εφημερίδας θα «ξαναγνωριστούν» με το κοινό μέσα από δημοσιεύματά τους, ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα γίνεται στο ζεύγος Παναγιώτη και Δανάης Δημητρακόπουλου που κατέστησαν την «Ελευθερία» ένα φαινόμενο του επαρχιακού Τύπου. Επίσης θα εκτίθενται αντικείμενα του μηχανολογικού εξοπλισμού του Δημοσιογραφικού Οργανισμού «Ελευθερία», σπάνιες φωτογραφίες της Λάρισας των ετών 1950-1985 από το αρχείο της Φωτοθήκης του Ομίλου Φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας, του Λαογραφικού, του Νίκου Παπαθεοδώρου και του Θανάση Μπετχαβέ, ενώ ξεχωριστό κεφάλαιο θα αποτελούν οι γελοιογραφίες. Η έκθεση θα είναι ενδεδυμένη με όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες αφού ολόγραμμα θα… ταξιδεύει τον επισκέπτη σε μια Λάρισα που αν και μόλις λίγα χρόνια πίσω τόσο διαφορετική.

Για την έκθεση «Η Εφημερίδα Ελευθερία αφηγείται» η διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας κ. Φανή Καλοκαιρινού τονίζει ότι «Μια άλλη Λάρισα. Τα «μαύρα» χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, του σεισμού του 1941 και της Κατοχής είχαν αφήσει έντονα σημάδια στην πόλη. Από τη δεκαετία του 1950, η Λάρισα δεν ακολούθησε απλά τους μέσους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας. Έκανε άλματα, αναπτύχθηκε κοινωνικά, πληθυσμιακά, οικονομικά, βομηχανικά, συγκοινωνιακά, πολιτιστικά, αθλητικά. Σε κάθε τομέα. Η κομβική θέση της τη μετέβαλε από «λασπούπολη» σε μέση ευρωπαϊκή πόλη και μια από τις σημαντικότερες ελληνικές. Η Λάρισα προσέλκυσε νέους κατοίκους και επιχειρήσεις. Δέχτηκε έντονα το φαινόμενο της αστυφιλίας. Απέκτησε πολιτιστικές υποδομές και «είδε» και την ποδοσφαιρική της ομάδα την ΑΕΛ, στην Α’ Εθνική Κατηγορία.

Η εφημερίδα «Ελευθερία», με ανάλογη πορεία, στήριξε, ακολούθησε και κατέγραψε, εκ παραλλήλου, την άνοδο της Λάρισας, όλες αυτές τις δεκαετίες. Με ειδήσεις, ρεπορτάζ, ανακοινώσεις, σχόλια, άρθρα, ειδικές στήλες και προσωπικό ως μία «οικογένεια», ενσωμάτωσε όλο αυτό το υλικό στα φύλλα της. Οι σελίδες της και όλος ο μηχανισμός έκδοσής της αναπτύχθηκαν σταθερά, αποτελώντας τον «καθρέφτη» της πορείας της πόλης.

Σήμερα, το αρχείο της «Ελευθερίας» αποτελεί τη «βίβλο» της τοπικής ιστορίας, πολύτιμο υλικό για κάθε ερευνητή. Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας με επιστημονική γνώση, ευθύνη και συνέπεια διαφυλάσσει, αναδεικνύει και προβάλλει την ιστορική μνήμη και συνέχεια της Λάρισας. Αξία αυταπόδεικτη» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Καλοκαιρινού.

Μετά τα εγκαίνια θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με τους «POLIS Ensemble» στον αύλειο χώρο του Μουσείου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΕΔΑ ΘΕΣΣ
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1